Igor Bišćan

 GORAN MEHKEK Cropix
PLES KUGLICA

Koga će Dinamo, Osijek i Rijeka izvući u Europi? Fortuna im ne mora pomagati, ali barem nek‘ im ne okreće leđa

Neke klubove bilo bi dobro izbjeći, a naši klubovi još pamte prošlo ljeto i rana ispadanja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 20. lipanj 2023. 17:22

U utorak su u Nyonu održani ždrjebovi 1. kvalifikacijskog kola Konferencijske lige i Lige prvaka. No, nemaju vremena za predah u sjedištu krovne europske nogometne organizacije, budući da će već u srijedu UEFA odraditi i izvlačenje parova drugog kola kvalifikacija u tim natjecanjima. Bit će to i prvi europski ždrijeb u kojem će se u sezoni 2023./24. naći kuglice s imenima hrvatskih klubova. Prvo će prvak Hrvatske Dinamo saznati svoje moguće ili svojeg mogućeg suparnika u 2. kvalifikacijskom kolu Lige prvaka pa nakon toga i Osijek i Rijeka, treća i četvrta momčad HNL-a prošle sezone, u istoj kvalifikacijskoj fazi Konferencijske lige.

Dinamo u ždrijeb ulazi kao nositelj i u sve ždrjebove kvalifikacija ovog ljeta ulazit će s istom titulom. Male su šanse da će Dinamo doznati točno ime kluba s kojim će otvoriti novu europsku sezonu 25. ili 26. srpnja, budući da je jedini nenositelj u ždrijebu koji ne mora proći prvo kvalifikacijsko kolo prvak Cipra Aris Limassol. Preostalih devet potencijalnih suparnika u stvari je njih 18, odnosno radi se o pobjednicima parova tog prvog kola kvalifikacija LP. UEFA će vjerojatno prije ždrijeba, kako to tradicionalno radi, razvrstati klubove u tri različite skupine uoči izvlačenja parova, no u utorak poslijepodne te skupine nisu bile poznate.

Nijedan od potencijalnih suparnika Dinamu ne bi smio predstavljati prevelik problem, odnosno Modri će u svakom slučaju biti favoriti za prolaz, no, jasno, postoje oni lakši i teži suparnici. Ne bi bilo loše kad bi momčad Igora Bišćana izbjegla dvoboj s boljim iz ogleda poljskog i estonskog prvaka, Rakowa i Flore. Iako ni u prvom pretkolu Poljaci nisu nositelji, oni su svakako favoriti za prolaz, a ujedno i momčad koju Transfermarkt najviše cijeni među potencijalnim suparnicima Dinama u 2. kolu s 35,3 milijuna eura. Iza njih je Maccabi Haifa, izraelski prvak s 23,6 milijuna eura, koji igra s malteškim Hamrunom, pa švedski Häcken (suparnik im je TNS) s procijenjen na 20 milijuna eura...

Dinamo je u 2. kvalifikacijskom kolu izbjegao susrete s FC Kopenhagenom, Galatasarayem i Moldeom te pobjednicima sudara u kojima su nositelji Ferencvaros (KI Klaksvik), Karabah (Lincoln), Slovan Bratislava (Swift Hesperange), Ludogorec (Ballkani), Šerif (Farul Constanta) i BATE Borisov (Partizani Tirana). I ti će klubovi s Dinamo biti među deset privilegiranih u ždrijebu druge kvalifikacijske stanice.

S njima sudbinu dijele i Osijek i Rijeka, još dva hrvatska kluba koje ćemo sutra vidjeti u ždrijebu, samo u drugom natjecanju, ukupno trećem UEFA-inom klupskom po kvaliteti. Hrvatska ni ove sezone nema predstavnika u Europskoj ligi u kojoj eventualno može završiti Dinamo ispadne li u kvalifikacijama LP, tako da njen trojac napada skupine KL. Hajduk je još neopterećen, on se priključuje u 3. kolu kvalifikacija za koje je ždrijeb tek 24. srpnja.

Osijek i Rijeka nositelji su u 2. kolu, no to u konačnici ne mora ništa značiti. Vidjet ćemo koliko će imati sreće jer izbornik suparnika je uistinu šarolik. Ukupno 62 različita kluba dan uoči ždrijeba bila su u igri da odmjere snage s hrvatskim klubovima 27. srpnja i 3. kolovoza, a, naravno, kao i u Ligi prvaka UEFA će i uoči ždrijeba 2. kola kvalifikacija KL nositelje i nenositelje podijeliti u brojne skupine.

image

Osijek i Rijeka rano će u Europu

VLADO KOS Cropix

Čak 36 europskih država moguće su prve ovoljetne europske destinacije za Osječane i Riječane, a s obzirom na snagu klubova neke bi bilo bolje izbjeći jer bi mogle biti i posljednje. Adana Demirspor, četvrta momčad Turske iz prošle sezone svakako ide u skupinu klubova pod egidom "nepoželjni suparnici", uostalom kao i švicarski Luzern, a zašto ne i zaobići dvoje s klubovima iz Danske, Švedske, Ukrajine, Srbije, Bugarske, Mađarske, Kazahstana... Pogotovo jer postoje puno bolji izbori poput boljih iz dvoboja slavne Gzire United i Glentorana, B36 Torshavna i Paidea, La Fiorite i Zimbrua ili Vikingura i Inter Club d‘Escaldesa. Uglavnom, može biti vrlo lagano i jako teško, Osijeku i Rijeci sutra poslijepodne dobro bi došla barem mala pomoć Fortune. Ili neka se ne miješa, samo da im ne okrene leđa...

POTENCIJALNI PROTIVNICI DINAMA

Aris Limassol (Cipar)

Astana (Kazahstan) – Dinamo Tbilisi (Gruzija)

Hamrun Spartans (Malta) – Maccabi Haifa (Izrael)

Žalgiris Vilnius (Litva) – Struga (Sjeverna Makedonija)

HJK Helsinki (Finska) – Larne (Sjeverna Irska)

Rakow (Poljska) – Flora Tallinn (Estonija)

Shamrock Rovers (Republika Irska) – pobjednik pretkvalifikacija (Budućnost (Crna Gora), Breidablik (Island), Tre Penne (San Marino) ili Atletic d’Escaldes (Andora))

Häcken (Švedska) – The New Saints (Wales)

Olimpija Ljubljana (Slovenija) – Valmiera (Latvija)

Urartu (Armenija) – Zrinjski Mostar (Bosna i Hercegovina)

Linker
12. svibanj 2024 21:14