MATS TORBERGSEN Afp
BORBA ZA MJESTA

Nogometna senzacija opalila je novi bolni šamar Mourinhu, ali i izgurala Hrvatsku u Europi!

Norvežani za to najviše mogu zahvaliti upravo Bodo Glimtu, koji je srušio domaće i strane predrasude
Piše: Tomislav Juranović/JLObjavljeno: 08. travanj 2022. 12:04

Lako što je Jose Mourinho još jednom dobio zvučnu šamarčinu, kada je na popravnom ispitu u četvrtak ponovno "pao", izgubivši od Bodo Glimta 1:2, čime je Roma za uzvrat četvrtfinala UEFA-ine Konferencijske lige dobila težak izazov, već je Portugalac novim posrtajem u Norveškoj napakostio i HNL-u.

Tim trijumfom, naime, Norveška je prestigla Hrvatsku na UEFA-inoj ljestvici nacionalnih koeficijenata i sada drži 17. mjesto, ispred Hrvatske, koja je bila 18., te do jučer 17. Danske. Tim trijumfom, Norveška se s koeficijentom 27.250 ujedno bliži 15. mjestu i napadu Grčku (koeficijent 28.200), dok je 16. Češka (27.800), čija praška Slavia također igra četvrtfinale Konferencijske lige (3-3 s Feyenoordom).

image

Slavlje igrača Bodo Glimta

MATS TORBERGSEN Afp

Upravo jedna od te tri zemlje imat će u ljeto 2023. ukupno pet klubova u europskim natjecanjima, a dva će igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Jedan klub će u kvalifikacije za Europa ligu, a dva će se pokušati plasirati u Konferencijsku ligu.

Norvežani za ovakav zaplet najviše mogu zahvaliti upravo Bodo Glimtu, koji je ove sezone srušio sve domaće i strane predrasude, ušao u skupinu nekog kontinentalnog natjecanja, grupu prošao bez poraza i postao prvi norveški klub u nokaut fazi nekog europskog natjecanja nakon Valerenge prije 23 godine. Ujedno, rasturanje Rome u grupi (6-1), te prolaz Celtica u osmini finala s ukupnih 5-1, pokazuju da ovdje nisu prolaznici niti ljubimci sreće.

A s obzirom na rezultat prve utakmice, imaju se pravo i dalje nadati.

Linker
27. travanj 2024 05:33