NK Osijek
REPORTAŽA IZ TURSKE

Osječani okruženi dugim cijevima: Sigurnosne prijetnje u Adani shvaćene su itekako ozbiljno

S jedne strane luksuzni Sheraton, s druge strane naselja koja je najlakše opisati kao favele
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 11. kolovoz 2023. 06:26

Nije ni Adana, grad na jugoistoku Turske, put kojeg je u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu naveo nogometaše Osijeka, bila pošteđena razornog potresa koji se početkom godine dogodio u toj regiji. U gradu i njegovoj okolini smrtno su stradale 454 osobe, njih još 7.500 je ozlijeđeno, ali život je nastavljen. I to bez vidljivih ožiljaka na fasadama, iako se tu i tamo mogu naći ruševine stambenih objekata koji nisu preživjeli snažni udar.

Vrućina, a temperatura u trenutku kada smo zakoračili iz zrakoplova na tlo bila je jako blizu 40 stupnjeva uz visoki postotak vlage, bio je prvi dojam koji smo stekli o petom najvećem turskom gradu, koji je pod imenom kojeg danas nosi spomenut i u Homerovoj Ilijadi. Adana je grad kontrasta, čiji je rast bio nevjerojatno rapidan. Prije svega pedesetak godina grad je brojao oko 100.000 stanovnika, a danas ih je, i to prema posljednjem popisu stanovništva provedenom prije dvije godine, čak 1,8 milijuna!? Otuda su jasne razlike na svakom koraku.

Poseban režim

Zbog blizine sirijske granice, koja je udaljena svega stotinjak kilometara, vlada poseban režim na svim mjestima na kojima se okuplja veći broj ljudi. Detektori metala kakvi su drugdje uobičajeni samo u zračnim lukama, u Adani se nalaze na ulazima svih tržnih centara i hotela. Štoviše, na ulazu u kompleks u kojem su bili smješteni Bijelo-plavi temeljito se pregledava podvozje svakog automobila koji je ulazio na parking u potrazi za bombama, dok su za dodatnu sigurnost u vrijeme boravka Osijekove ekspedicije ispred hotela bili stacionirani policajci s dugim cijevima. Doduše, nije ih se moglo vidjeti baš čitavo vrijeme, nego uoči polaska autobusa s Osijekovim nogometašima put stadiona. Moguće prijetnje po sigurnost u Adani su itekako ozbiljno shvaćene.

image
Gradimir Đukarić

Kontrasti ne vladaju samo na ulici nego i u navijačkim bojama. Grad je podijeljen između plave Adane Demispora i narančaste Adanaspora. Oba kluba imaju otprilike isti broj navijača, dugo vremena Adanaspor je imao bolje rezultate, početkom 1980-ih bili su turski doprvaci, u to doba i redovni sudionici europskih natjecanja (u kojima, doduše, nikada nisu prošli dalje od prvog kola), a posljednjih sezona, odnosno, otkako je Demispor preuzeo lokalni biznismen Murat Sancak, plava je preuzela primat. Dva i pol desetljeća trebalo im je da se vrate u prvu ligu, a onda su odmah zahvaljujući jakim financijama postali bitan faktor u turskom nogometu. S druge strane, Adanaspor je iz elitnog ranga ispao u sezoni 2003./04. i nikako da se vrati na staze stare slave. Jedne su sezone čak i uspjeli opet se naći u prvoligaškom društvu, ali su iz njega ekspresno ispali.

Panoramom Adane dominira džamija Sabancı Merkez sa svojih šest minareta, koja pod svoje svodove može primiti tridesetak tisuća vjernika, prepoznatljivi simbol grada je i kameni most iz rimskog razdoblja koji spaja obale rijeke Seyhan još od drugog stoljeća, tu je i Grand bazaar, klasični turski bazar na kojem se može naći sve - od igle do lokomotive. Naravno da nas je zaintrigirala trgovina okićena plavim zastavama Demispora. Dobro raspoloženi trgovac oduševljeno je reagirao nakon što smo mu otkrili da smo iz Osijeka i odmah dozvao društvo iz lokalnih trgovina. Očito smo im malo razbili dnevnu rutinu jer uskoro smo bili okruženi navijačima idućeg Osijekovog protivnika, a jedan je prstima optimistično pokazivao 3:0 na odobravanje drugih.
- Vidjet ćemo - otpravili smo im.

Bez atletske staze

A otprije godinu i pol dana još jedno arhitektonsko djelo obilježilo je Adanu. Izgradnja Yeni Adana stadiona, u prijevodu Novog stadiona Adane, počela je 2013. u trenutku dok su oba gradska kluba bila niželigaši - Adanaspor se godinama već natjecala u drugoj, a Demispor tek ušao iz treće u drugu ligu. Grube procjene su kako je zdanje koje može primiti 33.000 gledatelja koštalo 70 milijuna eura. Zdanje je kompaktno, s dva prstena tribina bez atletske staze. Prvi prsten pritom je ukopan u zemlju, pa se po ulasku na stadion odmah i nalazite na vrhu donje etaže tribina.

image
Gradimir Đukarić

Na skoro osam godina oduljila se izgradnja stadiona koji je napravljen posve u skladu klupskih podjela u gradu i još jednom potvrđuje sve kontraste Adane. Naime, stolice na jednoj polovini tribina su u nijansama plave boje, a na drugoj u narančastoj. Čak i klupe za rezervne igrače u skladu su sa klupskim bojama Adana Demispora i Adanaspora, sjedalice su naizmjence plava i narančasta na tribinama. Navijači Adana Demispora dan prije utakmice već su se pripremili za utakmicu s Osijekom i izvjesili transparente...

Doduše, ni na novom stadionu nije sve idealno. Prošli smo čitavu proceduru prije nego što smo uopće dobili šifru za wi-fi da bismo tek tada otkrili kako veze više nema nego što je dostupna. Nije nimalo bilo sigurno da će tekst nakon utakmice biti poslan unutar rokova...

Ulaznice za uzvrat u Opus Areni u prodaji od srijede

U srijedu, 9. kolovoza, na Ticket pointu Opus Arene i online na www.ulaznice.hr počela je zaštićena prodaja ulaznica za uzvratnu utakmicu trećeg pretkola UEFA Konferencijske lige NK Osijek - Adana Demirspor, a koja je na rasporedu u četvrtak, 17. kolovoza, u 20 sati na stadionu Opus Arena. Radno vrijeme Ticket pointa od srijede do subote je od 10 do 18 sati.

Zaštićena prodaja ulaznica trajat će do subote, 12. kolovoza, u 18 sati na Ticket pointu, odnosno, do nedjelje 13. kolovoza u 23:59 sati online na www.ulaznice.hr.

Slobodna prodaja ulaznica počet će u ponedjeljak 14. kolovoza i trajat će do četvrtka 17. kolovoza u 21 sat.

S jedne strane straćare, s druge luksuzni Sheraton

Kako smo se od zračne luke, koja se nalazi usred grada i zbog toga je okružena stambenim jedinicama, približavali svome hotelu, tako su kontrasti sve više dolazili do izražaja, s jedne strane široke gradske avenije nalaze se blještave poslovne zgrade, ogromni tržni centri s reklamama brendova kao u svakom velegradu i novi stambeni kompleksi, dok su s druge strane stajale neugledne obiteljske kuće. S jedne strane luksuzni Sheraton, s druge strane naselja koja je najlakše opisati kao favele!?

KOGA JE TOMAS DOVEO U TURSKU

Marko Malenica

Marko Barešić

Tin Sajko

Stjopa Mkrtčkan

Darko Nejašmić

Vedran Jugović

Kristian Fućak

Josip Špoljarić

Mijo Caktaš

Ramon Mierez

Ivan Fiolić

Šime Gržan

Petar Brlek

Nail Omerović

Adrian Leon Barišić

Domagoj Bukvić

Stefanos Evangelou

Renan Guedes

Kristijan Lovrić

Oleksandr Drambajev

Petar Pušić

Amer Hiroš

Šimun Mikolčić

20 sati početak je uzvrata Osijeka i Adane koji se igra 17. kolovoza

Linker
17. svibanj 2024 12:02