Plzen

 RONALD GORSIC Cropix
A SUPRUGE - LUDUJU

Ovdje je normalna stvar da igrači pred utakmicu popiju sedam, osam krigli, pa mokre iza aut linije, povraćaju...

Dinamovo gostovanje u gradu piva zaslužuje i poseban osvrt na fenomen tako specifičan za Plzen
Piše: Miroslav StreličekObjavljeno: 09. studeni 2023. 20:29

Pivo i nogomet (u Češkoj fotbal), u ovoj su državi kao prst i nokat. Pored žena i politike najvažnija sporedna stvar na svijetu glavna je tema u svim manjim birtijama, gdje se okupljaju “štamgasti” većinom navijači Sparte i Slavije, ali ima i plzenskih drukera, ponekad i daleko od domaćinskog grada. Uoči svakog derbija praških “S” - sada i Plzen igra oštro praćene tekme protiv njih - padaju oklade pa je poraženi navijač predmetom sprdnje i nevjerojatnih podbadanja. Izgubi li mi voljena momčad, plaćam u lokalu “metar piva (deset krigli)” ili koju rundu žestokog. Pustiš brkove, bradu, ako ih nosiš, moraš se kompletno obrijati.

Ponekad je dovoljno usred nasmijanog društva reći pobjedniku: “Gospodine, vi se razumijete u nogomet” uz obavezno tapšanje po ramenu. Moraju neki i sasvim goli pretrčati trg ili centralni dio sela. Nema tu naguravanja, tučnjava, vulgarnih riječi, sve je to češki humor.

image

Plzen

RONALD GORSIC Cropix
image

Plzen

RONALD GORSIC Cropix
image

Plzen

RONALD GORSIC Cropix

Česi do danas obožavaju klasiku domaće filmske komedije “Muži v offsidu” snimljene davne 1931. godine, gdje se u birtiji uz salve smijeha, ali i kiselih faca riješe derbiji između Slavije i Viktorije, odmila Viktorke - one iz praškog Žižkova
“Pivo je vrjednija tekućina od krvi”, ovu parolu znaju nogometaši svih nižerazrednih praških i seoskih klubova diljem Češke. Pivo teče u potocima uoči, tijekom i poslije utakmice, ne može se bez kantine, sastavnom dijelu svlačionica (kabina). Normalna je stvar da igrači dolaze na stadion pod teretom mamurluka, znaju se napiti i na dan utakmice, sedam, osam krigli, nedaj Bože još i više. Komično je gledati nogometaše teturajuće po terenu, koji mokre iza aut linije, čak i povraćaju.

Ne može tu trener ništa, posebice u slučaju, kada mu na utakmicu stigne samo 9-10 igrača, tada je i pijanac kao jedanaesti važan i potreban.

image
RONALD GORSIC Cropix
image

Plzen

RONALD GORSIC Cropix

Ako se onda pobijedi, slavi se do sitnih sati, puna je svlačionica prljavih dresova, među njima i piva, kamo pogledaš. Ukoliko imaš termine domaćih utakmica u prijepodnevnim satima, do ponoći, često i dulje, piješ mali pivski maraton. Nogometaši koji ne žive u blizini stadiona onda u očaju zovu supruge i cure - dođite po mene. I tu se pojavljuju problemi, žene su ljutite kao ris, ne žele se više živcirati, postavljaju ultimatum: ili ja, ili nogomet! Koliko se već nogometnih brakova u Češkoj raspalo zbog piva…

Koristi se pivo i kao - mito. Boriš li se za ulazak u viši rang ili za ostanak u ligi, nije u šoldima sve. Nakon što ti suparnik “pusti” utakmicu, ti ćeš mu po dogovoru uručiti bačvu od 50 litara (sto piva), nerijetko i but od šunke. Naravno, ne na stadionu, već na brzinu negdje usred sela iz prtljažnika u prtljažnik kako te tuđe oči ne bi vidjele.

Razglabamo li o pivu i nogometu, poznaju li se ovdje neki mali hrvatski klubovi? Sigurno, ali još sigurnije barem jedan, kasnije veliki klub. Za stolom punom krigli bio je u jednoj praškoj pivnici osnovan - Hajduk.

Linker
02. svibanj 2024 08:43