Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

 HNK RIJEKA Hnk Rijeka
KONFERENCIJSKA LIGA

Rijeka izgubila u Stockholmu i ispala iz Europe! Šveđani s dvije pobjede prošli u 3. pretkolo

Kraj europske priče za Riječane, nakon poraza na Rujevici bolji su i ovaj put bili Šveđani (2:0)
Piše: Siniša Lončar/SNObjavljeno: 28. srpanj 2022. 21:19

DJURGARDEN - RIJEKA 2:0 (Hien 55‘, Banda 84‘)

DJURGARDENS (4-3-3): Zetterström - Johansson, Hien, Ekdal, Bengtsson - Finndell (od 74. Banda), Schüller (od 88. Andersson), Eriksson - Asoro (od 74. Wikheim), Radetinac, Edvardsen (od 90.+4. Doumbouya)

RIJEKA (4-1-4-1): Labrović - Smolčić (od 74. Halilović), Krešić, Pavlović, Vukčević - Liber (od 59. Obregon) - Frigan (od 59. Bušnja), Selahi (od 88. Alvarez), Hodža, Ampem - Vučkić (od 88. Karrica)

STOCKHOLM - stadion Tele2 Arena. Gledatelja: 22,000. Sudac: Snir Levy (Izrael)


Nogometaši Rijeke završili su svoju europsku avanturu, Bijeli su unatoč boljoj igri u uzvratnom susretu u odnosnu na Rujevicu izgubili od vodeće momčadi švedskog prvenstva Djurgardensa s 2:0.

Iako su domaćini najavljivali, sukladno tradiciji, svoj furiozan početak u kojem protivnike "melju" svojim tempom, na terenu je praktički od prve minute zagospodarila – Rijeka.

Imali su domaćini doduše prvi udarac u okvir vrata, u 7. minuti Ekdal je probao glavom nakon ubačaja kapetana Erikssona iz slobodnog udarca, no Labrović je bio siguran. Već minutu kasnije moglo je biti jako opasno ispred vrata švedske momčadi da je Matija Frigan bolje primio loptu na dodavanje Adriana Libera... Minutu kasnije opet je Frigan bio u centru pažnje, no njegov udarac iskosa slabijom, desnom nogom s 15-ak metara otišao je pored gola.

image

Detalj s utakmice Djurgardena i Rijeke

HNK RIJEKA

Dominirala je Rijeka sredinom terena, napadala preko sredine i bokova u tim trenutcima, bila raznovrsna i puno opasnija od protivnika, prava je šteta što je Ampem, nakon ubačaja vrlo dobrog Veldina Hodže u 25. minuti s lijeve strane, glavom sjajno postigao gol, ali pomoćni sudac opravdano je svirao – zaleđe. Šteta, ganski internacionalac bio je korak ispred posljednje linije Djugardensa, kakav bi to bio poticaj za momčad s Kvarnera...

U tom trenutku, nakon poništenog pogotka, Rijeka se malo ispuhala, imao je domaćin dvije prilike u kojima je mogao povećati svoje vodstvo. Prvo je Edvardsen u 27. iz jedne polukontre pucao pored lijeve vratnice Labrovića koji je izlaskom s linije gola sigurno omeo prvog strijelca Šveđana, da bi četiri minute kasnije Radetinac s ruba šesnaesterca pucao ravno u sigurnog i dobro postavljenog vratara Rijeke.

Uslijedio je period nešto mirnije igre, domaćini su koliko-toliko uspjeli doći do lopte i koncem prvog dijela kreirati svoju najbolju šansu. Brzonogi Asoro je s desne strane u 44. minuti fino ubacio na drugu stativu na kojoj je bio Radetinac, sreća se osmjehnula Bijelima u tom trenutku jer je udarcem iz pada igrač rodom iz Novog Pazara pogodio – gredu. Minutu kasnije mogao je Vučkić donijeti slavlje Rijeci, no njegov je volej nakon ubačaja Vukčevića s lijeve strane završio u bloku i korneru iz kojeg Bijeli nisu uspjeli ozbiljnije zaprijetiti vrataru Widellu.

image

Detalj s utakmice Djurgardena i Rijeke

HNK RIJEKA

Ušli su domaćini nešto poduzetnije u nastavak susreta, očito su shvatili da Rijeka baš nije momčad koja će se tako lako predati, tražili su Šveđani prvi pogodak i potvrdu prolaska u 3. pretkolo Konferencijske lige, no udarac Finndella iz 50. minute s ruba kaznenog prostora osujetio je Labrović uz određene poteškoće, no loptu i opasnost pred svojim golom očistio je Ivan Smolčić.

Do gola su ipak došli pet minuta kasnije, nakon ubačaja iz kuta i odbijanca, ničija lopta stigla je do stasitog švedskog stopera Isaka Hiena koji je neometan sa sedam metara "rasparao" mrežu nemoćnog Nediljka Labrovića za veliko slavlje na tribinama Tele2 arene.

Nakon vodećeg pogotka domaćin se, očito zadovoljan učinjenim, odnosno pogotkom, povukao više prema svojim vratima čekajući prigode iz eventualnih kontranapada. Pokušao je Tadić svježom "krvi" u momčadi preokrenuti igru i rezultat, imali su Riječani u tim trenutcima i više loptu u nogama, no bez nekih konkretnijih prilika, odnosno bez točnog zadnjeg pasa.

Probao je prvi Hodža s ruba kaznenog prostora u 62. minuti no Widell je bio siguran, da bi šest minuta kasnije svoj udarac isprobao i sveprisutni Ivan Smolčić, njegov siloviti pokušaj švedski je vratar uz male poteškoće uspio osujetiti. Domaćin je na kraju uspio kazniti pristup Rijeke koja je krenula na sve ili ništa, u 84. se dogodio mat u tri poteza kojim se Rijeka oprostila od Europe. Vratar Widell dugom je loptom rukom na centru pronašao Radetinca, uslijedio je brz kontranapad, švedska "devetka" pronašla je na rubu kaznenog prostora tek ušlog Bandu koji neometan i bez adekvatnog bloka loptu šalje u desni kut Labrovićevog gola za veliko slavlje Šveđana.

Imali su Bijeli svoje prilike koje nisu iskoristili, dojam je da je Rijeka ovaj dvomeč izgubila već na – Rujevici, Djurgardens će zasluženo biti sudionik 3. pretkola Konferencijske lige, a Rijeka će svoje europske rane "lizati" u domaćem prvenstvu.

image

Detalj s utakmice Djurgardena i Rijeke

HNK RIJEKA


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+4‘ - Zaiskrilo je između Radetinca i Pavlovića na samome kraju, potpuno nepotrebno, morao je reagirati izraelski sudac koji je obojici dodijelio žute kartone te potom svirao kraj.

90‘+4‘ - Taktička promjena kod Djurgardena. U igru će Amadou Doumbouya umjesto Edvardsena.

90‘+3‘ - Banda opasno šutira s vrha šesnaesterca, a Labrović maestralnom reakcijom spašava još i teži poraz!

90‘ - Igrat će se još četiri minute sudačke nadoknade.

88‘ - Izašli su Selahi i Vučkić, a ‘Europu‘ će osjetiti Pablo Alvarez i Bernard Karrica. Kod Šveđana će na klupu Schüller, mijenja ga Andersson.

84‘ - GOL! Nije upalio Tadićev rizik i bacanje svih karata u napad. Sijevnula je nova kontra, Radetinac je poslužio Bandu na vrhu šesnaesterca koji dalekometnim preciznim šutom pogađa donji kut Labrovićevih vrata... 2:0 za Šveđane i čini se da je to kraj riječkih nada.

83‘ - Opalio je bosanskohercegovački napadač Radetinac iz daljine, prošao je njegov projektil malo iznad gola!

image

Detalj s utakmice Djurgardena i Rijeke

HNK RIJEKA

82‘ - Izvrsna obrambena reakcija Princea Ampema! Jurnuli su Šveđani u kontru, Radetinac je pronašao Wikheima na rubu šesnaesterca, a riječki Ganac smirenom intervencijom oteo loptu suparniku.

76‘ - Žuti karton za Edvardsena koji nije prestao prigovarati od samog početka.

74‘ - Novi set zamjena. Kod Rijeke će u igru Alen Halilović umjesto Ivana Smolčića što znači da će Bijeli zaigrati kudikamo agresivnije. U švedskoj momčadi izlaze Finndell i Asoro, mijenjaju ih Emmanuel Banda i Gustav Wikheim.

73‘ - Malo je nedostajalo da plodom urodi suradnja tandema Ampem - Obregon... Udarac Kolumijca iz blizine, ipak, uspijeva obraniti Zetterström.

image

Detalj s utakmice Djurgardena i Rijeke

HNK RIJEKA

68‘ - Bomba Ivana Smolčića! Silovito je opalio s dvadesetak metara, a vratar Djurgardena uz određeni napor obranio.

67‘ - Schüller dobiva žuti karton zbog prekršaja na Vučkiću.

62‘ - Evo i odgovora Riječana! Bušnjin dobar centaršut odbio je netko od Šveđana, ali samo na nogu Veldina Hodže čiji pokušaj iz voleja uspijeva ukrotiti Zetterström.

59‘ - Dvostruka promjena u momčadi Rijeke. Ulaze Denis Bušnja i Jorge Obregon umjesto Matije Frigana i Adriana Libera. Promjena je možda došla koju minutu prekasno...

55‘ - GOL! Ekdal je ubacio iz kornera, nastala je sveopća pomutnja na drugoj vratnici koju je najbolje iskoristio branič Hien i zakucao u mrežu za 1:0.

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

51‘ - Šutira i Asoro. Njegov pokušaj preletio je gredu, ali sve to ukazuje na veću intenciju Djurgardena da ovaj sraz privede kraju.

50‘ - Potegnuo je i Schüller, a Labrović krajnjim naporom zaustavio... Opasniji su Šveđani u nastavku.

48‘ - Finndellov udarac iz blizine prohujao je malo iznad grede!

46‘ - Vraćamo se u Stockholm. Nema promjena u sastavima.

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Rijeka se u Stockholm došla boriti i pokazala je to prve minute. Tadićevi su nogometaši ‘muški‘ odigrali prvi dio susreta, stvorili pregršt prigoda, dobro kombinirali i nekoliko puta opasno zaprijetili. Ampem je čak postigao i pogodak koji je, međutim, opravdano poništen zbog zaleđa. U kasnijoj fazi prvoga dijela Šveđani su zaigrali agresivnije (što kombinatorikom, što grubim prekršajima), nametnuli su svoj ritam te prebacili težište na Rijekinu polovicu. Dojam je da se Riječani itekako mogu nadati prolazu, nedostaje samo još taj jedan, ‘presudni‘ potez...

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

45‘ - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

44‘ - TRESE SE GREDA! Radetinac je sa samo pet metara u padu gađao bliži kut i pogodio okvir vrata! U nastavku je i dalje bilo opasno, šutirao je Johansson, nasreću vrlo neprecizno... Cijelu je akciju opet zakuhao vrlo, vrlo opasni Asoro.

42‘ - Vukčevićev centaršut lakoćom hvata Zetterström.

36‘ - Sve su opasniji domaćini! Johansson je oštro ‘zavrnuo‘ na pet metara gdje je u posljednji trenutak, gotovo s aut-linije, u panici očistio Krešić! Prethodno je došlo do koškanja između Krešića i Radetinca, sve je autoritativno smirio Pavlović. Uzavrele su strasti, Šveđani diktiraju svoj ritam i dojam je da Riječani jedva čekaju predah.

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

29‘ - Zaiskrilo je u Stockholmu! Vučkić je ostao ležati nakon jednog duela, podivljali su na švedskoj klupi jer su valjda mislili da napadač Bijelih glumi, nastala je sveopća gungula koja se pak brzo primirila... Sudac Levy odlučio je pokazati žuti karton Asoru zbog divljanja i Hodži - vjerojatno zbog sličnog razloga.

27‘ - Uzvraćaju Šveđani! Samo djelić sekunde bio je potreban Edvardsenu da pobjegne riječkoj obrani - srećom, njegov udarac prolazi tik uz suprotnu vratnicu. Podsjetimo, Edvardsen je na Rujevici bio igrač utakmice, namjestio je prvi i postigao drugi pogodak za preokret Šveđana.

25‘ - GOOOL! Hodža je ubacio iz slobodnjaka, a Prince Ampem samo se ‘naklonio‘ i pospremio to u mrežu...

Ipak, ništa od gola! Pomoćni je sudac odmah podignuo zastavicu, nije bilo dileme da je ganski nogometaš bio u zaleđu, dokazuje to i ponovljena snimka...

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

23‘ - Selahiiiiiiiii!!! Robusni Vučkić srčano se othrvao svom braniču i odigrao ‘sidruna‘, ostavio je povratnu za Selahija čiji silovit udarac ipak završava u švedskome bloku.

22‘ - Suzili su obruč oko Labrovićeva gola igrači Djurgardena, ali sve su te napade uspješno odbili Tadićevi nogometaši. Bolje djeluje Rijeka u prvome dijelu susreta.

19‘ - Pavlović pravovremeno blokira opasnog Asora na vrhu šesnaesterca.

17‘ - Liber sjajno centrira, a Smolčićev udarac glavom prolazi vrlo blizu gola... Prethodno je Hodža izborio slobodan udarac, izgledalo je opasno jer je Ekdal igrao nogom gdje je Hodža podmetnuo glavu, međutim izraelski se sudac odlučio na solomunsku odluku i dodijelio ‘samo‘ prekršaj Riječanima.

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

14‘ - Dobra kombinacija Riječana. Ampem i Vukčević pripremili su ubačaj za Vučkića čiji su udarac glavom ipak neutralizirali švedski braniči.

9‘ - I opet Frigan! Sada je lijepo prošao po desnom boku, oštro je šutirao i prizemnim udarcem tražio suprotan kut, no ovog puta neprecizno... Prethodno je Hien grubo zaustavio Hodžu, a izraelski je sudac pokazao prednost i dao do znanja da se švedski branič izvukao bez žutoga kartona.

9‘ - Liber traži Frigana u šesnaestercu, međutim 19-godišnji se nogometaš nije najbolje snašao. I dalje Riječani vrlo uspješno pariraju.

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka

7‘ - Erikssonov slobodnjak nije uspio Ekdal glavom skrenuti u mrežu, odnosno koncentriran je bio Labrović.

5‘ - Ne samo treneru Tadiću, nego i mnogim riječkim ‘klincima‘ ovo je prvo europsko gostovanje. Domaći su navijači dodatno začinili atmosferu bacanjem pirotehničkih sredstava koji su iza sebe ostavili gust oblak dima. Nogometaši Rijeke, pak, zasad ne djeluju impresionirano bučnim navijanjem švedskih tifosa... U startu su u nekoliko navrata pokazali zube i dali do znanja da ovdje traže pobjedu.

19.00: Počela je utakmica u Stockholmu! Glavni je sudac 28-godišnji Izraelac Snir Levy. Sretno, Rijeko!!!

image

Detalj s utakmice Djurgarden - Rijeka

HNK RIJEKA Hnk Rijeka


18.30: Rijeka će prolaz tražiti na velebnoj Tele2 Areni u Stockholmu. Izgradnja stadiona trajala je od 2010. do 2013., koštala je oko 290 milijuna eura, a kapacitet je između 30,000 i 35,000 mjesta.

image
PETER SONANDER/SPP/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Peter Sonander/spp/Shutterstock Editorial/Profimedia

18.00: Stigli su sastavi! Iako se očekivalo da protiv Djurgardena istrče Obregon, Alvarez i Bušnja, umjesto njih će startati Liber, Hodža i Frigan.

Šveđani će Rijeci suprotstaviti identičan sastav koji je na Rujevici ishodio pozitivan rezultat, i to u formaciji 4-3-3.


Linker
21. travanj 2024 19:18