Detalj s dvoboja u Turskoj

 NK OSIJEK
NEMOGUĆA MISIJA

Na Pampasu traže čudo nad čudima, a pred utakmicu stigla nezgodna vijest, sumnja se na tešku ozljedu

Sumnja se na ozljedu križnih ligamenata zbog koje bi mogao na dužu stanku
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 16. kolovoz 2023. 21:01

Osijek je ove sezone raspucan kao rijetko kada, ali čak ni raspoloženi napad u dvije utakmice, koliko su ih Bijelo-plavi odigrali u tri dana, nije uspio nadoknaditi broj primljenih golova. Čak devet puta vadio je Marko Malenica u posljednjih 180 minuta loptu iz svoje mreže, a da nije u utakmicama protiv Adane Demirspora i Istre imao nekoliko zaista velikih intervencija, broj primljenih pogodaka lako je mogao biti dvocifren.

Bijelo-plavi su se iz Istre vratili tek u ponedjeljak navečer. Jutro nakon propuštene pobjede u Puli odradili su još jedan trening u Medulinu, a tek onda krenuli natrag prema Osijeku. Već su i odradili trening u kampu, a utakmicu će i dočekati u Opus Areni. Stjepan Tomas će kao i pred utakmicu protiv ZTE-a momčad povesti u karantenu, ali Bijelo-plavi neće napuštati Osijek, čak ni krug stadiona, nego će boraviti u smještaju kojeg imaju pod zapadnom tribinom Opus Arene.

Barišić u konkurenciji

U odnosu na prvenstvenu utakmicu protiv Istre, Stjepan Tomas će imati konkretniji roster. Adrian Leon Barišić vratit će se u konkurenciju, njegov izvjesni transfer u Basel na dnevni red će doći nakon Adane. Iz Turske se vratio zašivene arkade, a utakmicu u Puli je preskočio nakon što mu je hematom počeo pritiskati oko. Šime Gržan će također biti spreman za nastup, makar i sa zaštitnom maskom na licu. U prvoj utakmici protiv Demirspora pretrpio je napuknuće hrskavice u nosu. U kadar se nakon dugo vremena napokon vraća i Slavko Bralić, međutim, s obzirom na to da ove sezone još nije odigrao niti minute budući da je ozlijeđen u “generalki” protiv prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Shabab Al Ahlija, teško ga je očekivati u startnoj postavi. S druge strane, za uzvrat protiv turske momčadi svakako neće konkurirati Kristijan Fućak. U njegovom slučaju sumnja se na puknuće križnih ligamenata, a točna dijagnoza bit će poznata nakon još jednog pregleda.

Momčad Stjepana Tomasa u četvrtak prije svega mora popraviti loš dojam kojeg je ostavila u Turskoj, a onda i pokušati rezultatski nešto napraviti. Pobjedom bi se Osijek vratio na stazu s koje je prošlog tjedna u Adani naglo skrenuo.

image

Justin Kluivert i Stjepan Tomas

NK OSIJEK

- Moramo se resetirati i spustiti loptu na zemlju, u našim glavama raščistiti zašto se ovo događa i odigrati dobru utakmicu protiv Adane. Tražit ćemo pobjedu na bilo koji način. Želimo ponovo ući u dobru seriju, ne smijemo olako gubiti utakmice i primati golove, ali znam gdje je problem i ja ću ga riješiti - najavio je Osijekov trener Stjepan Tomas pred uzvrat.

Pred Bijelo-plavima je nemoguća misija, trebaju dostići, a onda i prestići četiri gola minusa koje su donijeli iz Adane. U europskim kupovima nerijetko momčadi u uzvratima nadoknade dva, nisu iznimke i tri gola minusa, ali četiri? Čak se i to događalo. Doduše, rijetko, na prste jedne ruke mogu se nabrojati takve utakmice. Primjer koji će se još dugo pamtiti je iz dvoboja PSG-a i Barcelone u sezoni 2016./17. Na Parku prinčeva su Katalonci doživjeli težak potop, izgubili 0:4, ali su na uzvratu na Camp Nou slavili 6:1 i izborili osminu finala Lige prvaka.

Bilo je primjera

Minus četiri stizali su i beogradski Partizan protiv Queens Park Rangersa u tadašnjem Kupu UEFA sezoni 1984./85. kad su nakon 6:2 u uzvratu slavili 4:0, kao i madridski Real protiv Mönchengladbacha sezonu kasnije u istom natjecanju kada su na Santiago Bernabeu pobijedili 4:0 nakon 5:1 poraza u Njemačkoj. Doduše tada je još uvijek vrijedilo pravilo gola u gostima, što više nije slučaj. Najdrastičniji primjer je ipak onaj Zenitov. Rusi su u kvalifikacijama za Europsku ligu u sezoni 2018./19. prvu utakmicu protiv Dinama iz Minska u gostima izgubili 0:4, a onda u uzvratu pobijedili čak 8:1 nakon produžetaka. I to s igračem manje!

Osijeku će za prolaz u play-off kvalifikacija za Konferencijsku ligu u četvrtak navečer trebati čudo, senzacija u rangu trijumfa protiv PSV-a usred Eindhovena, pa onda i izbacivanja nizozemskog velikana nikad ranije iz europskih natjecanja u njihovoj slavnoj povijesti prije šest godina kad su Bijelo-plavi bili vijest dana u europskom nogometu. Zanimljivo, tada je na klupi PSV-a bio Phillip Cocu, nekoć suigrač današnjeg Demirsporovog trenera Patricka Kluiverta u Barceloni i reprezentaciji Nizozemske.
Čuda se ne događaju svaki dan, ali se događaju. Možda baš jednom takvom budemo svjedočili u četvrtak navečer u Opus Areni...

Tri dana pred Adanu prodano 5.000 ulaznica

Nogometaši Osijeka nakon 21 dana opet će istrčati u Opus Arenu, prvi put još od utakmice protiv ZTE-a, a prodaja ulaznica za uzvrat protiv Adane ide sasvim solidno. Tri dana prije utakmice koja počinje u 20.00 nešto malo manje od pet tisuća mjesta sjedalica (točno 4.876) na tribinama bilo je zauzeto. Prošli tjedan pravo prvootkupa imali su sezonski pretplatnici, a u ponedjeljak je, prvog dana slobodne prodaje ulaznica, još njih oko dvije tisuće prodano.

Inače, NK Osijek zaključno s 15. kolovozom broji 8.429 članova kluba i 5.745 vlasnika godišnjih ulaznica, što je gotovo pola kapaciteta stadiona ne računajući sektor za gostujuće navijače. Na blagajnama podno sjeveroistočne tribine Opus Arene i dalje se može učlaniti u klub, što između ostalih donosi i pogodnost kupovine pojedinačnih ulaznica, odnosno, godišnjih pretplata, s 50 posto popusta. Na dan utakmice protiv Adane učlanjivanje i kupovina godišnjih ulaznica bit će mogući do 12 sati. Blagajne su radile i na blagdan Velike Gospe, a radit će i u srijedu od 10 do 18 sati, dok će na dan utakmice protiv Adane biti otvorene od 10 do 21 sat.

Linker
20. svibanj 2024 09:30