Stjepan Tomas

 NK OSIJEK
ČUDO NA PAMPASU?

‘Možda sam lud, ali mi tim Turcima možemo zabiti četiri gola! Rekli smo si sve, neka ostane tajna...‘

Tomas: ‘Ako su oni nama, možemo i mi njima. Ako dovoljno rano zabijemo gol, tko zna...‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 16:19

U Osijeku vjeruju u čudo! Upravo to će im i trebati nakon što u uzvratu protiv Adane Demirspor moraju juriti četiri gola minusa s kojima su se vratili iz Turske. Otkako je europskih kupova na prste jedne ruke mogu se nabrojati momčadi kojima je uspjelo nadoknaditi zaostatak s kakav imaju Bijelo-plavi.

- Možda ću ispasti lud što ću ovo reći, ali ja vjerujem da im možemo zabiti četiri gola, a uz pomoć navijača čak i pet, zašto ne? Imamo šanse za prolaz - hrabro je najavio Kristijan Lovrić.

Ni Stjepan Tomas nije digao ruke od plasmana u idući krug.

- Kako su oni nama zabili, tako možemo i mi njima. Moramo biti pravi pred našim navijačima. Ako dovoljno rano zabijemo gol, utakmica može otići u našem smjeru. Treba vjerovati u čuda, u nogometu je sve moguće - poručio je trener Bijelo-plavih.

Osijek se našao pred nemogućom misijom nakon što prije tjedan dana u Turskoj doživio svoj rezultatski najteži poraz u Europi, identičan onome protiv praške Slavije 2000. godine.

- Nažalost imamo četiri gola zaostatka koji se dogodio spletom okolnosti. Možda je taj minus mogao biti i manji da nije bilo sudačkih pogrešaka i da nismo na početku primili dva nesretna gola. Da smo bili stabilniji na početku utakmice u Turskoj, bilo bi povoljnije za nas - poručio je trener Bijelo-plavih.

image
NK OSIJEK

Osijek je ove sezone pokazao dva dijametralno suprotna lica. Napad funkcionira efikasno kao rijetko kada, zapravo kao nikada do sada jer otkako je HNL-a nikad se prije nije dogodilo da Osječani nakon tri odigrana kola već imaju 14 postignutih golova (za usporedbu pretprošle sezone takav učinak imali su tek nakon 11, a prošle nakon deset prvenstvenih utakmica), ali obrana... Još od svibnja 2000. Osijeku se nije dogodilo da u dvije uzastopne utakmice primi čak devet golova.

- Od mog dolaska u Osijek imali smo problem realizacije te određenih problema s nekim igračima. Rekao sam odmah tada da ćemo igrati ofenzivno, da će ti igrači proraditi i da će početi zabijati. Nažalost, to nas je ponijelo, sada zabijamo golove, ali moramo se i braniti i igrati fazu obrane. Igračima je u podsvijesti da će zabiti tri ili četiri gola pa pet ili šest. Ali nogomet nije samo postizanje pogodaka, morate braniti i svoj gol. Znam gdje je problem, riješit ću to zajedno s dečkima, popravit ćemo to i ispraviti. Moramo biti fokusiraniji na fazu obrane i ne primati takve golove - kazao je Tomas kojem nije bilo teško detektirati problem.

- Cijela momčad mora igrati fazu obrane jer ona kreće od napada. Mi moramo biti fokusiraniji, držati se kompaktno, biti uski, kompaktni i da se ne događaju pogreške i golovi iz tranzicije i kontranapad - kaže trener.

Nakon Pule gdje je njegova momčad ispustila već dobivenu utakmicu obavio je krug razgovora s igračima.

- Imali smo dugi sastanak s igračima, obavio sam i individualne razgovore. Ne smije se događati ozbiljnoj momčadi da ima 4:2 vodstvo, priliku za peti, šesti gol i da "masakrira" protivnika pa da se dogodi takav pad koncentracije i da sama sebi zabije dva gola. Momčad kao što je Osijek, u kojoj ipak igraju igrači s određenim iskustvom, mora znati privesti utakmicu kraju i uzeti tri boda. Dogodio se pad koncentracije, pljuska koja se u budućnosti ne smije više ponavljati - dodao je Tomas.

Reakcija nekih igrača koji su ušli s klupe nije bila očekivana. Netom pred početak sezone Tomas je tražio četiri pojačanja, a dobio je tek jedno.

- Nakon priprema rekao sam da mi nedostaju četiri igrača, a došao mi je samo Pušić. Trebaju nam pojačanja bez obzira na sve. I za Europu i prvenstvo. Svaki igrač kada ima konkurenciju, drugačije reagira na terenu. Trebaju nam pojačanja - dodao je.

Nije samo Tomas razgovarao sa svojim nogometašima. I unutar svlačionice igrači su imali sastanak i na čistac izvukli greške koje su radili u prethodnim utakmicama.

- To kako rješavamo stvari unutar svlačionice neka i ostane unutar svlačionice. Imamo i mi svoje razgovore, nakon sastanka sa šefom ostali smo mi sami igrači i rekli jedni drugima ono što trebamo reći. Znamo da možemo puno više, a što smo do sada više puta pokazali. Sjetite se samo prošle sezone kada smo imali 13 utakmica bez pobjede nakon što je došao novi stručni stožer koliko smo se bacali jedan za drugog na glavu. Znamo kako to riješiti i kako se postaviti. Rekli smo si što smo trebali reći - kazao je Lovrić, jedan od onih koji bi trebali povući protiv Demirspora.

Otkako je među Bijelo-plavima, Lovrić ove sezone igra možda i svoj najbolji nogomet. Zabio je na otvaranju sezone protiv Slavena Belupa, što mu je bio i prvi pogodak nakon 15 mjeseci, u Turskoj je na njemu napravljen kazneni udarac, a protiv Istre je zabio pa asistirao. Pa ipak dodaje kako može još bolje.

- Nisam još potpuno zadovoljan. Još ima dosta prostora za napredak da budem onaj stari. Stožer je tijekom priprema radio sa mnom jako puno na psihološkom i fizičkom planu. Pružili su mi vjeru i potporu da ja opet mogu biti onaj stari. Dali su mi vjetar u leđa. Jedan dio mog boravka u Osijeku je bio za zaborav, nadam se da ove sezone neće tako biti. Ponovit ću što sam već rekao, vjerujem da možemo napraviti velike stvari, ali kao ekipa pa tko god da iskoči. Bitno je samo da mi napravimo pravi rezultat jer zato smo uostalom i tu.

image
NK OSIJEK

Do utakmice protiv Demirspora Bijelo-plavi će odraditi još jedan trening, a na njemu će se pripremati za sve potencijalne ishode.

- Sigurno ćemo i jedanaesterce vježbati - otkrio je trener Osijeka koji ima barem jednu brigu manje.

Naime, nakon četiri uzastopna neiskorištena jedanaesterca prošlog proljeća, Bijelo-plavi su u aktualnoj sezoni sigurni, zabili su dva gola iz dva kaznena udarca.

- Pao mi je kamen sa srca i ogroman teret - iskreno je priznao Tomas.

Bijelo-plavi će, inače, utakmicu dočekati na Opus Areni. Nakon večernjeg treninga povući će se u utrobu stadiona u kojem im neće ništa nedostajati. Prenoćit će u klupskom hotelu, a na dan utakmice neće napuštati krug kampa. Imat će zajednički doručak, ručak i večeru prije nego što od 20 sati krenu po čudo.

Do utorka u podne prodano tek 6.144 ulaznica

Svlačionica će u uzvratu tražiti iskupljenje za dvije loše večeri protiv Adana Demirspora i Istre 1961, vjeruje kako će pokazati drugačije lice nego u Turskoj prije tjedan dana, no to se barem zasad ne osjeti među navijačima. Dan i pol prije utakmice protiv turske momčadi nedostaje one euforije kakva je vladala uoči prve dvije utakmice na Opus Areni. Do utorka u podne prodano je, naime, tek 6144 ulaznica. Za usporedbu, protiv Slavena Belupa se unatoč nevremenu i najavi oluje okupilo 9.992 gledatelja, dok je za utakmicu protiv ZTE stadion bio rasprodan. Doduše, zbog sezone godišnjih odmora očito svi pretplatnici nisu iskoristili svoje ulaznice pa je na tribinama bilo 12.011 navijača.

Klupski autobus iz Adane stigao prije igrača

Nogometaši Adana Demirspora stigli su u srijedu u Osijek i na Opus Areni odradili trening u terminu utakmice. Prethodnica iz Turske stigla je prije njih, vozač klupskog autobusa prevalio je više od 2000 kilometara dug put samo kako bi igrače prebacio iz osječke zračne luke do hotela Osijek, a onda od smještaja do obližnjeg stadiona.

Istovremeno u turskim medijima manje se bave uzvratnom utakmicom protiv Osijeka, a više s ambicioznim prijelaznim rokom Demirspora. Naime, pred potpisom za klub iz Adane je Julian Draxler. Navodno je njegov transfer iz PSG-a gotova stvar.

Linker
06. svibanj 2024 01:57