JAKOV PRKIC Cropix
SN RETROVIZOR

Osijek i Hajduk triput ostali bez sna o Europi prije Velike Gospe, i Rijeka pamti uvod u turbulentnu jesen

U zadnjih pet sezona, samo je Rijeka jednom izborila nastup u skupini - u sezoni 2020./21.
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 25. srpanj 2024. 17:06

U posljednjih pet godina Rijeka, Osijek i Hajduk nisu briljirali u europskim natjecanjima. Štoviše, samo je Rijeka u sezoni 2020./21. izborila nastup u skupini (Europska liga), dok su se Osječani i Splićani morali zadovoljiti igranjem u kvalifikacijskim kolima.

A kako su spomenuti klubovi u tom razdoblju prolazili u prvim europskim sučeljavanjima? Rijeka se samo jednom poskliznula na početku europskih pustolovina, dok su Osijek i Hajduk po tri puta posrnuli već na samome startu, ta im je prva europska stepenica već tada bila previsoka.

Riječki prolazi

Rijeka je tako u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Europsku ligu u sezoni 2019./20. eliminirala škotski Aberdeen dvjema 2:0 pobjedama. Sezonu potom u istom natjecanju, igrala se jedna utakmica u 3. kvalifikacijskom kolu i Rijeka je nakon produžetaka svladala ukrajinski Kolos 2:0, potom je pobijedila i Kopenhagen (1:0), te izborila nastup u skupini.

Godinu kasnije opet su Riječani uspješno startali u Europi, u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Konferencijsku ligu svladali su Hajdukovu “noćnu moru”, malteška Gzira (2:0, 1:0). Jedini su posrtaj na početku europskoga puta u posljednjih pet godina Riječani doživjeli u sezoni 2022./23., tada ih je, u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u KL, eliminirao švedski Djurgarden (1:2, 0:2) i bio je to uvod u turbulentnu jesen.

image
MATIJA DJANJESIC/CROPIX Cropix

Napokon, prošle sezone momčad s Rujevice lako se obračunala s kosovskim Dukagjinijem (1:0, 6:1), također u 2. kvalifikacijskom kolu za KL.

Osijek je, pak, u posljednjih pet sezona čak tri puta bio eliminiran u prvom dvoboju, a dvaput je prošao dalje. U natjecateljskoj sezoni 2019./20. Osječani su u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Europsku ligu posrnuli u nadmetanjima s bugarskim CSKA, klub iz Sofije prošao je dalje nakon boljeg izvođenja 11-eraca.

Sezonu kasnije, u istom dijelu natjecanja, igrala se samo jedna utakmica i Basel je izbacio Osječane iz Europe (1:2).

U sezoni 2021./22., Osijek je igrao u 2. kvalifikacijskom kolu za ulazak u Konferencijsku ligu i bio je bolji od poljskog Pogona iz Szczecina (0:0, 1:0), ali u sljedećem kolu opet je naletio na bugarski CSKA i opet je bio eliminiran (2:4, 1:1).

Godinu poslije uslijedila je blamaža s kazahstanskim Kizilžarom u istom dijelu natjecanja (2:1, 0:2) i rani oproštaj od Europe. A prošle sezone, također u 2. kvalifikacijskom kolu za KL, Osijek je bio bolji od mađarskog sastava Zalaegerszega (1:0, 2:1), ali je u sljedećem kolu ispao u nadmetanjima s turskom Adanom (3:2, 1:5).

Hajduk je, kao i Osijek, u tri navrata europske nastupe okončao prije Velike Gospe. U sezoni 2019./20., u 1. kvalifikacijskom kolu za Europsku ligu, već spomenuta Gzira šokirala je Splićane.

Puno razočaranja

Hajduk je na Malti slavio u prvoj utakmici 2:0, no na Poljudu je izgubio 1:3. Sezonu kasnije, igrala se jedna utakmica u 2. kvalifikacijskom kolu za EL i Splićani su u Skoplju svladali Renovu 1:0.

Novo je razočaranje stiglo u sezoni 2021./22., u 2. kvalifikacijskom kolu za KL. Nakon domaće 2:0 pobjede protiv kazahstanskog Tobola, uzvrat se shvaćao kao formalnost, pa je tako i Marko Livaja ostao u Splitu. A onda se dogodila nova nevolja – Tobol je na uzvratu nakon produžetaka slavio 4:1 i otišao dalje.

Villarreal ipak prejak

Sezonu kasnije Splićani su u 3. kvalifikacijskom kolu za Konferencijsku ligu eliminirali portugalsku Vitoriju Guimaraes (3:1, 0:1), no u kasnijem doigravanju je španjolski Villarreal ipak bio prejak za nogometaše s Poljuda (2:4, 0:2).

image
JAKOV PRKIC Cropix

Prošle je sezone Hajduk počeo i završio europsko natjecanje u 3. kvalifikacijskom kolu za Konferencijsku ligu, eliminirao ga je solunski PAOK (0:0, 0:3)...

Linker
02. rujan 2024 13:37