Ivan Rakitić

 NICK POTTS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Nick Potts/pa Images/profimedia
LUDE ZAVRŠNICE

Rakitićeva Sevilla u još jednom finalu, čeka ih Mourinhov bunker, Fiorentina do pobjede u 129. minuti

Poznati su svi finalisti Europske, odnosno Konferencijske lige nogometaša
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 18. svibanj 2023. 23:50

Roma i Sevilla igrat će u finalu Europske lige, dok će o trofeju u Konferencijskoj ligi odlučiti utakmica West Hama i Fiorentine.

Jose Mourinho Leverkusen je napustio s onim po što je i došao - čiste mreže i s drugim uzastopnim europskim finalom u džepu. Nakon pokala u Konferencijskoj ligi prošle godine Special One doveo je Romu i do utakmice za trofej u Europskoj ligi. Kako je do finala došao nije važno, cilj je opravdao sredstvo. Omjer udaraca bio je 23:1 u korist Bayera, a i taj jedan jedini šut Rome nije išao u okvir vrata. Leverkusen je odmah stisnuo i tražio ekspresan pogodak kojim bi vratio polufinale na rezultatski početak, ali Mourinhov "autobus" opravdao je svrhu. Roma je bila napadački nezainteresirana što uostalom potvrđuje i statistika, a s druge strane Bayer nije nikako nije uspijevao naplatiti dominaciju. Najbliže pogotku domaćini su bili u 12. minuti kada je Diaby opalio iskosa s ruba kaznenog prostora i zatresao gredu. Kada je Mourinho na poluvremenu Belottija zamijenio Wijnaldumom bilo je jasno kako će Roma izgledati u nastavku, još defanzivnije nego u prvih 45 minuta. Nastavio je Leverkusen se pritiskom iz prvog dijela, ali obrana gostiju nije popustila iako se posljednjih dvadesetak minuta igralo isključivo oko kaznenog prostora gostiju. Mourinhu će ovo biti šesto europsko finale. U prethodnih pet je pobijedio, ali kako "Posebni" ne zna za poraz u utakmicama za europske pokale, tako ni Sevilla ne zna za poraz u finalima Europske lige.

image

Jose Mourinho

INA FASSBENDER Afp

Rekordnih šest puta su osvajali natjecanje, a u Budimpešti će biti u prilici to napraviti i sedmi puta nakon preokreta protiv Juventusa. Imali su inicijativu u prvom dijelu, ali bolje šanse bile su one Juventusove, uostalom okvir vrata ispriječio se pogotku nakon udarca Keana. To je bilo samo najava ludnice koja je uslijedila u nastavku, a koju su pokrenuli igrači koji su utakmicu počeli na klupi. Juventus je poveo u 65. minuti golom Vlahovića, koji je samo minutu ranije ušao u igru. Nada Talijana o dva kluba u finalu kratko je trajala.

>>> ZANIMLJIVOSTI S DVOBOJA LEVERKUSEN - ROMA POGLEDAJTE OVDJE <<<

Sevilla je, međutim, brzo odgovorila na izazov. Suso, na asistenciju Lamele koji je također naknadno ušao u igru, utakmicu vraća u egal odmah u 71. Odmah na početku prvog produžetka Lamela se pokazao kao zlatna rezerva, zabio je za gol vrijedan finala. Izdržala je Sevilla posljednjih pet minuta s igračem manje na terenu nakon što je isključen Acuna. Prema Sofascoreu Ivan Rakitić bio je najbolji ocijenjeni igrač Seville.

>>> GOLOVE S DVOBOJA SEVILLA - JUVENTUS POGLEDAJTE OVDJE <<<

Fiorentina je na vrijeme, u 38. minuti, nadoknadila minus od jednog gola s kojim je došla na uzvrat u Basel. Nicolas Gonzalez zabio je nakon udarca iz kuta i vratio dvomeč na početak. Josip Brekalo krenuo je od prve minute, tek drugi puta ove sezone u Konferencijskoj ligi, no već na poluvremenu je zamijenjen. Nakon što je Amdouni u Firenzi zabio za pobjedu Basela u sudačkoj nadoknadi i u uzvratu je zatresao mrežu. Igrala se 55. minuta kada su Švicarci izjednačili, ali istovremeno zakoračili u finale. Međutim Fiorentina je odgovorila u 72., ponovno preko Gonzaleza, te odvela utakmicu u produžetke. A kada se već činilo kako će putnika u finale odlučiti kazneni udarci, u devetoj minut nadoknade drugog produžetka Barak je zabio za konačnih 1:3.

Uzvratna utakmica polufinala Konferencijske lige između AZ Alkmaara i West Hama imala je krvavu uvertiru. Unatoč upozorenjima engleskih vlasti navijačima londonskog kluba da ne idu u Nizozemsku. mnogi su se oglušili o taj savjet. Prema nekim procijenama njih pet tisuća stiglo je u Alkmaar, a nekolicina ih se loše provela na ulicama nizozemskog grada. Ipak, Englezi su na kraju bili zadovoljniji jer su plasman u finale potvrdili novom pobjedom za treće europsko finale u klupskoj povijesti, ali i prvo nakon gotovo pola stoljeća, još od 1976. kada su igrali utakmicu za trofej u danas ugaslom Kupu pobjednika kupova.

>>> ZANIMLJIVOSTI S DVOBOJA AZ - WEST HAM POGLEDAJTE OVDJE <<<

Linker
20. travanj 2024 14:11