Marko Livaja

 JOSKO PONOS Cropix
SJAJNA PREDSTAVA

Ova četvorka odigrala je za pamćenje, a što je tek napravio Livaja u tom ključnom trenutku...

Naš saborski zastupnik nakon utakmice je objavio: ‘Na trajektu za Brač čula se samo jedna riječ...‘
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 05. kolovoz 2022. 16:35

Bila je to jedna od najljepših noći Hajdukovih navijača, jer nakon šokantnog gola Miguela Magalhaesa Maga u 60. minuti i vodstva Vitorije, "bijeli" su u nezadrživim jurišima ostvarili pobjedu od 3-1 golovima Emira Sahitija, Darija Melnjaka i Filipa Krovinovića. Nakon vodećeg gola gostiju, na trenutak je na Poljudu nastao tajac, grobni muk, ali odmah se sa sjevera, tamo gdje stoluje čvrsta jezgra Torcide, zaorila poruka:

- Hajduče znaj, još nije kraj, igraj i nikad se ne predaj…

A onda je odjeknula nova, najžešća, sonorna, može se kazati i vapijuća podrška "bijelima", koja je Hajdukovim prvotimcima dala dodatnu snagu da izvedu epohalni preokret na europskoj sceni.

- Navijači su bili odlučujući faktor ove utakmice - rekao je trener Valdas Dambrauskas - jer oni su nas vratili u život. Zaslužili smo pobjedu, pokazali smo da smo momčad koja raste…

image

Marko Livaja

TOM DUBRAVEC Cropix

Hajdukova momčad baš je ovom prilikom pokazala snagu zajedništva, svoj karakter, "bijeli" su predvođeni svojim ključnim igračem Markom Livajom, krenuli u juriš do pobjede. U tom trijumfu, koji bi trebao dobiti potvrdu u Guimaraesu, u uzvratnoj utakmici trećeg kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, svih 15 prvotimaca imali su svoju ulogu, dali su doprinos, među njima i prinova Chidozie Awaziem, nigerijski reprezentativac, koji je imao čast doživjeti, osjetiti, sigurno i shvatiti što znači biti Hajdukov igrač. Ipak, četvorica igrača zaslužuju izdvajanje zbog njihove uloge i doprinosa, posebno u psihološkom pogledu - Marko Livaja, Dario Melnjak, Filip Krovinović i Lukas Grgić.

image

Chidozie Awaziem

ANTE CIZMIC Cropix

Livaja je i ovom prilikom bio ključni čovjek dvoboja, on je, kako se to od njega i očekivalo, predstavljao stalnu opasnost za mrežu Bruna Varele. Ta njegova energija, vodeća uloga do pobjede, došla je do izražaja naročito prilikom izjednačenja, prvog gola Hajduka. Livaja je pod teškim, može se kazati i nevjerojatnim okolnostima, okružen s četiri, pet obrambenih igrača, uspio izvesti šut, koji je prethodio golu Emira Sahitija. Taj udarac bio je više od gola, kojim je došlo izjednačenje, bio je to signal za sveopći napad "bijelih".

A onda je stigao drugi gol u izvedbi Darija Melnjaka, koji je doveo atmosferu na Poljudu do usijanja. Dakle, Josip Elez lansirao je dalekometnu loptu za kojom je poletio Melnjak, svojim sprintom zbunio je Miguela, strijelca vodećeg gola Vitorije, projurio je, i iz teške pozicije matirao portugalskog vratara. Red je citirati Melnjakovu izjavu:

- Od izlaska iz svlačionice na teren, na zagrijavanje, nosila nas je energija s tribina, ta moć naših navijača nadahnula nas je da baš u završnici pokažemo svoju neutaživu želju za pobjedom.

image

Dario Melnjak

TOM DUBRAVEC Cropix

Filip Krovinović odigrao je možda svoju najbolju utakmicu u bijelom dresu, on je, nošen instinktom pravog majstora, presreo jednu loptu (takvih izvedbi bilo je nekoliko), pa je samouvjereno krenuo u sjajnu izvedbu završnog čina utakmice. Taj njegov maestralni udarac, pravi bolid, završio je u vratima Vitorije, te su tada, kada se lopta zakoprcala u mreži gostiju, svi osim autora šuta postali svjesni činjenice da je to bio treći pogodak.

Četvrti, nikako manje vrijedan, bio je doprinos Lukasa Grgića (uz pomoć Josipa Vukovića), posebno u razgradnji navalnih akcija Portugalaca. Njegova ustrajnost, borbenost, žestina da u začetku otima loptu protivniku ili činjenica da ih je svojim startovima prisiljavao na greške, bili su vrlo značajni od prvih minuta dvoboja.

image

Lukas Grgić

TOM DUBRAVEC Cropix

Ipak, svi su svjesni da kompletni zadatak još nije obavljen, u svojim reakcijama, kako trenera Dambrauskasa, tako i sudionika na terenu, jasno su naglašene opasnosti koje čekaju "bijele" u Guimaraesu. Jednostavno rečeno: "Ništa nije gotovo". No, Hajdukovi navijači su u noći s četvrtka na petak bili u slavljeničkom raspoloženju, presretni da su se Livaja i drugovi znali izvući iz ponora rezultata 0-1, i u posljednjih pola sata negativni omjer pretvorili u pobjedu.

Ipak, treba spomenuti, Arsen Bauk, saborski zastupnik, Bračanin, Hajdukov navijač, objavio je: - Na trajektu za Brač, za Supetar, nakon utakmice čula se samo jedna riječ: Villarreal.

image

Filip Krovinović

JOSKO PONOS Cropix

Nažalost, u prošlosti je bilo previše, čak osam bolnih uspomena "bijelih", kada su nakon pobjeda, izraženih čak i s tri gola razlike, na Starom placu ili Poljudu, doživjeli tužne eliminacije s europske scene. Treba se nadati, pa i vjerovati, da ova škvadra, pod vodstvom trenera Dambrauskasa, neće dozvoliti novi debakl.

Linker
25. travanj 2024 14:36