BIJELA KRILA

Lako za Durdova, on će Hajduku sigurno donijeti milijune, ali vrijeme je da se razbude Bamba, Sahiti...

Ionako slabašna pozicija splitskoga kluba Perišićevim je odlaskom dodatno oslabila
Piše: JL.Objavljeno: 15. kolovoz 2024. 07:51

Sezonama unatrag Hajdukova struka traga za produktivnim krilima, što podrazumijeva opipljiv statistički učinak u obliku golova ili asistencija. Mnoga su se imena vrtjela, pokušavala, ali nitko nije ostavio neki dublji trag. Pamti se, recimo, Jean Evrard Kouassi, koji je kao anonimni mladić stigao među Bijele, a donio je na Poljud 2 milijuna eura transferom u Shanghai SIPG u veljači 2015. godine. Opipljiv učinak je imao i Jairo, koji je danas jedan od najboljih igrača ciparske lige, dok je Samuel Eduok dobro počeo, ali su ga ugušile ozljede. Najveći problem s krilima na Poljudu često je bio kroničan izostanak efikasnosti i bilo kakve razlike na terenu.

Bamba se utopio u sivilo

Dan-danas situacija nije ništa bolja. Gennaro Gattuso od dolaska priča kako se traže pojačanja u napadu, izrazito na krilima i u samom vrhu. Kada praktički vlada besparica, teško je manevrirati u tako uskom prostoru. Stigao je tek Abdoulie Sanyang, za koga je izdvojeno 600.000 eura, a bio je želja samog Talijana. Krenuo je obećavajuće, donio pobjedu protiv Slaven Belupa lijepim zgoditkom, ali to je praktički bilo sve. U pet nastupa, koliko je bilo i utakmica u novoj sezoni, ostao je na tom jednom golu. U ostalom aktivnom vremenu je izrazito nedorečen, fali mu završnica, a ima i loš udarac. Ne treba odmah donositi zaključke o njegovoj kvaliteti, ali nekako se utopio u sivilo, u kome je trenutno zapela cijela momčad. Vjerojatno će Sanyang igrati u uzvratu protiv Ružomberoka jer mu konkurencija praktično ne postoji. Perišić je bivši, a i ono što je igrao bio je daleko od njegove razine, što je nagomilalo druge frustracije.

Kalik definitivno prema viđenom nije krilo, ne može sudjelovati u završnici jer nema zadnji pas. Nije niti impresivan dribler, a Gattuso ga u ekipi drži zbog agresivnosti i trke. Najmanja je tu krivica na samom igraču jer jednostavno ne igra svoju poziciju, iako će netko kazati da bi se dobar igrač snašao gdje god ga se stavi.

image

Emir Sahiti

ANTE CIZMIC Cropix

Sahiti je u sezonu ušao nervozan i s puno pogrešaka. Imao je i jedan prijestup kod Gattusa, pa završio na "hlađenju" nakon kojeg se malo trgnuo, ali to je još daleko od ičega konkretnijeg. Durdov je 16-godišnjak, koji je neočekivano bljesnuo na pripremama i našao se u rotaciji. Do sada je ulazio s klupe i trudio se, ali sve je ostalo na trudu. No, lako je za Durdova, on će Hajduku jednom sigurno donijeti milijune, a već sad ima ponuda.

Kad nema boljih...

Kao startni par krila čine se Sahiti i Sanyang, no dojam je da oni igraju jer trenutno ne postoji nitko bolji od njih i jedina su suvisla rješenja. Imaju oni svojih kvaliteta, ali trenutno nisu blizu nečeg zadovoljavajućeg, kao uostalom i cijela momčad. Krila bi trebala imati opipljiv učinak, a to među Bijelima trenutno ne postoji. Dalo bi se raspravljati i o izvedbama cjelokupne momčadi, ali kako se krila traže na tržištu, valja podublje spomenuti ono čime Hajduk trenutno raspolaže. Više puta je Gattuso govorio kako nije zadovoljan reakcijama u zadnjih 25 metara, ali to se, evo, nikako ne poboljšava. Možda bi sada pomogao i otpisani Dajaku, koji je Bijelima donio i neke krucijalne bodove, ali on je očito prošlost.

Krila se traže, a na Sanyangu, Sahitiju i ostalima je da se razbude. Brzo će četvrtak i Ružomberok, a nekako treba doći do play-offa Konferencijske lige.

SANYANGOVA SEZONA

5 odrađenih utakmica

318 minuta na terenu

1 postignuti pogodak

0 ostvarenih asista

SAHITIJEVA SEZONA

4 odrađene utakmice

196 minuta na terenu

0 postignutih pogodaka

0 ostvarenih asista

Linker
15. rujan 2024 08:59