GORAN MEHKEK Cropix
ISKUŠENJE NA MAKSIMIRU

Najveći test za Rijeku, ali i za Dinamo: Modri sanjaju scenarij koji bi ih lansirao prema obrani titule

Sopić i njegovi nogometaši misle samo na Dinamo, dok Zagrepčani pogledavaju i prema Betisu i prema Rijeci
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 20. veljača 2024. 06:02

U ovom tjednu će se za poredak na vrhu Hrvatske nogometne lige igrati jako važne utakmice. One neće definirati rasplete, ali svakako će dati bitne naznake u kojem pravcu idu šanse tri kluba.

Posebno je ovo važan tjedan za Dinamo, budući da ga prije velikog derbija s Rijekom u Maksimiru čeka i rasplet europske bitke s Realom Betisom u play-offu Konferencijske lige. Nema nikakve dvojbe da je “ulet” dvije utakmice KL dodatni teret napora nogometašima Dinama, koji u ovoj fazi sezone ne iskazuju formu (nad)moći. Igrati s Rijekom samo 64 sata poslije zaključenja dvoboja s Betisom (ako ne bude produžetaka!) nije optimalna priprema za jako važan derbi.

Sasvim drugačije je za Riječane, koji su ionako u 2024. godini, u dosadašnjem tijeku pet utakmica s pet pobjeda (gol-razlika 14:3), iskazali najbolju formu na vrhu. Ono što je još značajno to je da Riječani energetski izgledaju svježe i lakonogo. Za njih je također dvoboj u Maksimiru veliki ispit spremnosti za ambiciju osvajanja naslova prvaka. Naime, analize prvog dijela sezone ukazivale su da Rijeka ima dva limitatora te ambicije. Prvi je nedovoljna učinkovitost u gostima, a druga nedovoljno širok kadar. U pauzi su na Rujevici u tom smislu napravili važne stvari, ne samo kroz dovođenje istinskih pojačanja (primjer Marić), nego i rehabilitaciju otpisanih (primjer Selahi), a uz potpuno prilagodbu klasnih igrača (tipa Pjaca) i proširenje aktivnog i važnog kadra (tipa Obregon, Bogojević).

To se i prepoznalo na riječkim gostujućim ispitima - u pet ovogodišnjih utakmica Riječani su tri puta gostovali i to na teškom terenu Gorice (dvije pobjede) i još težem gostovanju Poljuda, te su upisali tri pobjede. Sve to upućuje na apsolviranje dva jesenska limita, a može li se to definitivno smatrati ključnim iskorakom za šampionsku ambiciju pokazat će upravo gostovanje kod Dinama...

Što se tiče Modrih, ponavljamo ono što smo naveli prije par tjedana, a to je da natjecateljski slijed Dinama nije tako negativan kako bi po dojmovima igre izgledalo. Dinamo je u svim tim kritičkim recenzijama negativno tretiran jer se u igri muče za pobjedu više nego proteklih godina kad su dominirali. No, Modri su i dalje, s odigranom utakmicom manje, u borbi za prvenstveni vrh, i realno je da u nedjelju pobjedom mogu napraviti važan iskorak u tom pravcu. Druga je stvar što bi već remi bio dodatni uteg atmosferi nepovjerenja u okruženju Dinama, a poraz bi mogao biti onaj udarac koji bi lansirao Rijeku i onemoćao Modre. Isto bi tako i druga verzija, a to je da Dinamo, recimo, prođe Betisa, pa da na valu euforije i samopouzdanja svlada Rijeku, mogla lansirati Zagrepčane prema obrani krune.

Objektivno, niti jednu opciju ne treba otpisivati. Napori sa Betisom uzet će dozu energije Modrima i biti saveznik Rijeci, ali može se to dobrim četvrtkom za Dinamo u Maksimiru pretvoriti u val energije za Modre. Natjecateljski gledano, kako se vidjelo u Sevilli, Modri imaju neku priču, a dojmovi igre očito nisu pozitivni. Dok je aktivnih rezultata to neće biti problem, ali ako izostanu u četvrtak, pa i nedjelju, onda se ta priča stubokom mijenja...

ZADNJIH DESET OGLEDA DINAMA I RIJEKE

HRVATSKA LIGA 16/10/21.

Rijeka - Dinamo 3:3

HRVATSKI KUP 01/12/21.

Dinamo - Rijeka 1:3

HRVATSKA LIGA 30/01/22.

Dinamo - Rijeka 2:0

HRVATSKA LIGA 10/04/22.

Rijeka - Dinamo 1:2

HRVATSKA LIGA 02/09/22.

Dinamo - Rijeka 3:1

HRVATSKA LIGA 13/11/22.

Rijeka - Dinamo 2:7

HRVATSKA LIGA 19/03/23.

Dinamo - Rijeka 1:0

HRVATSKA LIGA 21/05/23.

Rijeka - Dinamo 1:2

HRVATSKA LIGA 27/08/23.

Dinamo - Rijeka 2:1

HRVATSKA LIGA 12/11/23.

Rijeka - Dinamo 2:2

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
14. srpanj 2024 20:52