Marko Livaja

 TOM DUBRAVEC Cropix
HRVATSKI TROLIST

Oršić bi mogao pomoći Hajduku na putu do Europe, ali neka Bijeli prvo ‘ošišaju ovce‘

Možemo reći da je ždrijeb ‘pogladio‘ naše klubove, ali prvo treba skočiti pa reći hop
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 23. srpanj 2024. 16:20

U ponedjeljak je trolist hrvatskih klubova (Rijeka, Hajduk, Osijek) na ždrijebu u Nyonu saznao što ih čeka u europskim natjecanjima ako preskoče prve stepenice.

I to je bitno naglasiti, previše raspravljati o suparnicima u budućnosti dok se prvo ne riješe ovi koji slijede uskoro nema nikakvog smisla. Po onoj narodnoj, “prvo skoči pa reci hop”...

Sopićevi dečki mogu namignuti

Rijeka je bila prva na nyonskom meniju jer igra kvalifikacije Europske lige. Nogometaši Željka Sopića novu sezonu otvorit će 25. srpnja u Rumunjskoj, gdje ih u drugom pretkolu Europske lige očekuje ogled protiv rumunjskog Corvinula (20.00 sati). Sedam dana kasnije na rasporedu je uzvrat na Rujevici, a ako od svojeg protivnika u dvije utakmice budu uspješniji, saznali su jučer da ih očekuje okršaj protiv boljeg iz ogleda moldavskog Šerifa i švedskog Elfsborga u trećem pretkolu Europske lige.
Iako se nećemo baviti velikim prognozama, možemo ustvrditi da je Nevera s Kvarnera zapravo dobro prošla, da ih je ždrijeb pomalo pomazio. Potencijalni protivnici Rijeke u trećem pretkolu Europske lige bili su i Viktorija Plzen te bolji iz ogleda Brage i Maccabi Petah Tikve.

image

Željko Sopić

DAMIR SKOMRLJ Cropix

Braga i Viktoria Plzen trebale bi biti bolje momčadi od Moldavaca i Šveđana, konačno imaju i bolji europski koeficijent, tako da Sopić i njegovi mogu namignuti nyonskom ždrijebu, ali neka se prvo koncentriraju na Corvinul... Inače, Rijeka je 2014. bila bolja od Šerifa u doigravanju za grupnu fazu Europske lige, s tim da su ih prvo doma svladali s 1:0, a potom posao u gostima finiširali s 3:0.

Protiv Elfsborga dosad nisu igrali, ali im zato Šveđani nisu ostali u dobrom sjećanju budući da su prije dvije godine uvjerljivo poraženi od Djurgardena. Nećemo crtati vraga po zidu, ali u slučaju ispadanja od Corvinula u kvalifikacijama za Europsku ligu, za mjesto u play-offu Konferencijske lige borit će se s pobjednikom okršaja moldavskog Milsamija i kazahstanske Astane.

Bolje izbjeći Turke

Hajduk je, pak, saznao mogućeg suparnika u 3. pretkolu Konferencijske lige. Jasno, pod uvjetom da preskoče dečke s Farskih otoka, HB Torshavn, s kojima već u četvrtak igraju na Poljudu, a onda sedam dana kasnije na dalekom sjeveru. Hajduk je bio u položaju nositelja u Nyonu te je izvukao poraženog iz ogleda Ružomberoka ili Trabzonspora, koji igraju u Europskoj ligi.
Da nas pitate, nismo sigurni da bi bilo dobro da dečki Gennara Gattusa nalete na Turke. Bolje neka to budu Slovaci, što bi nekako i trebalo biti realno. Bivši klub Nenada Bjelice, a u kojem trenutačno igra naš Mislav Oršić, favorit je u sudaru s Ružomberokom. Makar, kad se sjetimo Slovaka, sjetimo se i onog ispadanja od Žiline. Ipak, ako smo zaključili da je Rijeku ždrijeb “pogladio”, možemo isto tako zaključiti da je “pogladio” i Hajduk u slučaju da igra s Slovacima.

image

Gennaro Gattuso

DAMIR KRAJAC Cropix

Hajduk je s Gattusom, kao i dolaskom Ivana Rakitića, uz Ivana Perišića i Marka Livaje, sigurno mnogo jača momčad nego prethodnih godina, pa zašto bi se onda plašio Slovaka? Pa čak i Turaka, ako se dogodi iznenađenje da ih Slovaci pobijede? Dobro, poučeni raznim europskim iskustvima kad je Majstor s mora u pitanju, neka oni prvo svakako “ošišaju ovce” s Farskih otoka.

Osijek pamti Almasija

Osijek će, pak, ako prođe estonsku Levadiju, na pobjednika dvoboja Zira (Azerbajdžan) - DAC 1904 Dunajska Streda (Slovačka), koji će međusobno igrati u drugom pretkolu kvalifikacija Konferencijske lige. Znači, i Osječani poput Hajduka mogu na Slovake.

Zanimljivo, Osijek je prije svega nekoliko dana u gostima odigrao prijateljsku utakmicu protiv tog slovačkog DAC-a, kluba koji je također dio njihove “grupacije”, a u tom su ogledu upisali poraz 2:3. Pobjednički pogodak za Slovake postigao je njihov bivši napadač Ladislav Almasi i to udarcem u 90. minuti nadmetanja.

Osječki ždrijeb čini nam se solidnim, ali vrijedi sve apsolutno isto kao i za Rijeku i Hajduk - Osječani prvo trebaju preko Levadije, pa onda misliti o idućem suparniku.

Linker
23. kolovoz 2024 16:41