ZELJKO HAJDINJAK Cropix
IZ PRVE RUKE

Hrvat se uvjerio u snagu Portugalaca: ‘Ne treba ostavljati nadu za uzvrat, ali na Poljudu je Hajduk favorit‘

‘Ulog je veći jer Hajduk želi napokon napraviti iskorak u Europi. S druge strane, bit će i pritisak‘
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 04. kolovoz 2022. 12:04

Tko bolje zna sve prednosti i mane Vitorije od igrača koji je prošlog tjedna zaigrao protiv Portugalaca? Jakov Puljić je taj, u dresu Puskas Akademije osobno se uvjerio u snagu Vitorije koja će večeras istrčati na travnjaku stadiona Poljud. U prvoj utakmici 3:0, u uzvratu 0:0 za lagani prolaz Portugalaca. Koje zamke čekaju Splićane da ne zapnu kao mađarski klub?

- Nadam se da neće zapeti na istim problemima. Mi smo praktički pali već u prvoj utakmici. Oni su sve riješili u tom dvoboju jer su zabili rani pogodak, potom nastavili raditi presing. Zabili su dva gola do poluvremena udarcima izvan kaznenog prostora. Uz malo sreće, jasno, ali su na kraju napravili pretpostavke da drugu mogu samo odraditi - ispričao je Puljić.

Nismo bili opasni

Pokazala je Vitoria dva lica, domaće i gostujuće. Ali, u temelju obje priče je pragmatično traženje rezultata.

- U uzvratu nisu stvarali presing, stajali su čvrsto natrag i čekali da se utakmica završi. Mi nismo bili toliko opasni.

Naglasio je Puljić koji je dio momčadi najvažnija karika.

- Njihov napadački dio je jako nezgodan, uz to, atmosfera je slična kao na Poljudu. Zato bi Hajduk u Splitu morao napraviti rezultat kojim bi gradio optimizam za Portugal. Ne bi trebalo veliku nadu ostavljati za uzvrat jer i oni su fanatici u Guimaraesu. Dobra je atmosfera na tribinama, na terenu momčad traži posjed. Igraju napadački nogomet i teško im je uzeti loptu.

image
ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Ipak, nije ni Vitoria savršena, ima i kod njih prostora za napad.

- Ima prostora jer bekovi se dižu visoko. To je bio i naš plan, da kroz čvrsti blok i kontre probamo nešto. Nismo uspjeli, ali Hajduk sigurno neće čekati jer i Splićani žele posjed.

Natjecateljske tvrde utakmice igrao je Hajduk prošle sezone s konkurentima slične kvalitete. Mogla bi se takva utakmica dogoditi i s Vitoriom.

- Ulog je veći jer Hajduk želi napokon napraviti iskorak u Europi. S druge strane, bit će i pritisak, ali ukupno gledajući, to su utakmice u kojima se uživa. U svakom slučaju, bit će sjajna atmosfera u Splitu i Portugalu.

Kakve su šanse za prolaz?

- Objektivno, početak je sezone i teško je nešto prejudicirati. Na Poljudu je Hajduk favorit, ali s obzirom na viđeno Vitoria je favorit u Portugalu.

Znači, ako Hajduk ne dobije prvu utakmicu...

- U nogometu je sve moguće, ali osjećaj je da su Portugalci goropadni, da ih navijači nose na njihovom stadionu.

Pali na presingu

Na koje igrač treba posebno obratiti pozornost?

- Desetka mi se najviše svidio i s njim dva krila, Tiago Silva kao kreator i Lameiras i Jota Silva u ulozi krilnih napadača.Zadnji vezni Semedo se izvlači u otvaranju igre, mladi veznjak Almeida mi se također dopao. Pokretljivi su puno, bit će jako nezgodno i u trkačkom segmentu. Uzvrat je nezgodan i zbog ranog početka utakmice, u 17 sati po lokalnom vremenu. Bit će pakao od vrućine.

U konačnici, što hajdukovci trebaju izbjegavati u prvoj utakmici, na što posebno trebaju pripaziti?

- Mi smo pali na presingu, ali igralo se u Portugalu. Drukčija je to priča, ne znam kako će se Vitoria postaviti na Poljudu. Na njihove vezne igrače treba obratiti pažnju, treba ih stisnuti da se na razigraju, tu je ključ utakmice.

Linker
21. svibanj 2024 10:50