Krunoslav Rendulić

 ANTONIO BALIC Cropix
PLEMIĆI VJERUJU U ČUDO

Mostar bruji o povijesnoj utakmici: ‘Ne želim zvučati bahato ili pretenciozno, ali doveli smo Europu u BiH‘

‘AZ je na čelu tablice, a kada si u takvoj ligi prvi jasno je o kakvoj se ekipi radi‘
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 21. rujan 2023. 05:54

Ne računajući razdoblje bivše Jugoslavije i nesretnu "korona" godinu 2020., nikada se u BiH jedna europska utakmica nije igrala ovako kasno u godini. Prvi nastup jednog BiH kluba u skupini Uefinih natjecanja veliki je događaj za državu nenaviklu na klupske uspjehe, a pogotovo za Mostar. Grad na Neretvi ne pamti veći nogometni događaj, barem od rata naovamo. Nastup Zrinjskog u Konferencijskoj ligi već tjednima je glavna priča u gradu u kojem su u prošlosti goruće teme bile prepucavanja dvaju navijačkih skupina. Ulaskom Zrinjskog u skupinu Uefinu Konferencijske lige bosanskohercegovački nogomet napokon je barem za trenutak izašao iz daleke periferije europskog nogometa i to jeste velika stvar.

- Nije bilo tako davno kada su nam europske utakmice na jesen bile samo san. Sad je to postala stvarnost, a to je nešto čemu smo težili i što smo željeli. Nadam se da neću zvučati bahato ili pretenciozno, ali doveli smo Europu u BiH - kazao je Krunoslav Rendulić, trener aktualnog prvaka Bosne i Hercegovine.

Šlag na tortu zvanu "jesen u Europi" bit će dolazak Aston Ville tamo u prosincu, a prvi protivnik dat će realnu sliku mogućnosti Zrinjskog u odnosu na bolje europske momčadi. Zrinjski je prije četiri godine pobijedio Utrecht i izbacio ga iz Europe, ali AZ Alkmaar je objektivno bolja momčad i renomiraniji klub, uostalom u Mostar dolazi kao jedna od dvije vodeće momčadi nizozemske lige.

- AZ je na čelu tablice, a kada si u takvoj ligi prvi jasno je o kakvoj se ekipi radi. Izgledaju dobro, puni su kvalitete i imaju standardiziranu momčad, koja se ne mijenja puno. Igramo doma, sigurno ćemo dati sve od sebe, a hoće li to biti dovoljno, vidjet ćemo - dodao je Rendulić.

I dok Alkmaar stiže s četiri uzastopna trijumfa, Zrinjski ima iza sebe seriju od dva poraza u prvenstvu što mu se nije dogodilo više od tri godine. Ipak, Rendulić je na uporna pitanja novinara o rezultatskoj krizi njegove momčadi odgovarao da nema govora o krizi, da je prvenstvo jedno, a europska utakmica nešto sasvim drugo.

- Klub je naviknut na visoke standarde i zato su odjeknuli ovi porazi. Protiv Posušja je bilo jako loše, ali potpisao bih uvijek da nam se jednom u 40 utakmica dogodi potpuni "blackout" kao što se nama tada desilo. Protiv Sarajeva je sve bilo jasno, tko god zna išta o nogometu vidio je što je bilo. Europa je posve drugo natjecanje, posve je nova energija, htjeli to priznati ili ne. Stoga će tko god istrči dati sve od sebe - dodao je Rendulić.

Hrvatski stručnjak nije htio previše otkrivati tko će istrčati, dodavši jedino da će od posljednjih pojačanja jedino stoper Stipe Radić krenuti od prve minute, i to jer je stoper Hrvoje Barišić otpao na duže vrijeme. Zvučna pojačanja u liku Andrije Balića i Filipa Bradarića bit će u konkurenciji. Rendulić se zato osvrnuo na sastav Alkmaara koji je vjerojatno najbolja momčad koja će gostovati u Mostaru posljednjih nekoliko godina.

- Imaju odlično posloženu momčad, koja zna što radi, nikada ne upada u nervozu i ne gubi glavu ni kada ju se pritisne. Desna strana je jako brza, a naprijed im je najopasniji Grk Pavlidis. Jako moćan igrač, koji zna igrati s obje noge i ne prašta ni najmanje greške. Čeka nas jako težak zadatak, ali na muci se poznaju junaci - zaključio je Rendulić.

Čanađija: Nisu nas poljuljali porazi

Dva uzastopna poraza, od Sarajeva i Posušja, oba rezultatom 0:1, malo su uvukla defetizam među navijače, ali Dario Čanađija tvrdi da je svlačionica nepoljuljana.

- Proteklih godina ovdje se izgradio šampionski gard i kralježnica momčadi s karakterom. Ekipa je prava i ne može nas poljuljati jedan ili dva, tri poraza. Imamo svoj put, idemo dalje. Za nas sportaše nikada nije lijepo izgubiti, to nas najviše boli. Svjesni smo da protiv Posušja nije bilo dobro, Sarajevo bolje ne komentirati. Svjesno smo i svojih pogrešaka, ali uz svoj karakter i još veće zalaganje mislim da možemo okrenuti, zašto ne već sutra - poručio je Čanađija.

Zbog (pre)visokih cijena ulaznica neće biti pun stadion?

Mostar je u nogometnoj euforiji koja traje čak još od lipnja i prvog ždrijeba za europska pretkola. U nekoliko navrata HŠK Zrinjski rasprodao je stadion odmah prvog dana po puštanju ulaznica. Sada ulaznica ima čak i na dan odigravanja, a mnogi to objašnjavaju previsokom cijenom za bosanskohercegovačke standarde, čak i za mostarske gdje se objektivno bolje živi od ostatka BiH. Naime, Zrinjski za prvenstvene utakmice ima cijenu ulaznica od 10 KM (5 eura), a za europske kvalifikacije bile su 20 KM (10 eura). Za grupnu fazu su duplo veće (40 maraka ili 20 eura), što je za mnoge ipak previše.

Linker
08. svibanj 2024 21:27