Olimpija Ljubljana - Rijeka

 JOZE SUHADOLNIK/DELO Cropix
SCENE NEMOĆI

‘Kao bivši igrač Rijeke, nisam ponosan. HNL očigledno stagnira, a jedna stvar je neshvatljiva‘

Elvis Brajković i Darijo Šarić osvrnuli su se na katastrofalan izlet Rijeke u Ljubljanu
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 01. rujan 2024. 18:14

Na otužan se način nogometna Rijeka oprostila s Europom. Scene nemoći na terenu upotpunile su sekvence "iščašenog" ponašanja navijača na tribinama ljubljanskih Stožica...

- Nažalost, nismo se prezentirali na najbolji način. Kao bivši igrač Rijeke, nisam baš bio ponosan na ono što sam vidio u Ljubljani. U nogometnom smislu, Olimpija nas je "razbila". Ne sjećam se kada je Rijeka izgledala tako loše. U svim segmentima igre. Već na Rujevici, Olimpija je pokazala igračku kvalitetu, i samo je laik mogao ustvrditi da će Rijeka doći u Ljubljanu i lako pobijediti domaćina. Iako bi se iz izjava prije utakmice to moglo i tako iščitati, mislim da momčad Rijeke nije podcijenila Olimpiju. Uostalom, prema načinu igre, Olimpija je više španjolska nego slovenska momčad. Evidentno se vidi trenerska ruka - ističe nekadašnji stoper Rijeke i hrvatski reprezentativac Elvis Brajković.

Kako se Rijeka toliko igrački srozala u svega nekoliko mjeseci? Donedavno se gotovo ravnopravno borila s Dinamom za titulu (praktički, iz prvog sastava nedostaju jedino Labrović i Pjaca), a sada je doživjela rezultatski debakl od objektivno slabije momčadi.

Zbunjujuća stvar

- Možda to ne izgleda puno, ali u nogometnom smislu jest. Teško je nadomjestiti igrače poput Labrovića ili Pjace. Ne možeš na tržištu naći još jednog Pjacu. Međutim, Rijeka već drugi dio prvenstva prošle sezone nije izgledala dobro. Imala je nekoliko "meč-lopti", ali nikoga osim Hajduka, nije dobila. Sada, pak, ljude zbunjuje druga stvar: Rijeka je od Olimpije lako dobila pet golova, a u HNL-u je i dalje bez primljenog pogotka. Očigledna je stagnacija našeg nacionalnog natjecanja. Prisutan je također problem struke. Neshvatljivo je da igrači, koji su bili među najboljima u momčadi Olimpije, od hrvatskih trenera ostanu - neprepoznati. Četvorica su (Florucz, Doffo, Thalisson, Agba) imali izravni doticaj s hrvatskim nogometom, a nitko ih ovdje nije zamijetio.

image

Olimpija Ljubljana - Rijeka

JOZE SUHADOLNIK/DELO Cropix

Neki će kroničari riječkog kluba kao ishodišnu točku aktualnih problema vidjeti raskid suradnje s donedavnim trenerom Željkom Sopićem.

- Ne bih spekulirao oko toga, jer ne znam prave razloge njegova odlaska. No, kao čovjek koji prati Rijeku, mogu zaključiti da je promjena trenera donijela više lošeg nego dobrog. Sopić je imao svoju viziju i strategiju igre. Đalović je donio drugu priču. Možda je igrači nisu prihvatili, teško je reći. Možemo jedino konstatirati da smo u Ljubljani nazočili taktičkoj nedisciplini riječke momčadi. Je li to problem trenera ili naprosto loš dan? Volio bih vjerovati da je ovo drugo.

Neprijeporno, današnja je Rijeka ponajprije "proizvod" Damira Miškovića, ali se vlasnik i predsjednik kluba, istodobno najčešće doživljava kao njezin najveći problem. Teza - "svi su igrači na prodaju, transferi su važniji od rezultata", izravno sugerira klupsku politiku, ali jasno zrcali i natjecateljske ambicije.

- Moramo krenuti od činjenice da je Rijeka privatni klub. Nema sumnje da je nakon svega doživljenog u Ljubljani Miškoviću najteže. On ulaže u klub vlastiti novac i ima svoju viziju. Zasigurno Rijeka, kao i većina ostalih hrvatskih klubova, ne može funkcionirati drugačije nego prodavati igrače. A svake godine iznova stvarati novu momčad nije lako ni vlasniku, a niti stručnom stožeru. Na Miškoviću je i najveća odgovornost - smatra Brajković.

Osjećaj nelagode

"Ono" u Ljubljani osupnulo je mnoge, kojima je Rijeka - na srcu. Među njima je svakako i nekadašnji prvotimac (i reprezentativac) Danijel Šarić.

- Osjećam nelagodu koliko smo svi bili zadovoljni ždrijebom. Smatrali smo da je Rijeka favorit protiv Olimpije u doigravanju za Konferencijsku ligu. Premda osobno i dalje mislim da Rijeka ima bolje igrače od Olimpije - govori Šarić.

image

Olimpija Ljubljana - Rijeka

JOZE SUHADOLNIK/DELO Cropix

Kako onda objasniti viđeno?

- Očigledno ih je šokirao prvi pogodak, koji su primili na postavljenu obranu. A drugi u 13. minuti ih je praktički dotukao, jer je prouzročio potpuni raspad sustava. Ovo je težak udarac za Rijeku, ali i hrvatski nogomet u cjelini, jer će bodove za koeficijent opet sakupljati jedino Dinamo. Istodobno, Rijeka je ostala bez Uefinog novca, a bez europskih utakmica zasigurno će i igračima pasti cijena.

Je li Rijeka postala ponornicom nakon (ne)očekivanog otkaza treneru Željku Sopiću?

- Možemo samo nagađati što bi bilo da je on ostao na klupi. Momčad na početku sezone nije pružala impresivne igre, što je i logično, ali sa Sopićem Rijeka nijednom nije poražena. Stoga je očigledno da razlozi otkaza nisu bili nogometni. Ali, moramo prihvatiti činjenicu da je Rijeka privatni klub i ako gazda želi, može trenera mijenjati svaki dan. To je njegovo pravo. Svi hrvatski klubovi žive od prodaje igrača, ali uvijek je važno i pitanje timinga. Izlazni transfer bitnog igrača, poput Ivanovića, sigurno ne daje pozitivan impuls momčadi niti afirmativnoj atmosferi u svlačionici. Međutim, predsjednik i vlasnik kluba Damir Mišković to gleda malo drugačije. On je zadovoljan, jer je, kako tvrdi, "dobro prodao igrača". Može se vjerovati da čovjek zna što radi - pomalo zdvojno konstatira Šarić.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 10:42