Sergej Jakirović

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
PRIPREME ZA VIKTORIJU

Jakirović poručio: ‘Frustriran sam! Evo zašto sam ostavio igrača u Zagrebu, ne znači da je otpisan‘

‘Jasno mi je da ništa ne ide preko noći, to je nemoguće‘, rekao je trener Modrih
Piše: Davorin Olivari iz PlzenaObjavljeno: 08. studeni 2023. 19:20

U predvečerje sudara plzenske Viktorije i zagrebačkog Dinama na press konferenciji su se pojavili trener Sergej Jakirović i novi hrvatski reprezentativac Martin Baturina.

- Želio bih da momčad nastavi onako kako je igrala u Varaždinu. Pogotovo prvo poluvrijeme. Hoću da imamo “dinamovski gard”, da budemo samouvjereni, s puno samopouzdanja, da pokušamo odigrati natjecateljsku utakmicu. Važna je utakmica, svaka je važna. Igrali smo s Viktorijom u Zagrebu, bio je to čvrst i agresivan ogled u kojem su naši suparnici iskoristili jednu našu nepažnju kod jedanaesterca. Mi možemo odigrati bolje nego u Maksimiru, možemo uzeti bodove ovdje u Plzenu. Naravno, uvažavamo igre Viktorije, pogotovo ovu zadnju protiv Slavije, gdje su okrenuli utakmicu. Iznimno su trkački moćni, prava su momčad koja u svakom trenutku zna što radi. Morat ćemo biti jako dobri, čvrsti u duelima - kazao je trener Jakirović u uvodu.

Martin Baturina izgledao je jako raspoloženo. Kako i ne bi, mladi Dinamov veznjak postao je hrvatski reprezentativac, sigurno danas želi pokazati da je zaslužio tu pozivnicu.

- Mislim da u nekoliko zadnjih utakmica igramo jako dobro, ali čekamo da nas konačno krene ta realizacija, da zabijamo golove, da iskoristimo šanse. Vjerujem da će nad danas protiv Viktorije krenuti - kazao je Baturina.

Pitali smo ga kako je doživio Dalićev poziv?

- To mi je bio dječački san. Mogu kazati samo da sam jako ponosan, da ću doći u reprezentaciju pokušati dati sve od sebe, kako bih se pokazao u najboljem svjetlu.

Menalo nije doputovao

A kakvu utakmicu očekuje Dinamova “desetka”?

- Različitu od one koju smo igrali u Zagrebu. Viktoria je sad domaćin, igra pred svojim navijačima... Međutim, mi dolazimo spremni uzeti tri boda!

Šef struke Modrih je kazao da je zdravstvena situacija u momčadi sad u redu, naravno, nema Brune Petkovića.

- Svi su tu osim Petka... Ademi i Theophile ne mogu igrati jer nisu prijavljeni za Konferencijsku ligu. Ostavio sam Luku Menala u Zagrebu, jer imamo dosta krila. Ne možemo sve voditi, pa je pala odluka da on ostane. Što naravno ne znači da je otpisan. Samo smo se sad odlučili za druge igrače - pričao je Jakirović.

Prije one nesretne utakmice u Pragu, kad je Dinamo ispao iz Europske lige, porazom od Sparte 1:4, Jakirović je dan prije utakmice na presici kazao da će Sparta krenuti žestoko, želeći što prije zabiti pogodak. Tako je i bilo, samo što je Dinamo nastradao. Što sada predviđa, hoće li i Viktoria tako žestoko napasti?

- Viktoria je u puno boljoj situaciji od nas. Imaju devet bodova i možda mogu malo promiješati karte u sastavu. Ne znam, pretpostavljam. Uvijek očekujem od domaćina da krene onako uz impuls publike. Ali nema veze, mi moramo pokazati zrelost i ozbiljnost, pa kad nas protivnik stisne, da se obranimo. Mislim da će Viktoria igrati malo otvorenije, drukčije nego u Zagrebu. Ako će igrati Chory, onda će na njega igrati dugim loptama. On ih spušta igračima koji dolaze iz drugog plana. Očekujem, dakle, otvoreniju Viktoriju nego u Zagrebu.

Kako poboljšati efikasnost? Može li se to uopće istrenirati ili su u takvim okolnostima najvažniji razgovori s igračima?

Frustracija s efikasnošću

- To s efikasnošću mi je već frustrirajuće! U zadnja tri kluba u kojima sam bio trener nisam imao takvu situaciju, nismo imali toliko peha u tim završnim situacijama. Može se istrenirati efikasnost. Na treninzima imamo dosta vježbi gdje se to trenira. Radi se o pozicijskoj završnici, dovodimo igrače u situacije koje im se mogu dogoditi na utakmici. Naravno, i razgovara se s igračima. Svjesni su svega. Ne može im se ništa zamjeriti, daju sve od sebe. Svatko bi bio sretan da zabije gol. U Varaždinu smo izašli onako kako bi Dinamo trebao izgledati svaku utakmicu, bez obzira tko je protivnik. Stvaramo prilike, to mi jako važno. Pomalo hvatamo automatizme koje radimo na treninzima. Jasno mi je da ništa ne ide preko noći, to je nemoguće. Dinamo je godinama navikao na nogomet s puno posjeda, ali uz individualnu kvalitetu koja je rješavala situacije u zadnjoj trećini. Sad moramo igrati drukčije, biti više radna momčad, kako bi prevladali ovo što se događa. Ne mogu biti nesretan s igrom, ali s rezultatima - da - zaključio je Jakirović.

Linker
17. svibanj 2024 16:11