ANTE CIZMIC Cropix
U ODLIČNOJ POZICIJI

Ikona Hajduka: Prolazimo! Žao mi je što ih nismo razvalili na Poljudu, Portugalci su me duboko razočarali

‘Uopće ne znam što Vitoria sada može promijeniti. Morat će igrati na granici grubosti‘, kaže Pudar.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 10. kolovoz 2022. 11:05

Ivan Pudar branio je za Hajduk, ali možda će se rijetki pratitelji nogometa sjetiti da je čuvao mrežu i u Portugalu. Branio je za Espinho i Boavistu, s kojom je pred više od 30 godina eliminirao slavni talijanski klub,

- Eh, kada se sjetim da smo izbacili Inter s Klinsmannom i Brehmeom... Koja je to bila velika pobjeda - u Milanu 0:0, u Portu 2:1! Davno je to bilo, ali lijepo se sjetiti - kazao nam je Pudar.

Vrijeme krati na ljetovanju u šibenskom arhipelagu, a Hajduka prati gdje god Bijeli igrali. Pred uzvrat s Vitorijom u Portugalu iznio nam je svoje viđenje prikazanog u prvoj utakmici.

- Vitoria me razočarala. U prvi tren sam govorio da me nisu ni sa čime oduševili, ali su me, zapravo, duboko razočarali. To je prava istina. Toliko pogrešnih dodavanja, toliko problema u organizaciji igre, u izlasku prema vratima Hajduka. Nisu ništa napravili u 90 minuta. Postigli su pogodak zbog nadahnuća pojedinca.

Na rubu grubosti

Ali, sve što je bilo u prvoj utakmici treba zaboraviti pred uzvrat. Prema svim najavama u uzvratu će Vitoria imati potpuno drukčiji pristup.

- Ne znam što mogu bitno promijeniti, ali jasno mi je da će igrati tvrdo, na granici grubosti. Morat će agresivno napasti ako žele stići zaostatak, a pritom nemaju onaj famozni pogodak u gostima. Kako mi je drago što je to pravilo ukinuto... Tri pogotka za prolaz, to neće biti jednostavno. Dapače, bit će jako teško za domaćina, bez obzira kakvo ozračje stvaraju njihovi navijači.

Zašto se Hajduk neće obeshrabriti u atmosferi guimaraeskog stadiona, Pudar je objasnio lakoćom.

- Krovinović je već s Benficom prošao kroz Guimaraes, zna kakvo je ozračje. Borevković je igrao u tom klubu, Nigerijac Awaziem je također bio u portugalskoj ligi. Eto, dalje neću ni nabrajati. Hajduk ima ukupno gledano jako iskusnu momčad s kojom može puno napraviti. Ne samo protiv Vitorije, nego generalno gledajući kroz sezonu.

image

Ivan Pudar

SRDJAN VRANCIC Cropix

Ali, Pudar drži da je Hajduk u odličnoj poziciji i da ima veliki prostor za napredak.

- Hajduk je po mom sudu tek na nekih 50-60 % svojih mogućnosti. U dva tjedna bez utakmica krajem srpnja ispravljale su se pogreške u igri, ali još uvijek Hajduk može bolje nego li se odigralo kontra Portugalaca. Ima Hajduk reprezentativnu momčad, od Mikanovića i Melnjaka, preko iskusnih stopera Eleza i Simića. Zato mi je žao što nisu Portugalce “razvalili” u Splitu, a imali su priliku. Međutim, ima prostora za uigravanje, posebno u kreativnom dijelu.

Pudar smatra da je Krovinović igrač koji može još napredovati.

- Postigao je iznimno važan i prekrasan pogodak. Opalio je kao iz topa pod gredu. Ali, vjerujem da može još rasti u formi. Da je upravo Krovinović igrač koji je kao i momčad na 60 %. Još može više pružiti u segmentu organizacije igre, biti opasniji s proigravanjima i udarcima s distance. Krovinović je velika snaga Hajduka, poglavito u uzvratu s Portugalcima, koji prema njemu imaju veliki respekt kao bivšem igraču Benfice.

Za utakmicu u Guimaraesu ima Pudar prijedlog kako bi Hajduk mogao igrati s obzirom na to da se u kadar vraća i Borevković, a Nigerijac Awaziem će biti s više treninga u nogama.

- Po mom sudu bilo bi vrhunski da trener Bijelih posegne za igrom s tri stopera. Uz Simića i Eleza da pridoda još jednog po svom izboru. Nije to defenzivna koncepcija jer Hajduk ima kadar za igru u sustavu 3-2-3-2. Druga opcija je igranje s rombom u sredini. Vuković kao zadnji, Livaja kao prednji i dva krilna napadača Biuk i Sahiti. Iz te polukontre mogla bi se složiti dobra akcija za pravi rezultat u Portugalu.

Puno je opcija pred Dambrauskasom, mišljenja je Pudar. I pritom se ne libi iznijeti svoje stavove i prijedloge...

- Jasno je da trener najbolje zna kako mu momčad diše, ali gledajući kadar sa strane dolaze mi takvi prijedlozi. Jer, kvalitetna je grupa na okupu, Hajduk zaista djeluje jako dobro.

Hajduk je bolji

Bijeli su istinski favoriti za prolaz u Portugalu?

- Ne bih se sada bavio pitanjem tko je favorit. Hajduk je jednostavno bolji i vjerujem da će proći u sljedeće kolo. Nije dobro pričati o play-offu dok se ne ostvari, zato neću ići korak naprijed. Zadržat ću se samo na uzvratu. Hajduk može muškom igrom bez većih problema proći Vitoriju, ali Bijeli se moraju čuvati nekog brzog pogotka. Kontrola lopte, mirna glava i način igre na koji su navikli. Previše su iskusni da bi ih nešto moglo poremetiti u igri s momčadi koja je igrački ipak slabija u odnosu na Hajduk. Nema igre u niskom bloku, to znači da napadači moraju raditi pritisak na zadnjoj liniji, a vezni metar od igrača. Recept je jasan, samo ga treba primijeniti.

Linker
14. travanj 2024 20:36