DAMIR SKOMRLJ Cropix
VAŽNA VEČER

Rijeka više nema pravo na kiks. Milijuni od Konferencijske lige važna su injekcija za rujevičku blagajnu

Dugoročno, ulaskom u glavni ždrijeb Konferencijske lige, Rijeka bi se ponovo upisala na nogometnu mapu Europe
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 22. kolovoz 2024. 14:40

Rijeka više nema pravo na europski kiks želi li ući u Konferencijsku ligu i po prvi put nastupiti u tom europskom natjecanju. Dvoboj protiv Istre bio je odličan pokazatelj da momčad (ipak) nije toliko mentalno pala nakon, nema dvojbe, razočaravajućeg dvomeča protiv švedskog Elfsborga u kojem su Šveđani uzeli ponuđeno.

Sam čin otkaza treneru Sopiću nije bilo toliko iznenađujući koliko je bio “tajming”, no očito su riječki čelnici htjeli izazvati pozitivan šok promjenom, za razliku od onog negativnog koji se Rijeci dogodio prije gotovo točno godine dana kad je trener Jakirović napustio Rijeku i otišao put Zagreba.

Dugo Rijeka nije uspjela uhvatiti neke europske skupine koje će u ovom slučaju biti adekvatna nagrada za sav trud i rad. Kratkoročno, Riječani će pobjedom u dvomeču protiv Olimpije zaraditi nešto manje od četiri milijuna eura. Zna li se da je budžet kluba s Kvarnera otprilike triput veći od toga, ti milijuni sjajno bi legli samim prolaskom možda i najlakšeg protivnika kojeg je Rijeka imala u ovako važnoj utakmici u posljednjih 10 godina. Ne treba se zavaravati da će Bijeli do toga lako doći, no nisu li u stanju u dvije utakmice svladati ljubljanskog prvoligaša, onda im i nije mjesto u skupinama...

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

Svjesni su toga mladi riječki dečki, nitko im ne može “nabiti” veći pritisak nego što ga oni mogu sami sebi, no ovakve utakmice ne igraju se za dojam, niti za broj propuštenih prilika. Konačno, ovi momci sigurno su nešto i naučili u prošloj sezoni kada su, generalno gledajući, igrali bolji, atraktivniji i efikasniji nogomet od Dinama veći dio sezone, no na kraju su u ključnim dvobojima Modri bili ti koji su slavili i potvrdili da dojam u ovakvim utakmicama sigurno nije presudan.

Dugoročno, ulaskom u glavni ždrijeb Konferencijske lige, Rijeka bi se ponovo upisala na europsku nogometnu mapu, momčadi bi automatski porasla cijena, a njihove sjajne igre gledao bi puno veći auditorij nego li što je to slučaj u HNL-u. San svakog profesionalnog sportaša jest napredak, ovim momcima silno je potreban jedan takav iskorak da bi drugima, ali najprije sebi, dokazali da mogu i znaju igrati i što je još bitnije, pobjeđivati u ključnim utakmicama.

Rijeka je prošle sezone imala sve, na kraju je ostala bez ičega, neka ovog puta, ako je potrebno, dojam bude na strani Slovenaca, a neka Rijeka bude ta koja će si osigurati još minimalno šest europskih utakmica i još jedan uspjeh ne samo riječkog, već i hrvatskog nogometa, posebno uzme li se u obzir gdje su danas drugi hrvatski klubovi, sa znatno većim budžetima. Iznimka je opet isti onaj Dinamo...

Linker
05. rujan 2024 11:11