Dario Šimić, Mirko Barišić, Vlatka Peras

 CROPIX
NEMA NEDUŽNIH

‘Najveći krivac‘ je odavno trebao sakupiti krhotine vlastitog dostojanstva i napustiti Maksimir

Lakrdijaški nastup u Prištini samo je kulminacija svih površnosti i neozbiljnosti
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 06. listopad 2023. 15:13

Spominjanje pogrešaka Dinamovih nogometaša i taktičkih propusta maksimirskog stožera već je postalo dosadno. Događaju se (pre)učestalo da bi ih se uopće analiziralo. Lakrdijaški nastup u Prištini samo je kulminacija svih površnosti i neozbiljnosti.

Dinamova je momčad protiv kosovskog prvaka izgledala kao skup entuzijasta na rekreativnom terminu hakla, koji su se prije "tekme" međusobno dogovorili tko će igrati na kojem mjestu. Pomalo ironično zvuči konstatacija da je taj isti klub prije samo godinu dana igrao – Ligu prvaka!?

U Prištini je, zajedno s igračima i stožerom, bilo i svekoliko vodstvo kluba. Već pri povratku, na deset tisuća metara, započeo je razgovor na temu – tko je (najveći) krivac za doživljenu blamažu? Trener Jakirović, neposredno nakon utakmice, svojevoljno je svoju glavu stavio – na panj. Skrušeno je, kao na ispovijedi, kazao da ga je sramota ovakvog Dinama. On osjeća odgovornost. U sporadičnim istupima spram medija i nogometaši su se "posuli pepelom po glavi". I njima je neugodno poradi ovakvog Dinama i povika – "igrajte pederi"!

Prije desetak dana Dinamova je Skupština (čiji legitimitet dio članova osporava) imenovao nove poluge upravljanja kroz ustroj Izvršnog, odnosno Nadzornog odbora kluba. Novi ljudi s novom energijom, prva je asocijacija nekog neupućenog namjernika. Međutim, oni koji pomnije prate maksimirsku farsu razumiju da se radi o – starim ljudima s novim sinekurama.

Uskoro će taj i takav Izvršni odbor GNK Dinamo održati prvu sjednicu. Jamačno će ključna točka dnevnog reda biti posljednji rezultati prve momčadi i uzroci nezadovoljavajućeg stanja. Posljedično, vjerojatno će uslijediti glasovanje o povjerenju članu Uprave zaduženom za sportsku politiku. Tako će zaključak projiciran u zrakoplovu pri povratku iz Prištine biti i službeno verificiran, a Dario Šimić će biti smijenjen!

image
RONALD GORSIC Cropix

U prosincu prošle godine Šimić je dočekan kao najjači adut navijača i antimamićevaca u borbi za vlast na sjednici Skupštine. No, njegova se karizma počela ljuštiti već nakon prekinute sjednice istog klupskog tijela u ožujku ove godine. Šimićeva percepcija u javnosti dobila je iznimno negativnu konotaciju tijekom ljetnog prijelaznog roka. On je izložen najžešćim kritikama javnog mnijenja.

U priči o srozavanju Dinamovog ugleda nema nedužnih, od desnog beka do predsjednika kluba, svi zaslužuju svoje mjesto – na stupu srama. Pa, tako i Dario Šimić. Je li on najveći krivac za sadašnje stanje? Vjerojatno nije, ali će nakon smjene to definitivno postati.

U vrijeme najbespoštenijih dvorskih borbi za klupski utjecaj (odnosno novac), Dario Šimić i Igor Bišćan angažirani su kao svojevrsni ustupak, odnosno manevar aktualne vlasti ne bi li se BBB-i "nahuškali" na mamićevce. Nakon "povijesne" (u Maksimiru se taj prefiks često ponavlja) Skupštine u ožujku, objema je stranama odgovaralo da Šimić i Bišćan postanu samo "šumeće tablete" u vrtlogu klupske zbilje. Bišćan se već "rasplinuo", dočim Šimić još malo šišti...

Točno je, Dario Šimić najveći je krivac za izvjesnost vlastite sudbine. Kada je doznao za upliv Zorana Mamića u realizaciji transfera tijekom ljetnog prijelaznog roka trebao je poslušati savjet rijetkih dobronamjernika, koji su mu benevolentno sugerirali da pokupi krhotine svog dostojanstva i zatvori maksimirska vrata – s vanjske strane.

Što će se promijeniti smjenom Darija Šimića? To je pitanje za naivne i lakomislene. Istinske i korijenite promjene u Dinamu donijela bi jedino privatizacija kluba, ali "kuvertirani" Statut, koji bi uskoro trebao ugledati svjetlo dana koncipiran je tako da se spomenuta radnja – ne dogodi.

Linker
19. svibanj 2024 23:31