Marko Livaja tijekom utakmice s PAOK-om u Solunu

 JAKOV PRKIĆ/Cropix
IKONA BIJELIH:

‘Jedna stvar iz utakmice Hajduka i PAOK-a još uvijek nije jasna. Dinamo? Od srca im želim da prođu‘

"Jakirović mora znati da od čekanja nema koristi, treba preuzeti rizik, igrati pod svaku cijenu na pobjedu"
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 07. ožujak 2024. 16:30

Hajduk je bio u naletu na startu sezone, pobjede nad Dinamom na Maksimiru pa protiv Rijeke na Poljudu nudile su nade da će "bijeli" u trećem kolu kvalifikacija Konferencijske lige premostiti grčki PAOK i opstati na europskoj sceni. Međutim, splitska momčad je eliminirana, po rezultatu glatko: 0:0 u Splitu i 0:3 u Solunu.

- Nažalost nismo prošli - rekao je tada Ivan Leko, trener Hajduka...

- Ali po igri bili smo bolji u tri poluvremena tijekom te dvije utakmice. Šteta, jer kad se analiziraju stvorene šanse, nismo bili snalažljivi, uz to nismo imali sreće, dva puta smo pogodili vratnicu.

Poslije prve utakmice na Poljudu (0:0), u Hajduku su gajili iluzije kako su sposobni u Solunu doći do pozitivnog rezultata i prolaza dalje. Tog uvjerenje je bio Ivica Šurjak, iskusni internacionalac Hajduka, koji je i danas tog mišljenja.

- Nikako nije logično sada tumačiti da smo zaslužili prolaz dalje kad smo doživjeli visoki poraz od 0:3. Međutim, do pred kraj smo stvorili sedam-osam prilika, nije mi jasno kako nismo zabili gol. A oni su došli u vodstvo iz kaznenog udarca u 12. minuti, povećali su rezultat na 2:0 pri kraju utakmice… Oba gola smo primili zbog kardinalnih grešaka i to iskusnih igrača Odjidje i Dialloa.

image
JAKOV PRKIĆ/Cropix

Što se tiče dvoboja Dinamo - PAOK, Šurjak procjenjuje da su "modri" bolja momčad te da su u stanju proći dalje.

- To im od srca želim, pritom gledam na interes mojeg Hajduka. Neka Dinama u Europi…

Kako Šurjak procjenjuje momčad PAOK-a?

- Oni znaju igrati na rezultat, u prvoj utakmici neće srljati, iskusni su, imaju mirnoću i strpljenje. Ali Dinamo raspolaže boljim kadrom. Jakirović mora znati da od čekanja nema koristi, treba preuzeti rizik, igrati pod svaku cijenu na pobjedu… Hajduk je, na primjer, prošli put s Dinamom odigrao 0:0 bez problema, s lakoćom, premda naši nisu ostavili naročiti dojam… Tada je Dinamo bio u problemima, sada je ipak uvjerljiviji.

Ali PAOK je vodeći u njihovoj Superligi...

- Neka je, to ne mijenja moje raspoloženje. Sve ovisi o pristupu Dinama, tu je primarna odlučnost. PAOK igra na čekanje, imaju jaku kontru. Konstantelias im je glavni igrač, njega treba ugasiti, u tom slučaju će Taisonu i Živkoviću, na krilima, preostati pokušaj soliranja. Tu moraju doći do izražaja individualne obrambene sposobnosti igrača Dinama, to da su u stanju jedan na jedan izlaziti na kraj s napadačima. Još nešto: od preskakanja igre nema koristi. Ponavljam, adaptiranje na način igre PAOK-a nije put ka pobjedi. Imperativ je, baš pod svaku cijenu, na Maksimiru jurišati na pobjedu.

Linker
03. svibanj 2024 12:21