Federico Coppitelli

 VLADO KOS Cropix
NEMA OPUŠTANJA

Osijek u Talinu bez svojeg dirigenta: ‘Posao nije gotov, želimo se predstaviti u najboljem svjetlu‘

Bijelo-plavi u srijedu prijepodne kreću put Estonije na uzvratno nadmetanje s Levadijom
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 30. srpanj 2024. 17:30

Bijelo-plavi će se čarterom iz osječke zračne luke u srijedu u 10 sati zaputiti u Tallinn, gdje će braniti veliku prednost protiv Levadije (5:1) iz prve utakmice. To "braniti" ćemo staviti pod navodnike jer očekujemo kako će Osječani i u uzvratu potvrditi kako su bolja momčad od najbolje estonske momčadi.

Nikad ranije Osječani na europski uzvrat nisu otišli s takvim komotnim rezultatom. Zavirili smo u povijest i uvjerili se kako Osijek nikada nije na uzvratnu utakmicu išao s više od dva gola prednosti stečenim pred svojim navijačima. No, to ne znači kako je posao i završen. Bez obzira na velika četiri pogotka prednosti, opuštanje nije dozvoljeno jer utakmica u Estoniji ujedno je nova prilika za bildanje klupskog i nacionalnog koeficijenta, a važna je i zbog samopouzdanja jer početak HNL-a je pred vratima, samo tri dana nakon gostovanja u Tallinnu.

- Ostvarili smo dobar rezultat u prvoj utakmici, ali to nije razlog da u uzvrat uđemo opušteno. Kao što smo i pričali u svlačionici, moramo ući maksimalno fokusirano i završiti posao - poručio je je branič bijelo-plave momčadi Luka Jelenić uoči uzvrata.

image

Luka Jelenić

VLADO KOS Cropix

Unatoč teškom porazu u Opus Areni, Levadia nije ostavila dojam naivne momčadi, svakako su bolja momčad nego što to rezultat prikazuje. Poveli su, u dvadesetak minuta drugog dijela uspjeli su se i nametnutni. Iskustvo iz prve utakmice kada su složili nekoliko potencijalnih prijetnji pred vratima Osijeka dobro je upozorenje što Bijelo-plavi mogu očekivati u Tallinnu. Na njima je sada da odmah smire protivnika koji silno želi popraviti dojam iz prve utakmice i koji će, s obzirom na veliki zaostatak, morati krenuti na sve ili ništa od prve minute. Prošlog vikenda nisu imali prvenstvenih obveza, tako da su u posljednjih tjedan dana u potpunosti bili posvećeni Osijeku. K tome, za poraz na domaćem terenu estonska momčad ne zna nešto više od godinu dana, još otkako su u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu u srpnju prošle godine poraženi od slovačke Žiline (1:2).

- Levadia je dobra ekipa, a mi smo nakon njihovog gola odigrali stvarno odličnu utakmicu. Imaju trojicu-četvoricu igrača koji prema naprijed koji mogu napraviti razliku, ali napravili smo dobru analizu pred uzvrat. Nadam se i siguran sam kako ćemo biti spremni. Moramo držati kontrolu nad loptom i onda će sve biti u redu - otkrio je Jelenić "recept" na kojeg će Bijelo-plavi oslanjati u uzvratu.

Trener Federico Coppitelli neće napraviti puno korekcija u momčadi u odnosu na prvu utakmicu. Neke će možda biti prinudne u slučaju da Nejašmić ne bude mogao igrati ili se procijeni kako je najbolje da se u potpunosti oporavi i bude spreman utakmicu protiv Šibenika, koja će uslijediti samo tri dana nakon gostovanja u Tallinnu, neke možda taktičke jer su se i Lima, a pogotovo Bukvić, nametnuli nakon što su prošlog tjedna u igru ušli s klupe. Coppitellijev cilj nije u Tallinnu tek odraditi posao i potvrditi plasman u 3. kolo kvalifikacija za Konferencijsku ligu, nego i utakmicu u Estoniji iskoristiti za uigravanje svih linija i podizanje razine igre uoči sve većih izazova koji tek slijede bijelo-plavima.

- Imamo veliku prednost nakon odlične igre koju smo pokazali na terenu, ali posao još nije gotov, maksimalno smo fokusirani na našu igru i kako ju poboljšati. Ne želimo se samo pojaviti tamo, nego opet se predstaviti u najboljem svjetlu i iz utakmice u utakmicu rasti i razvijati se kako smo si zacrtali - pojasnio je trener Osijeka.

image

Federico Coppitelli i Jose Boto

VLADO KOS Cropix

U Opus Areni je Ramon Mierez na svojim leđima nosi Osijek prema velikom trijumfu, a odličan doprinos u drugom dijelu dali su igrači s klupe. Uostalom, Bukvić je zabio samo pet minuta po ulasku u igru. Isti impuls s klupe trener Bijelo-plavih očekuje i u Tallinnu.

- U prvoj smo utakmici imali puno dobrih prilika i siguran sam da ćemo ih imati i u uzvratnoj utakmici. Također, volio bih imati dobre odgovore s klupe kakve smo imali i u prvoj utakmici i da nastavimo sa zrelom igrom od početka do kraja susreta - zaključio je Coppitelli.

Nastup Darka Nejašmića na uzvratu u Tallinnu je, dakle, pod znakom pitanja. Dirigent Osijekove igre osjetio je početkom tjedna bol u preponama i lako je moguće kako će preventivno preskočiti utakmicu te iz perspektive s koje nije naviknut, odnosno s klupe, odgledati nastup svojih suigrača. U idealnom scenariju ne bi ni trebalo biti razloga za njegovim ulaskom u igru. Ako i ne nastupi u Tallinnu, pretpostavka je kako bi trebao biti spreman za utakmicu protiv Šibenika, s kojom Bijelo-plavi u Opus Areni u nedjelju otvaraju prvenstvo.

Kewal ne putuje u Estoniju

U Tallinn očekivano neće otputovati Ricuenio Kewal. Nizozemski krilni napadač, koji je ove sezone potpisao za Bijelo-plave, svoj službeni debi u dresu Osijeka imat će nekom drugom prilikom. Mladi Nizozemac se mučio s lakšim ozljedama tijekom središnjeg dijela priprema u Austriji, a nije ih do kraja uspio sanirati ni po povratku u Osijek. Propustio je čitav prošli tjedan treninga, a na prvom okupljanju u novom radnom tjednu radio je odvojeno od ostatka momčadi, stoga je odluka kako se neće naći u zapisniku za uzvrat bila posve očekivana. (gđ)

Junior Peček priključen treninzima

Na treninge najbolje momčadi povučen je junior Fran Peček. Sedamnaestogodišnji veznjak još nije upisao službeni debi za Osijek, a najbliže tome bio je još prošle jeseni na Maksimiru. Već je bio spreman za zamjenu u sudačkoj nadoknadi vremena kod rezultata 1:1, međutim, Bijelo-plavi su u tom trenutku primili pogodak, zbog čega se od njegovog ulaska u igru odustalo. Moguće je kako će se i njegovo ime naći na popisu putnika za Tallinn. (gđ)

Linker
05. rujan 2024 18:53