OZAN KOSE Afp
SLAVNI PORTUGALAC

Jose Mourinho sada ima ‘pet od pet‘: Ispisali smo povijest, nema sumnje, ostajem u Romi‘

Mourinho je svoj prvi europski trofej osvojio s Portom kada je 2003. slavio u Kupu UEFA pobijedivši u finalu Celtic sa 3-2
Piše: SNObjavljeno: 26. svibanj 2022. 06:17

Nakon što je Roma u finalu Konferencijske lige pobijedila Feyenoord sa 1-0, legendarni portugalski stručnjak Jose Mourinho u svom petom europskom finalu osvojio je i peti europskih trofej i to sa četiri različita kluba.

Prije Rome, Portugalac je europske trofeje osvajao s Portom, Interom i Manchester Unitedom.

Mourinho je postao prvi trener u povijesti koji je osvojio Ligu prvaka, Kup UEFA/Europa ligu i Konferencijsku ligu i tek drugi stručnjak u povijesti s pet europskih "kanti".

- Ovo večeras nije bio posao, ovo je bila povijest. Morali smo pisati povijest. Mi smo to napisali. Ostajem, nema sumnje - govorio je kroz suze Jose nakon utakmice.

- U Romi sam 11 mjeseci, čim sam stigao shvatio sam što to znači, svi su čekali ovo. Kao što sam rekao dečkima u svlačionici u Torinu, učinili smo što smo trebali, kvalificirali smo se za Europsku ligu i odradili smo sjajan posao kroz čitavu sezonu.

Prije njega to je uspjelo i Talijanu Giovanniju Trapattoniju koji je s Juventusom osvojio Kup prvaka (1985), dva Kupa UEFA (1977, 1993), te Kup kupova (1984), a s Interom Kup UEFA (1991).

- Sada ostajem, nema sumnje. Čak i ako se pojave neke glasine, samo želim ostati u Romi. Moramo razumjeti što naši vlasnici, koji su fantastični ljudi, žele učiniti sljedeće sezone, jer ovo je povijest, ali možemo izgraditi stvarno jak projekt s poštenim profesionalcima.

Mourinho je svoj prvi europski trofej osvojio s Portom kada je 2003. slavio u Kupu UEFA pobijedivši u finalu Celtic sa 3-2. Već iduće godine "The Special One" je s Portom postao europski prvak nakon finalne pobjede protiv Monaca sa 3-0.

Uslijedio je novi trijumf u Ligi prvaka, ovoga puta s Interom. "Nerazzurri" su 2010. u finalu bili bolji od Bayerna sa 2-0

Sedam godna kasnije portugalski stručnjak je predvodio Manchester United do slavlja u Europskoj ligi nakon što su "Crveni vragovi" u završnom susretu porazili Ajax sa 2-0.

Sjajnu seriju uspjeha u finalima europskih kupova Mourinho je nastavio i na klupi Rome trijumfom u Konferencijskoj ligi protiv Feyenoorda.

Linker
02. lipanj 2022 06:27