VIGO MAVROVIC
SLIJEDI IMPERATIV SEZONE

‘Pitao sam golmana kako mu je to uspjelo. A sigurno nam neće biti lako u Splitu, ali vrebat ćemo mi njih‘

Trener Jakirović i njegovi nogometaši s minimalnom su se pobjedom nad Dukagjinijem vratili iz Prištine
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 29. srpanj 2023. 22:42

Rijeka je u četvrtak u Prištini ispunila svoj prvi i osnovni cilj drugog pretkola Konferencijske lige, svladala je domaćina Dukagjini minimalno, ali prema prikazanoj igri potpuno zasluženo.

Ostaje jedino mali žal što u konačnici Jakirovićevi puleni nisu realizirali barem još jednu od nekoliko matnih situacija koje su imali za mirniji uzvrat na Rujevici, odnosno, nisu materijalizirali igrača više kojeg su imali na terenu i više od pola sata.

Nisu domaćini Rijeku u konačnici ni s čim iznenadili u svojoj igri, Jakirović i njegov stručni stožer dobro su detektirali njihov praktički jedini forte, a to je igra preko njihova dva brza krila, koji su iz kontre i polukontre mogli ugroziti Rijekinog vratara Labrovića.

image
VIGO MAVROVIC

Nije da to nisu pokušavali u nekoliko navrata, pa čak nešto i probali kombinirati kada bi se primaknuli šesnaestercu Rijeke, no osim nekoliko udaraca iz daljine, taj su dio Riječani riješili u svoju korist praktički ne dozvolivši igračima Dukagjinija da naprave jedan smisleni kontranapad na terenu.

Ono čime možda jesu iznenadili su njihovi prekidi. U par navrata uputili su opasne ubačaje pred vrata kapetana Rijeke, sve su to bile poluvisoke lopte koje su išle na peterac i znale su stvoriti dosta problema riječkim dečkima, koji su ih konačnici više ili manje uspješno rješavali, ili je te lopte sigurno otklonio Labrović, ili ih je obrana očistila. Svega jedan udarac su domaćini uputili iz takvih akcija, bio je to ne odveć dobar pokušaj glavom Santosa.

Puno bolja momčad

Zasluge za to između ostaloga idu i Stjepanu Radeljiću, stasitom stoperu koji je dobio priliku za svoju premijeru umjesto Mateja Mitrovića i u paru s Dilaverom otklonio većinu opasnosti pred svojim vratima, odnosno, u začetku prekidao neke od potencijalno opasnih akcija domaćina.

- Na kraju je najbitnije da smo uspjeli pobijediti, a dosta je važno i da nam je ostao taj “clean sheet”, odnosno, da smo utakmicu odigrali bez primljenog gola - kazao je Radeljić, koji se složio s konstatacijom da je pobjeda Rijeke na kraju mogla biti i uvjerljivija.

image

Toni Fruk

VIGO MAVROVIć/HNK RIJEKA

- Ostaje dojam da smo utakmicu mogli i puno bolje privesti kraju, zabiti im možda još dva-tri pogotka da riješimo ovaj dvoboj već u prvom meču, ali što je tu je. Sve u svemu, moramo biti zadovoljni, čekamo uzvrat na Rujevici, vjerujem da ćemo tamo još jednom pokazati da smo puno bolja momčad od domaćina i idemo opet po pobjedu - dodao je Radeljić, koji je uz kolege iz posljednje linije anulirao kontre, najveći forte igrača Dukagjinija, koji su na kraju nekoliko puta opasno prijetili iz prekida, slobodnih udaraca i kornera.

Takve boljke, primjerice, imala je i ona Rijeka pod vodstvom Gorana Tomića, nadamo se da će ova utakmica ostati iznimka kod Rijeke Sergeja Jakirovića.

- Je, tu su nam najviše prijetili. Stvarno smo ih dobro izanalizirali prije utakmice s trenerom i stručnim stožerom, no u četvrtak nisu ništa posebno napravili po tom pitanju, osim tih prekida. Sreća je po nas što nismo primili gol iz takvih situacija kojih je bilo nekoliko. Još bolje ćemo se spremiti za uzvrat, posebno obratiti pozornost i na te prekide - objasnio je Radeljić.

Generalno je zadovoljan svojom premijerom u bijelom dresu.

- Pa, mogu reći da sam zadovoljan, debitirao sam dobro i mogu samo kazati da mi je super igrati s ovim igračima koji imaju visoku kvalitetu. Mi nismo iskoristili neke svoje prilike, naravno da nešto mora stvoriti i protivnik, ali onda smo uspjeli na kraju to sve anulirati. Imam odličnu suradnju s Dilaverom kao prvim do sebe i Labrovićem na golu. Nismo primili pogodak, pobijedili smo i mislim da je to svakako dobar start.

image

Alen Grgić

VIGO MAVROVIC

Ne znam kako je obranio

Jednu od velikih šansi za drugi pogodak Riječana u Prištini imao je upravo Radeljić. Stigao je visoki stoper na ubačaj Pašalića iz kornera, nadvisio svojeg čuvara i vrlo dobro pucao glavom, no Haxhihamza je loptu čarobno skinuo s gol crte.

- Je, imao sam stvarno vrlo dobru šansu, ne znam ni sam kako je to golman uopće obranio. Kad sam ga nakon utakmice pitao kako je to uspio, rekao je da je to bila čista refleksna reakcija. Falilo mi je i malo sreće za prvijenac, ali hajde, ima još utakmica, ha, ha...

Prvi dvomeč s Prištinom brzo će se u konačnici zaboraviti, pamtit će se pobjeda i maestralan pogodak Jankovića, koji je u ovom trenutku u odličnoj formi, a Riječani se okreću misiji zvanoj - Jadranski derbi.

Teško u Splitu

Nakon prospavane noći u Prištini, Riječani su se ujutro charter letom uputili direktno prema Splitu, gdje ih čeka derbi protiv Hajduka.

- Na nama je da se dobro regeneriramo i što bolje pripremimo za nedjelju. Hajduk je dobio dodatna krila pobjedom protiv Dinama, sigurno nam neće biti lako u Splitu, ali vrebat ćemo mi njih. Pokušat ćemo iskoristiti naše prilike koje ćemo sigurno stvoriti u ovom dvoboju i nadamo se u svakom slučaju povoljnom rezultatu - podvukao je Stjepan Radeljić za kraj.

image

Stjepan Radeljić

Nemamo često priliku igrati u ambijentu kakav nas čeka na Poljudu

Odmah nakon utakmice u Prištini i trener Jakirović se osvrnuo na ono što Rijeku čeka već ove nedjelje, a to je dvoboj 2. kola SuperSport HNL-a protiv Hajduka u Splitu.

- Nakon regeneracije okrećemo se novom izazovu, dobro ćemo se pripremiti za taj dvoboj, napraviti analizu ove utakmice i analizu idućeg protivnika. Kako čitam, očekuje nas pun stadion, a ja mislim da je milina igrati pred punim stadionom. Nemamo često priliku igrati u takvom ambijentu, stoga se nadam da ćemo odigrati jednu dobru utakmicu i da ćemo imati dobru reakciju na terenu.

Jankoviću kao da je pao veliki uteg s leđa

Dodao je Sergej Jakirović i riječ-dvije o Jankoviću, u konačnici igraču utakmice u Prištini, ali i mladom ofenzivcu koji je povratkom na Kvarner, sada kao punopravni igrač Rijeke, naznačio da je u sjajnoj formi.

U dvije odigrane utakmice postigao je tri pogotka i upisao asistenciju Fruku, više nego cijelu prošlu polusezonu kad je u bijelom dresu dvaput zabio Istri 1961 na Drosini. Drugim riječima, Janković je vrlo brzo počeo isporučivati ono što se od njega i očekuje.

- Niko je i u Zrinjskom imao jako dobru polusezonu u Europi, a bio se onda mučio u ligi. To je bilo zanimljivo, ali od kada je postao naš igrač imam osjećaj kao da mu je veliki uteg pao s leđa. Takvog ga ja vidim i na utakmicama, i na treninzima, onako, sav je lepršav, lagan, pokretljiv i drago mi je radi njega. Svaki njegov pogodak diže samopouzdanje njemu i našoj momčadi, ja se samo nadam da će on tako nastaviti.

3.

kolovoza u 20.15 igra se uzvrat na travnjaku Rujevice

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 21:19