Ivan Smolčić

 DAMIR KRAJAČ/Cropix
STIL KOJI IM DOBRO STOJI

Kapetan Rijeke otkrio ono što je Sopić možda htio zatajiti, poznat i sastav za otvaranje sezone

‘Vidjeli smo prošle sezone da nam to odgovara, a naravno da smo ubacili i neke nove stvari‘
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 25. srpanj 2024. 16:42

Kapetan Ivan Smolčić našao je svoje mjesto, kako i u jučerašnjem charter letu, tako i u zapisniku današnje utakmice drugog pretkola Europske lige, kojeg će Rijeka odigrati u pitoresknom Sibiuu protiv Corvinula iz obližnje Hunedoare, no pitanje je hoće li s trakom oko ruke i istrčati na teren.

On i nogometni virtuoz Toni Fruk posljednjih sedam dana nisu odradili niti jedan trening, baš kao što nisu participirali niti u posljednjoj “pravoj” utakmici, onoj protiv austrijskog giganta RB Salzburga.

Trenerova je posljednja

Konačnu riječ o tome hoće li Smolčić moći zauzeti svoje mjesto na desnom beku donijet će struka na čelu s trenerom Željkom Sopićem nakon finalnih konzultacija s liječničkom službom.

- Na kraju jednog treninga prošlog tjedna osjetio sam određeni problem u listu lijeve noge. No, čini mi se da ide na bolje, odradio sam i dva povratna treninga, dobro se osjećam i vjerujem da ću biti spreman, no na treneru je da donese konačnu odluku - kazao je Smolčić u uvodu.

Osvrnuo se na protekli pripremni period, za kojeg riječki dečki generalno kažu da je bio dosta naporan.

- U pripremnim utakmicama znamo da rezultat nije primaran iako uvijek želiš pobijediti, no drugi dio priprema smo stvarno također dobro odradili. Bilo je dosta trke, sigurno smo podigli vlastite kapacitete, a dosta smo i mladi. Vjerujem da ćemo to pokazati i na terenu. U odnosu na lani nešto smo mlađa momčad, izgubili smo ponešto na iskustvu, no vjerujem da ćemo trkački biti bolji. Ozračje u svlačionici? Pa dobro, bude u Rijeci svake godine promjena u momčadi, tako i ove, no igrači koji su došli nam nisu nepoznanica i brzo smo ih prihvatili. Uostalom, poznajemo se svi od ranije, zasad sve ide dobro, neka tako i ostane, pojasnio je Smolčić.

RIJEKA (4-1-4-1): Zlomislić – Smolčić, Galešić, Radeljić, Čabraja – Selahi – Pašalić, Hodža, Janković, Djouahra – Ivanović

Klupa: Posavec, Majstorović, Dujmović, Kitin, Banda, Ilinković, Petrovič, Obregon, Butić, Bogojević, Fruk, Rukavina

CORVINUL HUNEDOARA (4-3-3): Lefter – Iacob, Lica, Manolache, Neacsa – Roger, Bradu, Hrezdac – Lupu, Bus, Pirvulescu

Klupa: Blaga, Velisar, Ubbink, Pop, Girbita, Cararus, Chindris, Timotei, Predica, Chukwu, Grigore

Momčad je najviše promjena doživjela upravo u njegovoj “posljednjoj” liniji na čelu s donedavnim kapetanom Labrovićem.

- Baš smo i među sobom komentirali da iako smo mlađi, ne puštamo protivnicima iza puno prilika, vjerujem da ćemo tako i nastaviti u sljedećim utakmicama. Otišli su neki iskusni igrači, no protiv francuskog Lillea je prošle sezone praktički igrala ista ova momčad, tako da vjerujem da neće biti nikakvih problema s posljednjom linijom. Stigao nam je i Posavec, svi znamo da je također dobar vratar koji radi konkurenciju Zlomisliću. Dobro se uklopio i drago mi je da je došao - dodao je riječki kapetan.

Izgledaju kao Lokomotiva

Momčad s Rujevice ništa nije prepustila slučaju kada je večerašnji ogled u pitanju.

- Naravno da smo pogledali snimke njihovih susreta, još ćemo imati i završnu analizu prije utakmice. Meni osobno dosta liče na Lokomotivu, imaju ozbiljnu tranziciju, napadači su im dosta potentni i brzi, stoje u niskom bloku i tu znaju biti dosta opasni. Tu ćemo morati dobro poraditi, ne smijemo im uopće dopustiti da nam idu u kontru, nadam se da ćemo biti pametni i to spriječiti. Favoriti smo na papiru? Jesmo, ali igrali su oni protiv Paksija, koji je isto bio favorit, pa smo vidjeli kako je završilo. Europa kažnjava sve, iako je to momčad druge rumunjske lige, momci su sve kaznili i zabili četiri gola u Mađarskoj. Moramo biti dosta koncentrirani i budni, dati im minimum - objasnio je Smolčić.

Rijekinoj je momčadi ples kuglica ove godine ipak bio naklonjen...

- Popratili smo ta izvlačenja naravno, daj Bože da prođemo ovu stepenicu dolazi nam Šerif ili švedski Elfsborg. Mislim da imamo dobre šanse, dobre su to momčadi, nećemo se lagati, no imamo dobre šanse i sve je na nama. Imamo dobar raspored, vjerujemo da možemo igrati europsku skupinu na Rujevici, mislim da je to ovaj grad i klub zaslužio. Moramo pokazati i mi da zaslužujemo igrati tu grupnu fazu koje već neko vrijeme nije bilo u Rijeci. Ja bih volio da to bude Europska liga, ali bili bismo zadovoljni i s Konferencijskom. U tom slučaju ćemo imati minimalno 12 europskih utakmica, to svakako podiže cijenu i klubu i nama.

Samo neka potraje

Ono što je Sopić možda htio zatajiti dan ranije, poručivši novinarima kako će njegove ideje vidjeti u Rumunjskoj, kapetan Smolčić je donekle otkrio...

- Stil igre nam je ostao isti. Vidjeli smo prošle sezone da nam to odgovara, a naravno da smo ubacili i neke nove stvari, koje ćemo demonstrirati večeras protiv Rumunja. No, principi su isti, trener Sopić ima taj 4-1-4-1 stil koji nam dobro stoji. Možda ćemo ga u nekim situacijama mijenjati, no zasad ne vidim potrebu za neke veće promjene - podvukao je Ivan Smolčić.

Smolčić na kraju zaključuje sljedeće...

- Bit će puno utakmica, daj Bože samo zdravlja svima nama i neka to sve krene. Nova sezona, novi motivi, veselimo se... Nije nam problem ritam dvije utakmice tjedno, neka samo potraje tako što duže - istaknuo je Smolčić pred nadmetanje u Rumunjskoj.

Linker
02. rujan 2024 11:17