ANTE CIZMIC Cropix
SUSJEDI KAO UPOZORENJE

Je li HNL precijenjen? Tri hrvatska predstavnika muče se u Europi, ispadanje bi bio korak unazad

Za Hrvatsku je bitno da obrani plasman među 22 kluba po nacionalnom rankingu
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 15:58

Tri hrvatska kluba imaju šansu proći kroz kvalifikacije do play-offa europskih natjecanja, gdje se već nalazi naš četvrti predstavnik, Dinamo. Ali, zahtjevna je situacija u kojoj Hajduk ima najveće šanse, Osijek ravnopravnu situaciju, a Rijeka, objektivno, ipak najtežu. Za Riječane uvijek ostaje utjeha da će igrati Konferencijsku ligu ako ispadnu iz Europa lige, ali koeficijenti će nastaviti padati. Kako klupski, tako i nacionalni.

U aktualnu sezonu krenuli smo s Dinamom na 38. mjestu, Rijekom na 123. poziciji, Hajdukom na 150. i Osijekom na 158. mjestu u klupskom UEFA rankingu. Imali smo dva predstavnika u kvalifikacijama Konferencijske lige, te po jednog u Europskoj ligi i Ligi prvaka. Međutim, jasno je da ispadanjem u 3. pretkolu situacija može biti i lošija jer Hajduk, Osijek i Rijeka nisu oduševili u prvim susretima ove faze natjecanja.

Može im se dogoditi ono što nitko ne želi, da sva tri ispadnu. Bivši trener Rijeke, Željko Sopić, u svom je stilu slikovito opisao situaciju s takvim crnim scenarijem.

- Ne budemo li pobjeđivali kroz kvalifikacije, za koju godinu ćemo igrati protiv srednjih škola u Europi.

Mostarski Velež ove je sezone Europu otvorio u 1. pretkolu Konferencijske lige, gdje je poražen od andorskog Intera s 1:5. Susjedi su nam veliko upozorenje, nikako uzor. Jer, ima i susjeda koji su bolji od nas. Srbija je početkom kolovoza na rankingu pala jedno mjesto ispod 20-oplasirane Hrvatske, ali ove jeseni već sigurno imaju dva predstavnika u Europi. Pitanje je u kojem će natjecanju igrati Crvena zvezda i TSC, ali igrat će u europskim skupinama. Hrvatska zasad ima sigurnog Dinama za europsku jesen, dok se tri preostala predstavnika žestoko bore za takav doseg.

Za Hrvatsku je bitno da obrani plasman među 22 kluba po nacionalnom rankingu jer time zadržava barem aktualni status. Da se ne vratimo nekoliko koraka unatrag, da nam prvak države mora u kvalifikacije od prvog pretkola! S druge strane, sanjali smo ulazak među 15 najboljih UEFA država jer time bismo došli do dva kluba u kvalifikacijama Lige prvaka, međutim, kad Hajduk ne uspije dvaput svladati momčad s Farskih Otoka, niti Slovake u gostima, a Osijek ne pobijedi ekipu iz Azerbajdžana, onda je zaista realno zapitati se precjenjujemo li HNL?

Nećemo previše o tome debatirati, prvo pričekajmo što će se dogoditi u uzvratima 3. pretkola, razmišljajmo pozitivno, a gubitke ćemo zbrajati ukoliko se dogode. Bit će puno ljepše radovati se pobjedama i prolazima jer, koliko god plesali po rubu, hrvatski predstavnici imaju šanse da se svi nađu zajedno s Dinamom u play-offu.

Linker
15. rujan 2024 17:06