Ramon Mierez 

 JOSIP BANDIC Cropix
PRVI EUROPSKI PROTIVNIK

Osijek mora biti na oprezu: U Europi su 20 godina, a pod Španjolcem apsolutno dominiraju

Protiv Levadije će zaigati 25. srpnja na Opus areni i 1. kolovoza u Tallinnu
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 22. srpanj 2024. 17:20

Niz od 13 utakmica bez poraza je iza Levadije, ali i činjenica kako je prvi protivnik Bijelo-plavih u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu već stavio jednu ruku na pokal namijenjen prvaku Estonije (a imaju čak 14 bodova prednosti ispred najbližeg konkurenta). Inače, posljednju od svojih deset dosadašnjih titula osvojili su 2021.

Levadia je bez prekida u Europi posljednjih 20 godina, još od sezone 2005./06. konstanta su u kvalifikacijama u nekome od tri europska natjecanja što je također podatak za respekt. Doduše rijetko kada su prolazili dalje od prve prepreke u kvalifikacijama iako nikada nisu bili vreća za napucavanje. U ljeto 2006. u kvalifikacijama za Ligu prvaka pokazali su zube Newcastleu koji je prošao dalje nakon dvije tanke pobjede (2:1 i 1:0), godinu kasnije slavili su protiv Crvene zvezde na svome terenu 2:1 što im je ipak bilo nedovoljna za prolazak dalje nakon poraza 1:0 u prvoj u Beogradu. Tada je, naime, još uvijek vrijedilo pravilo gola u gostima. Godinu kasnije izbacili su iz Europe poljskog prvaka Wislu iz Krakowa. U posljednjih osam sezona, uključujući i aktualnu, tek su dva puta uspijevali proći prvu europsku prepreku, ali niti jednom nisu ispali bez da su skupo prodali svoju kožu.

Od dolaska na klupu Curra Torresa, nekoć španjolskog reprezentativca i sudionika SP-a 2004. te legendom Valencije s kojom je u dva navrata osvojio La Ligu, Levadija dominira tamošnjim nogometom. U 65 utakmica, uključujući sva natjecanja, otkako je Španjolac na klupi upisali su 44 pobjede, 15 remija i doživjeli svega šest poraza. Torres, inače, ima iskustva s Osijekom. U kratkom vremenu koliko je u jesen 2018. vodio Istru premijeru je imao baš protiv Bijelo-plavih. U Puli je završilo 1:1, a zanimljivo strijelac za Istru u toj utakmici bio je nitko drugi do Ramon Mierez, danas miljenik navijača Osijeka.

Linker
22. kolovoz 2024 18:13