VLADO KOS Cropix
EURO-PUSTOLOVINA

Ovo će razgaliti navijače Osijeka: Osiguran je i TV-prijenos iz Kazahstana, a igra se od - 14 sati!

Na put u kazahstansku prijestolnicu Bijelo-plavi će krenuti dva dana ranije.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 13. srpanj 2022. 08:12

Danas s početkom u 18.30 sati Bijelo-plavi će odigrati svoj posljednji pripremni susret. Protivnik će im biti novi mađarski prvoligaš Kecskemet TE, ali trener Nenad Bjelica neće izvesti na travnjak u Gradskom vrtu svoj najjači, onaj udarni sastav, već onaj dio svog igračkog kadra kojeg nije koristio u generalki s BiH-prvoligašem Krupom.

Izgradili gard

To znači da će minutažu večeras dobiti Malenica, Bralić, Čeberko, Miloš, Nejašmić, Bakić, Zebec, Barišić, Cvijanović, Mierez, a i ostatak onih koje Bjelica ima u svom rosteru za jesenski dio natjecateljske sezone.

No, tko god igrao i kako god Osijekov strateg posloži momčad koju će suprotstaviti Kecskemetu, bit će to sigurno zanimljiv ogled i nova prigoda za dokazivanje onima koji su trenutačno, ako se tako uopće može i smije reći, u drugom planu.

U dosadašnjih šest pripremnih utakmica momčad trenera Nenada Bjelice je izborila jednako toliko pobjeda. Duboko bi se moralo kopati po podacima iz prošlosti, pa i prebirati po sjećanjima živućih svjedoka, da bi se doznalo je li ikada ranije kroz pripremno razdoblje Osijek prošao s takvim pobjedničkim gardom, jednako kao i je li ikada ranije u svakom svom pripremnom nastupu postigao bar jedan gol tijekom utakmice. Vjerojatno nije, teško je sa sigurnošću reći, ali činjenica jest da su Bijelo-plavi ovog ljeta vođeni Bjelicom gradili i čini se izgradili pobjednički gard. To je vijest koja će svakako razgaliti srca njihovim navijačima, ali to je i potvrda da Osijek u svom napadačkom arsenalu ima i te kako ozbiljan napadački potencijal, koji je jamac da će s Bijelo-plavima u novoj sezoni svaki protivnik imati itekakve muke. I to bez obzira koga Nenad Bjelica odluči i izabere za sam vrh napada svoje momčadi.

image
VLADO KOS Cropix

U poštednom režimu

Dion Drena Beljo, Ramon Mierez, Mihret Topčagić i Antonio Mance su njegove udarne igle, ali tu su i oni koji djeluju s krilnih pozicija kao što su Ivan Fiolić, Kristijan Lovrić, Nikola Janjić, Šime Gržan, Kristian Fućak, Amer Hiroš... sve igrači koje odlikuje lakoća kretanja, brzina i probojnost kojima ulaze u završnicu. A ima Bjelica i opciju upotrebe onih iskusnih i u vezi i u napadu, dakle, Laszla Kleinheislera i Vedrana Jugovića. Dakako, ne smije se smetnuti s uma ni također iskusnog napadačkog lisca Miju Caktaša, koji uglavnom u taktičkim postavkama Bijelo-plavih djeluje iz drugog plana, kao onaj koji se društvu iz vrha napada priključuje iz drugog plana. Osijekov strateg Nenad Bjelica ima slatke brige i sigurno i sam s puno optimizma i vjere čeka učinak svojih učenika u napadačkom djelovanju.

Inače, jučerašnji je prijepodnevni trening otkrio i povoljan zdravstveni bilten Bijelo-plavih. Trenirali su svi osim Kristijana Lovrića unatoč njegovoj velikoj želji da zanemari trenutačne probleme s ozljedom pubične kosti i priključi se suigračima, čak i večeras zaigra u jednom dijelu utakmice. No, od toga neće biti ništa. Prevažan je on igrač da bi se s njegovim povratkom u rad pod punim opterećenjem forsiralo i prihvatilo bilo kakav, makar i najmanji rizik.

Bjelica će ga pozorno spremati i pratiti, a u puni pogon vratiti tek kada bude apsolutno sigurno da je to doista moguće. S obzirom da je on trenutačno jedini od Bijelo-plavih u poštednom režimu, uz to se veže i dobra vijest da sa suigračima vježbaju Ivan Fiolić i Amer Hiroš, pa je moguće da obojica budu u kadru onih koji će u subotu navečer biti sudionici prve utakmice novog domaćeg prvenstva, kada će gost Gradskog vrta biti Gorica.

image

Nenad Bjelica

VLADO KOS Cropix

Manjim zrakoplovom

A paralelno s pripremama za početak HNL-a, u Osijeku se spremaju i za svoj prvi novosezonski izlazak na europsku scenu. Kao što je poznato, bit će sudionici 2. pretkola kvalifikacija za Konferencijsku ligu, a ždrijeb im je za protivnika odredio kazahstanski Kizilžar. Bijelo-plavi će prvo na gostovanje i to u glavni grad Kazahstana, donedavno imena Astana, a sada Nur-Sultan. Dalek je put pred njima, za organizaciju odlaska i prilično kompliciran. Ali, snašli su se u Osijeku i odlučili već u utorak zrakoplovom otići u pravcu Nur-Sultana. Nije to redovita zrakoplovna linija, nema je, pa su pronašli let manjim zrakoplovom ukupnog kapaciteta 50 putnika.

Također, uz dosta muke i pregovora Osijek i nova platforma MaxSport postigli su dogovor o izravnom prijenosu koji će taj operator osigurati, pa će zainteresirani ljubitelji nogometa u Osijeku i šire, u cijeloj Hrvatskoj, biti u mogućnost pratiti nastup Bijelo-plavih u Kazahstanu. Inače, utakmica Kizilžar - Osijek na rasporedu je u četvrtak, 21. srpnja, a Bjelica je odlučio svoje učenike povesti na to gostovanje dva dana ranije kako bi se priviknuli na vremensku razliku koja je čak četiri sata i na igralište s umjetnom travom koja će ih dočekati na Sultan areni. Početak nadmetanja Kizilžara i Osijeka određen je za 18 sati po kazahstanskom, odnosno, 14 sati po hrvatskom vremenu.

Talys u Slaven Belupo, Ndockyt prema Puskas Akademiji

Dugo se već zna kako će Brazilac Oliveira Talys i Kongoanac Merveil Ndockyt postati bivši članovi Bijelo-plavih. Trener Nenad Bjelica jednostavno rečeno na njih više ne računa, ali u potpunosti je suglasan (iako u biti sam o tome odlučuje, n.p.) s njihovim odlascima i čini se da su napokon pronađena rješenja koja će ih zadovoljiti. Naime, Talys će postati igrač Slavena Belupa, kluba u kojem je bivši i omiljeni trener Osijeka Zoran Zekić. Otići će u Koprivnicu kao slobodan igrač, koji je s Osijekom sporazumno raskinuo još važeći ugovor.

Ozbiljnu ponudu, ne samo jednu, ni samo jednog kluba, ima i Ndockyt, za odlazak u susjednu Mađarsku. Najuporniji je i najkonkretniji u tome klub-partner, klub istih vlasnika kao što je i Osijek, dakle - Puskas Akademia iz Felchuta u blizini Budimpešte. Za dan ili dva sve će biti poznato i riješeno, a Talys i Ndockyt u igračkom smislu postaju dio prošlosti bijelo-plave momčadi.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
06. svibanj 2024 01:01