KURT DESPLENTER Afp
NOVI REKORD

Pogledajte kako je potpuni anonimac srušio Salaha i ušao u povijest nogometa: ‘Sad vrijedi 50 milijuna eura‘

Nakon što je stigao iz druge lige, mnogi su kritizirali njegov transfer, ali im je brzo začepio usta
Piše: Ivan AlaupovićObjavljeno: 16. ožujak 2023. 11:10

Gift Orban ime je koje je ove srijede ušlo u povijest. Ovaj 20-godišnji nigerijski napadač koji brani boje belgijskog Genta, u uzvratnom je susretu osmine finala Konferencijske lige u gostima kod Istanbula Basaksehira postigao tri pogotka za tri minute i tako postavio rekord za najbrži hat-trick u povijesti svih europskih natjecanja. Njegova momčad na koncu je slavila 4:1 i prošla u četvrtfinale s ukupnim rezultatom (5:2) te u petak u Nyonu čeka izvlačenje za nastavak natjecanja.

NAJBRŽI HATTRICK POGLEDAJTE OVDJE

Radi se o novom biseru nogometa koji je do prije dvije godine igrao u Togu i Nigeriji, a sada osvaja srca navijača u Belgiji. Orban je nigerijske nacionalnosti i još nema nastup za seniorsku reprezentaciju, a nogometni put počeo je graditi u lokalnom klubu Bisonu. Pažnju skauta privukao je tijekom jednog turnira u Nigeriji, a u svoje ga je redove odlučio dovesti norveški drugoligaš Stabæk. Tamo je proveo pola godine na posudbi, igrajući za drugu momčad u četvrtom rangu norveškog nogometa, a onda su ga 2022. u potpunosti otkupili. Postigao je 19 pogodaka u 24 nastupa u svim natjecanjima i pomogao klubu da se završi na drugom mjestu i plasira se u Eliteserien, najviši rang u norveškom nogometu. Bio je to dovoljno impresivan da ga u svoje redove dovede belgijski prvoligaš Gent.

image
JASPER JACOBS Afp

Mnogi su transfer vrijedan 3 milijuna eura u Belgiji smatrali visokom previsokom cijenom za anonimusa, ali on im je u kratkom roku ‘‘začepio usta.‘‘ U pet nastupa u prvenstvu, postigao je čak devet pogodaka što uključuje dva pogotka u debiju protiv Westerloa kao i četiri pogotka u zadnjem kolu protiv Zulte Waregema.

Nakon što je postigao hat-trick protiv Basaksehira izjavio je za klupske medije kako mu je san jednog dana igrati u engleskoj Premier ligi

- Moram povećati svoje standarde ako želim igrati u Engleskoj. Još je ostalo puno prostora za napredak i svjestan sam kako mogu utjecati na to. Ovakve utakmice daju mi samopouzdanja - rekao je Orban.

Trener momčadi Hein Vanhaezebrouck nakon impresivnih partija, izjavio je kako već sada mogu za njega izvjesiti cijenu od pedeset milijuna eura, ako Nigerijac nastavi zabijati kao na traci. Usporedbe radi, najbrži hat-trick Lige prvaka pripada Mohamedu Salahu, koji je u ovosezonskoj 1:7 pobjedi nad Rangersima tri pogotka postigao unutar sedam minuta. U Europskoj ligi je najbržem strijelcu trebalo još više. Patson Daka iz Leicester Cityja to je napravio u devet minuta protiv Spartak Moskve u grupnoj fazi 2021. godine.

Linker
26. travanj 2024 12:09