Mathias Chago sa suigračima slavi pobjedu nad Villarrealom

 RONALD GORSIC/CROPIX Cropix
RECEPT I ZA HAJDUK

‘Očekujem pobjedu Dinama! Čačić je super trener, puno toga je posložio. Sjećam se kako smo mi srušili Villarreal...‘

Kamerunac Mathias Chago igrao je za Dinamo u maksimirskoj pobjedi protiv Villarreala 2010.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 24. kolovoz 2022. 18:45

Na Maksimiru će u srijedu biti i Mathias Chago, bivši Dinamov nogometaš (sad je skaut Lokomotive za Afriku), vjeruje u uspjeh Plavih protiv Boda i plasman u Ligu prvaka..

"Očekujem pobjedu, svi to silno želimo, ali Norvežane se ne smije nimalo podcijeniti, pokazala je to i prva utakmica u Bodu. Tamo su imali opipljivu prednost u podlozi, ta umjetna trava na kojoj igraju doma hendikep je za svakoga gosta i rezultati pokazuju da Bodo to zna jako dobro koristiti. Nije jednostavno igrati na umjetnoj travi, ali sad će uvjeti biti drukčiji, normalniji za igru i vjerujem da će moj bivši klub slaviti s dva pogotka razlike i plasirati se u Ligu prvaka. Dinamo je u odličnoj formi, Ante Čačić je super trener, fino je posložio mnogo toga u igri Plavih i nadam se da će, uz potporu publike, Dinamo uspjeti", kaže Chago.

Baš smo bili dobri

Pouzdani kamerunski veznjak igrao je za Dinamo prije gotovo deset godina na Maksimiru protiv Villarreala, bilo je to 16. rujna 2010. godine, u 1. kolu skupine D Europske lige. Trener je bio Vahid Halilhodžić, došao je mjesec dana ranije zamijenivši Velimira Zajeca. Plavi su pobijedili 2:0, a Chago je ušao u igru u 56. minuti umjesto Moralesa.

"Sjećam se tog dvoboja, odigrali smo baš dobru utakmicu. Villarreal je i onda bio vrlo jak, no čini mi se da nas je malo podcijenio. A to se u današnjem nogometu skupo plaća. Bili smo maksimalno motivirani i željni dobrog rezultata, odlično smo ušli u utakmicu, iznenadili smo ih i na kraju zasluženo pobijedili."

Kakav je bio recept za uspjeh?

"Igrali smo agresivno, imali smo čvrsti blok i stalnim smo presingom pokrivali sve njihove napade. I kad smo im oduzeli loptu, odmah smo tražili Sammira, njemu smo davali lopte u noge. A Rukavinu smo “hranili” loptama u prostor. Stalno smo tražili brzi izlazak u protunapad, bilo je to najbolje i najefikasnije oružje protiv Španjolaca. Znali smo, naime, da se ne možemo s njima nadigravati, ali smo se nametnuli na naš način i znali smo pravodobno zaustavljati njihovu kombinatoriku. Baš smo dobro momčadski izgledali, ključna je bila ta kompaktnost i homogenost", smatra Chago.

Šanse postoje

Možete li usporediti ondašnji Villarreal s ovim današnjim?

"Podjednako je to, i onda je Villarreal bio strahovito jak, to je i danas. A to je dokaz da je veliki klub, ima dovoljno novca i troši ga na pravi način, nije mu problem kupiti sjajne igrače."

Hajduk je u Valenciji izgubio 2:4 protiv Villarreala, kakve su šanse Splićana na uzvratu?

"Iako mnogi misle da Hajduk nema šanse, mišljenja sam da šanse za prolaz postoje! Gledajte, pisalo se da je Villarreal s pričuvnom momčadi pobijedio Splićane, zato jer nije igralo sedam standardnih igrača. Ali, zaboravlja se da su ta sedmorica novih željeli iskoristiti priliku za dokazivanje, što su i učinili. “Grizli” su do maksimuma, vidjelo se to na terenu", kaže Chago i nastavlja:

"Neće Villarrealu biti lako u Splitu, ma u kojem sastavu igrao! Hajduk mora biti pametan, agresivan do krajnjih granica. Kad bi ponovio igru kao protiv Vitorije, tada bi baš sve bilo otvoreno. Ne smije se srljati, utakmica traje 90 minuta, treba biti strpljiv i čekati svoju priliku i misliti na čuvanje vlastitih vrata. Povede li Hajduk, Villarreal će sigurno zahvatiti nervoza i tada će biti sve moguće. Stvarno vjerujem da Splićani mogu napraviti preokret i eliminirati uglednog gosta, bila bi to velika stvar ne samo za Hajduk, nego i za cjelokupni hrvatski nogomet", kaže Chago.

ONI SU POBIJEDILI VILLARREAL

Kelava - Vrsaljko, Bišćan, Tonel, Cufre - Badelj, Ademi - Tomečak, Sammir (od 87. Beqiraj), Morales (od 56. Chago) - Rukavina (od 72. Ibanez).

Trener: Vahid Halilhodžić.

Linker
19. svibanj 2024 15:06