Bruno Petković i Gabriel Vidović

 GORAN MEHKEK/Cropix
MIRIŠE NA PROLJEĆE

Jakirović je složio poker za ključne utakmice, a probuđeni igrač dokazao je da mora biti u prvih 11

Počelo je panikom, klimavošću i nesigurnosti, a onda je čovjek na pragu 37. rođendana utabao stazu
Piše: Andro PolićObjavljeno: 30. studeni 2023. 19:25

Uz dva različita lica, kaotičnim prvim dijelom i nastavkom s pobjedničkim gardom, Dinamova se ekspedicija i treći put vraća s punim plijenom iz Astane. Iako je Sergej Jakirović dva dana uoči utakmice rekao da se "moraju od prve minute postaviti za pobjedu", njegova je momčad punim plućima prodisala tek od 46. minute. Grogirano je djelovala obrana Modrih u prvom poluvremenu, praktički, u svakom ozbiljnijem izlasku domaće momčadi osjetila se panika, klimavost i nesigurnost. Ipak, u ključnom trenutku, Dinamo je bio jači za Danijela Zagorca, vratara na pragu 37. rođendana, koji je utabao put prema pobjedi i, čini se, okrenuo malo sreću i na Dinamovu stranu.

Osim što su ponovno odškrinuta vrata europskog proljeća, dodatnu težinu trijumfalnom odlasku u Kazahstan daje i činjenica kako je Dinamu ovo prva gostujuća pobjeda, uključujući HNL i Europu, nakon 24. rujna i slavlja kod Rudeša (1:5). Ujedno, računamo li prvenstvo i Konferencijsku ligu, Jakirovićeva momčad prvi je put uspjela sačuvati čistu mrežu od 8. listopada i utakmice protiv Istre na Maksimiru (3:0). Iako, ponovno je izgledalo da je Dinamovoj obrani bila prijeko potrebna čvrstina, koncentracija i pravovremenost. Međutim, u potrazi za samopouzdanjem, kako obrane, tako i cijele momčadi, ova će pobjeda biti posebno vrijedna.

image

Petar Sučić i Dino Perić

RONALD GORŠIĆ/Cropix

S obzirom na to kako je Dinamov preporod krenuo s početkom drugog dijela, paralelno i s ulaskom Petra Sučića s klupe u sredinu terena, ne treba zanemariti doprinos 20-godišnjeg veznjaka, koji bi se na valu ovog nastupa mogao nadati i pokojoj minuti više u budućim utakmicama. S druge strane, Gabriel Vidović drugu se utakmicu zaredom prometnuo u jednog od junaka, naznačivši potpuno "buđenje".

Ujedno, poklonivši sebi najbolji mogući poklon za 20. rođendan, koji će proslaviti sutra. Mladi hrvatski reprezentativac, po dolasku iz Bayerna u Maksimir, maestralno je otvorio mandat u Dinamu, upisavši dva pogotka i dvije asistencije u prve tri utakmice. Uslijedilo je "gašenje", nestanak doprinosa u rubrici "golovi i asistencije", ali Vidović se ponovno probudio, srušio Osijek i načeo Astanu, ponovno zacementiravši mjesto u udarnih 11.

image

Gabriel Vidović

GORAN MEHKEK Cropix

Što je posebno bitno, u učinku ga je pratio kolega s desnog krila. Otprilike na polovici puta između Zagreba i rodne Saitame, Takuro Kaneko zapečatio je pobjedu, uz učestale "vožnje" po "autoputu" na desnoj strani terena, s obzirom na to da je Japanac bio izrazito okomit duž čitavog susreta. Uzmemo li u obzir formaciju, kao i doprinos prethodnika na njihovim pozicijama u proteklim godinama, Dinamova su krila tradicionalno (po)najveći aduti u ofenzivnom segmentu. Naravno, uz jaka imena u vidu "devetke" i "desetke", Brune Petkovića i Martina Baturine, Jakirović je večeras dobio svoj "ofenzivni poker", napadačku četvorku za iduće utakmice.

image

Takuro Kaneko, statistika protiv Astane

SOFASCORE

Unatoč klimavoj jeseni, toplo-hladnoj formi i porazima, Dinamo ponovno puno toga ima u svojim rukama. Od bitke za nastavak europskih avantura, pa sve do značajnog, ključnog utjecaja u borbi za vrh HNL-a. Modrima slijede Slaven Belupo u Koprivnici, te Rudeš i Ballkani u Maksimiru, a derbi protiv Hajduka, 17. prosinca u Zagrebu, mogao bi zaista biti "zimski klasik"...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. svibanj 2024 16:01