ANTE CIZMIC Cropix
VRIJEDI SE POTRUDITI

Prođe li Hajduk Villarreal i osigura skupinu Konferencijske lige čeka ga bogata financijska injekcija

Pred „bijelima” je najkvalitetniji europski suparnik na kojeg su naletjeli barem u posljednjem desetljeću
Piše: Frane Vulas, SDObjavljeno: 17. kolovoz 2022. 17:39

Prolazak Villarreala Hajduku bi samo na ime nagrade UEFA-e donio 2,94 milijuna eura. A prođe li u grupnu fazu Konferencijske lige ukupno bi klub s Poljuda vjerojatno zaradio barem pet milijuna eura kada se tom iznosu pridodaju i zarade od prodanih ulaznica za tri domaća susreta u skupini koja bi uslijedila, od tv prava za te oglede...

Ako je uzvratna utakmica 3. kola kvalifikacija s Vitorijom u Guimaraesu Hajduku vrijedila kuna pet milijuna kuna, dvostruki okršaj sa Španjolcima „bijelima” vrijedi isto – samo u eurima. Dakle, mi smo se već potpuno prešaltali na novu valutu i prije službenog uvođenja eura u Hrvatskoj. Kakvih pet milijuna kuna, sada govorimo o istom iznosu, ali u eurima.

Prolaskom Portugalaca Hajduk je već zaradio 750 tisuća eura od UEFA, na ima nagradnog fonda natjecanja. Priredi li senzaciju i eliminira prošlosezonskog polufinalista Lige prvaka Villarreal zaradit će ukupno 2,94 milijuna. Ali, to nije sve. Ulazak u skupinu značio bi i još inkase od prodanih ulaznica od domaćih susreta, vjerojatno od tri rasprodana stadiona.

image
MARKO TODOROV Cropix

Ako svaki od njih procijenimo na cca 700 tisuća eura prihoda od ulaznica (ako ne bude kazne zatvaranja stadiona za gledatelje, ako ne bude novih poklonjenih ulaznica pretplatnicima...) plus zarada tv prava... Prešlo bi se svakako ukupno iznos od pet milijuna eura. Uz to u grupnoj fazi nogometaši Hajduka bili bi u boljem izlogu za potencijalni transfer, rasla bi im tržišna vrijednost.

A još ako bi se u tom scenariju osvojio i neki bod u skupini, upisala možda i neka pobjeda, zarada bi se još značajno povećala. Svaka pobjeda u skupini donosi dodatnih pola milijuna eura, svaki remi 166 tisuća. Budemo li baš drski pa odemo korak dalje, osvajaču skupine pripast će 650 tisuća eura, a drugoplasiranom klubu 325 tisuća. No, polako. Pred „bijelima” je najkvalitetniji europski suparnik na kojeg su naletjeli barem u posljednjem desetljeću, a možda i stoljeću. Od protivnika Hajduka u europskim kupovima u ovom stoljeću u istu rečenicu još mogu stati samo Inter (2012.), Zenit (2010.) i Roma (2003.).

Linker
19. travanj 2024 22:41