DAMIR SKOMRLJ
VELIKI MOTIV

Povoljan ždrijeb playoffa za Rijeku: Prođe li Djurgardens širom se otvaraju vrata grupne faze

Švedska momčad mogla bi ostati najteži protivnik na putu do grupne faze europskog natjecanja
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 25. srpanj 2022. 14:38

Poraz od Djurgardensa na Rujevici nitko nije doživio kao debakl, niti klupski čelnici, još manje momčad na čelu s Draganom Tadićem koja je svjesna da prošlog četvrtka nije bila na dovoljnoj razini kako bi upisala nešto više osim časnog - poraza.

S druge strane, Šveđanima je ovo bila tek četvrta gostujuća pobjeda kada su u pitanju europska natjecanja, to dovoljno govori koliki je ovo uspjeh za švedsku momčad. Posljednju europsku gostujuću pobjedu prije ove nad Rijekom doživjeli su još 2004. godine kada su kao aktualni prvaci u 2. pretkolu Lige prvaka svladali litavski Kaunas rezultatom 2:0 nakon što su u Stockholmu odigrali bez pogodaka, a u idućem pretkolu su ukupnim rezultatom 3:6 ispali od talijanskog Juventusa iz daljnjeg natjecanja.

Potop Astane u Poljskoj

Nema sumnje da će riječki dečki 28. srpnja učiniti sve što je u njihovoj moći da bi Rijeka kao nositelj u drugom pretkolu preskočila Djurgardens i nastavila svoju europsku avanturu u kojoj bi im se, ako im to uspije, širom otvorila vrata Konferencijske lige. Naravno, to još uvijek spada u domenu što bi bilo kad bi bilo no činjenica je da su ostali rezultati, baš kao i protivnik u 3. pretkolu ovog natjecanja išli Rijeci na ruku i vrlo bi se lako u tom čudnovatom ždrijebu i moru raznih koeficijenata i pravila moglo dogoditi da bi švedska momčad u drugom pretkolu mogla i ostati najteži protivnik Bijelih na putu do grupne faze europskog natjecanja.

image
DAMIR SKOMRLJ

Naime, od ranije je bilo poznato da Rijeka nikako neće moći biti nositelj u play-offu ovog natjecanja ako ranije ne ispadnu barem tri momčadi koje imaju bolji klupski koeficijent od Bijelih. No kako danas nogomet naprosto igraju svi, već nakon prvog kruga drugog pretkola nekoliko je favorita s većim koeficijentom doživjelo ozbiljne poraze i vrlo je realna mogućnost da Rijeka, pod uvjetom da apsolvira švedsku stepenicu, bude u ždrijebu kao jedan od nositelja. Točnije dva od tri kluba s boljim koeficijentom od Rijeke na rubu su ispadanja.

Primjerice, Astana (koeficijent 20.500), aktualni kazahstanski viceprvak koji u posljednjih osam sezona ima šest naslova prvaka i bio je redovan sudionik europskih natjecanja uključujući i prestižnu Ligu prvaka ždrijebom 2. pretkola Konferencijske lige spojena je s poljskim viceprvakom Rakowom. Dok su se na svom službenom profilu na društvenim mrežama Kazahstanci “šalili” da im simpatizeri pokušaju pronaći klub na karti s kojim igraju i dok su se “kitili” skupinom Lige prvaka u kojoj su nastupali prije četiri sezone, Poljaci su marljivo trenirali, šutjeli i na terenu na kraju pokazali sve, izgubila je Astana 0:5 u Poljskoj, a peti pogodak u mreži ekipe pod paskom Srđana Blagojevića bio je djelo nekadašnjeg igrača Hajduka, Frana Tudora.

Bijeli dragulji

BATE Borisov (koeficijent 17.500), još jedan europski velikan i aktualni viceprvak Bjelorusije, momčad koja ima 15 nacionalnih pokala namijenjenih prvaku države doživjela je pak “pljusku” na domaćem terenu od turskog Konyaspora u kojem od ove sezone nastupaju i donedavna dva bijela “dragulja”, Domagoj Pavičić i Robert Murić. Upravo je potonji vjerojatno zapečatio ovogodišnji europski put bjeloruskoj momčadi, slavili su Turci s 3:0, a treći pogodak bio je djelo Murića koji je ušao u igru u 78. minuti, a u petoj minuti nadoknade postigao svoj prvijenac u zeleno-bijelom dresu.

Treći klub koji ima bolji koeficijent od Rijeke (15.000), a koji bi vrlo lako mogao doživjeti kraj svoje europske avanture i na taj način prepustiti mjesto u ždrijebu playoffa Rijeci, ako se ona u njemu kojim slučajem nađe, trebao bi se tražiti između četiri dobro poznata europska imena.

Maločina pomoć

Bečki Rapid, klub iz trenutno 10. europske lige s klupskim koeficijentom 16.000 odigrao je u Beču 0:0 s poljskim predstavnikom Lechijom u kojoj igra i Mario Maloča, još jedan bivši hajdukovac i nekadašnji kapetan momčadi iz Splita. Vrlo bi se lako moglo dogoditi da Poljaci u uzvratu slave i na taj način otvore put Rijeci, a još veće šanse su za to i kada je u pitanju PAOK, klub koji je Rijeku upravo lani izbacio iz play-offa Konferencijske lige (1:1, 0:2). Grci su ove sezone bosi po trnju prošli u Bugarskoj, Levski iz Sofije doma je slavio s 2:0 i Grcima će trebati puno bolja igra u uzvratu ako se žele naći u skupinama ovog europskog natjecanja, bez obzira na njihov koeficijent koji iznosi 25.000. Konačno, daleko od prolaska u treće pretkolo su i rumunjski FCSB, nekadašnja Steaua te ciparski APOEL, još jedan redovan sudionik europskih natjecanja. FCSB je u prvom susretu drugog pretkola minimalno izgubio na gostovanju kod gruzijskog predstavnika Saburtala (0:1), dok su Ciprani kod bugarskog Boteva iz Plovdiva, najstarijeg bugarskog kluba koji ime nosi po narodnom heroju i revolucionaru Hristi Botevu, odigrali bez golova.

Realno gledajući, vrlo je velika mogućnost da Bijeli budu nositelji i u tom ključnom dvomeču vrijednom gotovo tri milijuna eura koliko iznosi naknada za sudjelovanje u skupinama Konferencijske lige. Rijeka još samo mora proći Djurgardens, teška će to biti, ali nikako ne i neostvariva misija...

Rijeka će trenirati i na umjetnoj podlozi u Kostreni

Koliko ozbiljno su u Rijeci shvatili uzvratnu utakmicu sa švedskim predstavnikom dovoljno govori i činjenica da će Bijeli idućih dana neke treninge odraditi i na - umjetnoj podlozi.

Naime, Tele2 Arena, dom švedskog Djurgardensa i Hammarbyja, dva kluba iz glavnog grada kraljevine na sjeveru Europe, u potpunosti je prekrivena umjetnom travom, ne primjerice hibridnom kakva je na Rujevici. Da bi se što bolje pripremili za nesvakidašnje nogometne uvjete koji će ih dočekati u Stockholmu, riječki će dečki nekoliko treninga, nakon slobodne subote prijeko potrebne za rekuperaciju, odraditi i na umjetnom travnjaku, sličnom onom na kojem će pokušati izboriti 3. pretkolo Konferencijske lige. Od nekoliko umjetnih travnjaka u Rijeci i okolici, izbor je pao na onaj u Kostreni koji danas krasi pomoćno igralište Pomorca, nekadašnjeg prvoligaša iz susjedne riječke općine koji je prije nekoliko godina doživio sličnu sudbinu koju danas proživljava Inter iz Zaprešića. Umjetni travnjak, koji je Kostreni postavljen koncem prošle godine ima i FIFA pro certifikat za kvalitetu, tako će glumiti velebnu švedsku arenu s preko 30.000 mjesta na kojem će Rijeka tražiti nastavak svoje europske avanture.

Linker
19. travanj 2024 01:38