Gennaro Gattuso

 DAMIR KRAJAC Cropix
TOMISLAV IVKOVIĆ ZA SN

‘Mislili su da su frajeri pa ispali papci, a sada šute i slušaju Gattusa. Europa? Sjetite se što kaže Sopić‘

‘Put do Europe prepun je prepreka, a Dinamo za Ligu prvaka mora nadići sam sebe‘
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 21. srpanj 2024. 21:29

Nismo baš bili milostivi prema Tomislavu Ivkoviću. Tek što je naš nogometni stručnjak izašao iz studija HTV-a, zamolili smo ga da se s reprezentativnih europskih zgoda okrene prema klupskima. Dinamo traži put u Ligu prvaka, Rijeka cilja na Europsku, Hajduk i Osijek na Konferencijsku ligu, a Ivković će odmah upozoriti da, bez obzira na protivnike, pratitelji vodećih hrvatskih klubova moraju biti oprezni s prognozama.

- Unatoč tomu što u posljednje vrijeme i nemamo baš neki veliki uspjeh u Europi, volimo sami sebe stavljati u ulogu favorita. U nogometu sam već 53 godine, nagledao sam se svega i svačega, tako da me više ništa ne može iznenaditi. Povijest naših klubova uči nas da su to teške utakmice i da postaju još teže ako unaprijed upišeš tko je prošao, a tko ispao. Vidjeli ste što je Inter iz Andore napravio Veležu, to je nevjerojatno. Pet golova su im dali, kao da su Španjolci igrali tamo - započinje naš trener i ustaljeni komentator vodećih nogometnih zbivanja.

Rijeci nedostaju rezerve

Rijeka kreće u akciju 25. srpnja, kada je na redu gostovanje kod rumunjskog drugoligaškog kluba Corvinul Hunedaoar. Zatim prvog dana kolovoza slijedi uzvrat na Rujevici. Momčad s Kvarnera eventualnim će prolaskom u trećem pretkolu izgubiti status nositelja i može zaigrati protiv pobjednika sljedećih dvoboja: Ajax - Vojvodina, Wisla Krakov - Rapid Beč, Molde - Slikeborg, Braga - Maccabi Petah Tikva, Šerif Tiraspol - Elfsborg ili gubitnika između APOEL-a i Petrocuba, koji se natječu u drugom pretkolu LP. No, prije svega, pogled na rumunjske drugoligaše, koji su ovdje stigli osvajanjem domaćeg Kupa, a zatim preživjeli Paks (4:2).

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

- Mađari igraju dobar i agresivan nogomet, stižu iz potentne lige, a činjenica da ih je Corvinul izbacio sama po sebi govori da će to biti teška utakmica. Vidim da Rijeka ima dosta ozlijeđenih igrača, neki poput Mitrovića su otišli, a neki nisu u potpunosti odradili pripreme. Što se kadra tiče, mislim da Rijeci sada više nedostaju pravi igrači na klupi za rezerve nego standardne opcije. Željko Sopić u drukčijoj je situaciji nego prošle godine i mora graditi, no sve to je dobro za njega i njegovu trenersku karijeru - ukazuje Ivković, kojem je upravo Sopić nekoć slovio za pomoćnog trenera u Lokomotivi, a istaknuo je i često viđenu misao riječkog trenera kao stav kojim se treba voditi.

- Sopa kaže “tko smo mi da pričamo o drugima, gledajmo sebe i što možemo napraviti”. Potpuno se slažem s tim, prvo moraš imati i biti siguran u kvalitetu svoje momčadi, a onda možemo pričati dalje.

Duda varalica

Hajduk i Osijek također u četvrtak kreću od drugog pretkola, no Konferencijske lige. Splitski klub protiv HB Torshavna s Farskih Otoka na Poljudu pa na Gundaduluru tjedan dana kasnije, a Osijek na kalendaru bilježi iste datume za susrete s estonskom Levadijom. Slavonci prvu igraju u Opus Areni i drugu u gostima, a oba kluba zadržat će status nositelja u slučaju prolaska u treće pretkolo, gdje ih može dočekati niz slabije znanih klubova, ali i momčadi poput Austrije Beč, Bröndbyja (...), ako odrade svoj dio posla.

- Čak i ako put zasad djeluje nešto otvorenije nego inače, to je duda varalica! Ustvari je put prepun zavoja i prepreka - navodi Ivković, pa se okreće na sudar Hajduka i HB Torshavna.

- Posljednji rezultati sugeriraju da su ekipe s Farskih Otoka postale nezgodne. Na papiru su to lakši protivnici, ali što to znači? Mi nemamo analizu tih momčadi i slabije ih poznajemo, što uvijek otvara dodatnu mogućnost iznenađenja. Bitno je da Hajduk uđe mirno i staloženo. Moramo vjerovati u Hajduk i igrače koje ima. U ovoj fazi trebali bi biti kvalitetniji od protivnika.

image

Gennaro Gattuso

DUJE KLARIC Cropix

Osvrnuo se i na nezaobilazne aktualnosti s Poljuda.

- Vidim da su sve misli otišle prema Ivanu Rakitiću, stoga je Gattusov najveći posao smiriti atmosferu koja vrije oko tog dolaska i pripremiti momčad za utakmicu. Transferi? Bolje im je da ne kupuju nikoga nego nekoga tko nije pojačanje, a s takvima imaju velikog iskustva. Nepoznanica mi je s kojom će momčadi Gattuso ući u utakmicu, ali sigurno su trenirali puno jače. Ovaj put nitko se nije protivio jačini treninga, kao što je to bio slučaj kod Leke pa su svi zajedno platili ceh misleći da su frajeri, a ustvari su ispali papci. To govorim za onaj dio igrača koji se bunio, a sada šuti i radi što im se kaže. Gattuso će sigurno donijeti plus u tom smislu, a sve ostalo na terenu tek treba vidjeti - zaključio je Tomislav Ivković.

Dinamo će za LP trebati odigrati utakmice života

Dinamov lov na LP počinje tek od play-offa, za koji je ždrijeb tek 5. kolovoza, a utakmice se igraju 20./21. i 27./28. kolovoza, gdje kao nositelj ne može na Crvenu zvezdu. Status (ne)nositelja odredit će se kad dizajn play-offa postane poznat, zasad znamo da bi Modrima mogli prijetiti Young Boys ili Galatasaray, te netko od šest pobjednika iz trećeg pretkola. Doguraju li favoriti do play-offa, Dinamo bi mogao i na rumunjski FCSB, Karabah, Ludogorec, APOEL, Slovan Bratislavu (...), odnosno niz momčadi s kojima se već dobro poznaje.

- Kada imamo situaciju u kojoj dvije utakmice donose Ligu prvaka, nitko nema pravo nekoga podcijeniti ili proglasiti favoritima. Dinamo bi sa svim svojim protivnicima bio na 50:50, osim u slučaju Galatasaraya. Ipak je to momčad koja Europu igra “sto godina”, fantastični su i sigurno ih je podigao uspjeh reprezentacije Turske na Euru. Da bi Dinamo ušao u LP, mora nadići sebe i odigrati utakmice života, i to protiv bilo koje od mogućih momčadi s druge strane. Nekad su mnogi govorili “lako ćemo”, pa se događalo da ispadnemo. Sjetimo se samo Šerifa, pitamo se “tko su, što su?”, a onda poraz - kaže Ivković. (mc)

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
05. rujan 2024 18:51