DAMIR KRAJAC Cropix
TEŠKA JESEN

Mučenje kakvo Dinamo ne pamti: Mogu li Modri nakon tri mjeseca zatvoriti crnu priču?

Plavom klubu ne idu u korist skromni rezultati na travnjacima na kojima je imao status gosta
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 30. studeni 2023. 09:54

Teško se sjetiti kad je Dinamo imao tako loš rezultatski učinak na gostovanjima kao ove jeseni.

Od početka sezone, naime, odigrali su Plavi 14 utakmica izvan Maksimira u svim natjecanjima, upisali su šest pobjeda, triput su remizirali i pretrpjeli su pet poraza. A od tih šest gostujućih pobjeda dvije su ostvarene u domaćem Kupu protiv niželigaša (Ponikve 4:1 i Oriolik 8:0) i jedna u Kranjčevićevoj protiv slabašnog Rudeša (5:1). S gostovanja su se Plavi zadovoljni vraćali još iz Pule (Istra 3:0), Astane (2:0) i Osijeka (3:2)...

Ta je pobjeda u Osijeku “iščupana” u sudačkoj nadoknadi 3. rujna, dakle, prije gotovo tri mjeseca! A u četvrtak se Dinamo imperativno mora vratiti iz Kazahstana sa sva tri boda želi li zadržati izglede za osvajanje drugoga mjesta u skupini C Konferencijske lige i prolaz u daljnje natjecanje. Postoji li temelj optimizmu uoči još jedne, četvrte ovosezonske utakmice s kazahstanskim klubom?

Postoji, naravno da postoji. Ponajprije, Plavi su u dosadašnja tri ovosezonska okršaja s Astanom pokazali da su bolja momčad, ostvarili su tri pobjede, posebno su uvjerljivi bili na zagrebačkim dvobojima (4:0 i 5:1). Istina, u prvom dvoboju u sastavu su bili Dominik Livaković, Josip Šutalo i Luka Ivanušec (bio je tada trostruki strijelac!), na uzvratu u Astani je Dinamo pobijedio 2:0 (Ivanušec je s klupe gledao tu utakmicu), ali nije dobro izgledao u drugom poluvremenu kad je Livaković spašavao Plave, a pobjedu je potvrdio Marin u završnici dvoboja. No, Astana je i u rujnu nastradala u Maksimiru, iako je spomenuti triling već napustio Zagreb.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Nadalje, teško iščupana pobjeda protiv Osijeka svakako je udahnula potrebno samopouzdanje Dinamovim nogometašima, koji su svjesni da više nemaju pravo na pogrešku. Zorno je raspoloženje u svlačionici ocrtao Josip Mišić:

- Moramo pobijediti kako god znamo! Iz Astane se jednostavno moramo vratiti sa sva tri boda - odlučan je Dinamov veznjak.

Bruno Petković je posljednju pravu utakmicu ove jeseni odigrao baš 3. rujna u Zagrebu protiv Astane (5:1), postigao je dva pogotka iz kaznenih udaraca, ali se tada i ozlijedio. Pokušao je potom igrati protiv Hajduka, pa onda i protiv Turske za našu nacionalnu vrstu, međutim, samo je pogoršao ozljedu mišića i vratio se na teren tek u subotu protiv Osijeka. I odmah je pokazao što znači za ovu momčad. Iako nije posve spreman, iako nije u željenom natjecateljskom ritmu, sudjelovao je u svakoj, baš u svakoj suvisloj akciji Plavih i dao je dimenziju više Jakirovićevoj momčadi. Petkovićev povratak svakako je veliki razlog optimizmu uoči okršaja u Kazahstanu.

Linker
28. svibanj 2024 10:42