Nenad Bjelica

 MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix
PORUKA IZ SIBIRA

Kazahstanci najavljuju Osijek: ‘Naša šansa je u prvoj utakmici, vjerujem da ćemo uspjeti iznenaditi Hrvate‘

U Gradskom vrtu skupljaju informacije o prvom europskom protivniku
Piše: JL.Objavljeno: 16. lipanj 2022. 15:06

Osijek je u europskom ždrijebu dobio protivnika po mjeri. Nije sporno, kazahstanski Kizilžar bit će izazov, prije svega zbog udaljenosti koju će bijelo-plavi morati prevaliti zbog prvog europskog gostovanja u idućoj sezoni, onda i vremenske razlike od četiri sata koja će također zahtjevati prilagodbu, a nije nezanemarivo niti što se klub iz Petropavla već nalazi u natjecateljskom ritmu i usred je sezone u kojoj, doduše, ne briljira.

image
MARKO MRKONJIC/CROPIX Cropix

Ali bar je ždrijeb Osijek poštedio dvoboja protiv Lechije Gdansk koju je Nenad Bjelica svakako želio izbjeći odmah na prvoj stepenici europskih kvalifikacija, a ništa manje zahtjevan ne bi bio ni akualni lider norveškog prvenstva Lillestrøm.

Kazahstanska Premier liga 29. je od 55. liga na Uefinoj rang ljestvici, deset mjesta niže od Prve HNL, a vrijednost kadra Kizilžara prema Transfermarktu je šest i pol puta manja u odnosu na onu Osijekove svlačionicu što, zašto okolišati, dovoljno sugerira tko je favorit u tom srazu. Ali to treba i potvrditi u 180 minuta do kojih će stožer u Gradskom vrtu pokušati što bolje snimiti protivnika.

- Imaju sljedeću utakmicu 19. lipnja protiv Šahtera Karaganda, tako da ćemo ih i tu imati priliku vidjeti - kazao je Nenad Bjelica.

Kazahstanski mediji u analizama nakon ždrijeba ne daju svojoj momčadi puno šansi, no iz Sibira poručuju kako će pokušati iznenaditi. Svoju šansu u dvomeču s Osijekom, poručuju, vide u prvoj utakmici.

- Svi kazahstanski klubovi dobili su teške europske protivnike, a ni mi nismo iznimka. Hrvatski nogomet danas je u usponu, kako reprezentacija tako i klubovi, a Osijek je ozbiljan protivnik. U tim susretima bitnu ulogu može odigrati činjenica kako je naše prvenstvo u punom jeku, dok je Osijekova sezona završila koncem svibnja. Također, oni sada formiraju novu momčad, najvjerojatnije će imati nove igrače, a pripremni period je tek pred njima - kazao je trener kazahstanske momčadi Ali Aliev koji je sjeo na klupu Kizilžara nakon što je njegov prethodnik Andrej Karpovič dobio otkaz zbog loših rezultata.

Naime, sezonu nakon povijesnog plasmana u Europu klub iz Sibira potonuo je prema grčevitoj borbi za opstanak, nakon 12. odigranih kola na bod su od mjesta koje vodi u niži rang. Međutim, dolaskom Alijeva sezona je po Kizilžar krenula na bolje. U četiri prvenstvene utakmice koliko je na klupi još nije doživio poraz, a ostvario je pobjedu i tri neodlučena ishoda. Alijev je, inače, upravo u Kizilžaru prije tri godine završio nogometnu karijeru tijekom koje je pet sezona bio internacionalac u nekoliko turskih drugoligaša, a ovo mu je drugi trenerski mandat u klubi iz Petropavla.

- Mi ćemo se podizati razinu naše igru kroz prvenstvene utakmice. Vjerujem kako ćemo uspjeti iznenaditi Hrvate u prvom domaćem susretu - drži optimizam Alijeva koji ne želi podbaciti u povijesnoj utakmici za njegov klub. Utakmica protiv Osijeka bit će, naime, prva europska za Kizilžar.

- Jedva čekam vidjeti momčad u europskoj areni. Napokon ćemo doživjeti i to iskustvo - kazao je.



U subotu provjera protiv Slaven Belupa

Prvi tjedan priprema nogometaši Osijeka zaključit će provjerom protiv Slaven Belupa u Gradskom vrtu. Utakmica se igra u subotu s početkom u terminu matineja u 11 sati. Za gledatelje će biti otvorena tribina Zapad, a ulaz na utakmicu bit će besplatan. Nakon sparinga protiv momčadi iz Koprivnice bijelo-plavi će dobiti slobodan dan prije nego što u ponedjeljak prijepodne otputuju na pripreme u Sveti Martin na Muri.

Tijekom boravka u Međimurju Osijek će odigrati još četiri pripremne utakmice (ATSV Wolfsberg, Austria Klagenfurt, Cluj, Polet), a "generalku" uoči početka nove sezone imat će 9. srpnja s BiH prvoligašem Krupom u Gradskom vrtu.

Linker
25. travanj 2024 18:56