Bruno Goda

 DAMIR SKOMRLJ Cropix
U VELIKOM JE NALETU

Rijekin bek zabijao kao na traci: ‘Nisam ni sanjao tako nešto! Možemo se potući i s Dinamom i Hajdukom‘

‘Nema euforije kad se pobijedi, niti se glave spuštaju kad izgubimo. ‘Šef‘ to izvrsno balansira‘
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 13. kolovoz 2023. 15:11

Gotovo su sve dvoumice oko plasmana u doigravanje za ulazak u skupinu Konferencijske lige nogometaši Rijeke riješili već u prvom dvoboju 3. kvalifikacijskog kola na Farskim otocima. U Torshavnu su, naime, svladali domaći B36 3:1 (1:1), dohvatili su dva golema pogotka prednosti i uzvrat na Rujevici doista bi trebao biti puka formalnost i Riječani već sad mogu početi razmišljati o suparniku u doigravanju, favoriziranom francuskom Lilleu. No, treba najprije odraditi taj uzvrat, iako je gotovo sve na strani naše momčadi (rezultat, dojam, opipljiva kvaliteta...), Farane u četvrtak mora dočekati opet ozbiljna Rijeka i onda ne bi smjelo biti baš nikakvih problema oko potvrde prolaza u daljnje natjecanje.

Unosio nered

Riječane je na Farskim otocima dočekalo kasnojesensko vrijeme, bilo je 10 stupnjeva Celzija, spuštala se magla, a laganu je kišu hladni vjetar pretvarao u neugodne “iglice”. No, hrvatski su se nogometaši brzo priviknuli na neuobičajene uvjete za ovaj dio godine u našem podneblju, kao i na umjetnu travu, pa su od prve su minute kontrolirali igru. Nije bilo slabe karike u lancu trenera Sergeja Jakirovića, a u prvo se ime utakmice prometnuo 25-godišnji lijevi branič Bruno Goda.

image









































































































































































































































































































































DAMIR SKOMRLJ Cropix

I ne samo zbog postignutog zgoditka - od prve je minute, naime, bio agilan i probojan, unosio je nered po lijevoj strani u obrambenu formaciju domaćina, stvarao je višak i prijetio Faranima. Dobru je igru začinio pogotkom za vodstvo Rijeke 2:1 početkom drugoga poluvremena, bio mu je to čak četvrti pogodak ove sezone na pet odigranih utakmica, samo je dvoboj s Hajdukom na Poljudu odgledao s klupe...

- Odigrali smo dobru utakmicu, došli smo po pobjedu, to smo i ostvarili. Sad ovaj uspjeh moramo potvrditi na Rujevici, vjerujem da će tako i biti. Ozbiljno smo ušli u utakmicu, dobro smo ih analizirali, iako dok ne osjetiš suparnika na terenu, s druge strane, ne možeš imati pravi dojam o kakvoj je momčadi riječ. Nakon nekoliko minuta sve je već bilo znatno jasnije, “opipali” smo ih i shvatili smo da smo kvalitetniji. Vjerujem da se to i vidjelo, ozbiljnim smo pristupom preuzeli sve niti igre i doista smo kontrolirali svih 90 minuta – javio nam se zadovoljni Goda iz Kopenhagena u petak poslije podne.

Loše i prohladno vrijeme očito vam nije predstavljalo problem...

- Ne, brzo smo se prilagodili na uvjete. Uostalom, došli smo u Torshavn dva dana prije utakmice, tako da smo se već navikli na lošije vrijeme. Uostalom, kudikamo je lakše igrati nogomet po takvom, prohladnom vremenu, nego po vrućinama od 30-ak stupnjeva Celzija, kao što će, primjerice, biti sljedećeg tjedna na našoj Rujevici.

Znatno teža prilagodba

A kako će se Farani prilagoditi vrućem hrvatskom ljetu?

- Znatno teže nego što se mi prilagodili na tamošnje vremenske prilike, u to sam siguran! I to će svakako biti naša dodatna prednost, uz već opipljiv rezultatski kapital od dva pogotka razlike. I na Rujevici moramo od prve minute nametnuti naš ritam kako bismo ih “dokrajčili” i potvrdili plasman u doigravanje.

U jeku najveće dominacije Rijeke, kad je gol u mreži B36 doista “visio u zraku”, dogodio se svojevrsni šok – Farani su odigrali brzu “kontru” i poentirali, iznenađujuće su poveli. Je li vas malo poremetio taj pogodak?

- Iznenadio nas je, stvarno nismo očekivali da ćemo primiti gol. Međutim, kad smo išli prema centru jedan smo drugoga bodrili, brzo smo se smirili smo se, govorili smo si da moramo nastaviti ovako igrati i dalje ih pritiskati. Stalno su bili u “bunkeru”, nije to bilo lako probiti, ali uspjeli smo brzo izjednačiti i vratili smo se u utakmicu, u nastavku smo s dva pogotka dohvatili pobjedu, a promašili smo još nekoliko prigoda.

Odlično posloženi

Vašim je zgoditkom u 48. minuti Rijeka povela, Radeljić je dvije minute prije kraja postavio konačnih 3:1. Odlično ste ušli u sezonu, ovo vam je bio već četvrti pogodak na pet odigranih utakmica...

- Nisam mogao ni sanjati takav učinak! Nije moja prva zadaća zabijati golove, ali presretan sam što se to događa, upisujem se strijelce i na taj način konkretno pomažem momčadi. Presretan sam i želim tako nastaviti.

Rijeka ove sezone djeluje moćno, momčad je radna i uspjeha gladna. U čemu je tajna i najveća snaga ove momčadi?

- Mladi smo i poletni, prepuni smo pozitivne energije, silno smo željni dokazivanja. I to nas gura iz utakmice u utakmicu, uz, dakako, kvalitetu koju imamo. Odlično smo posloženi, Stručni stožer na čelu s trenerom Sergejom Jakirovićem sjajno radi, drži svlačionicu pod kontrolom. Nema euforije kad se pobijedi, niti se glave spuštaju kad izgubimo. “Šef” to izvrsno balansira, idemo utakmicu po utakmicu i to se vidi na terenu. Dosad je Rijeka samo jednu utakmicu odigrala ispod željene razine, onu u Splitu, koju ste vi odgledali s klupe. Što se dogodilo na Poljudu, zašto je Rijeka protiv Hajduka bila anemična, blijeda i nemoćna?

- Dogodi se takav loš dan. Vjerujem da je razlog u umoru, izgubili smo dva dana zbog putovanja na Kosovo i to se očito negativno odrazilo. Međutim, najvažnije je da nas to nije nimalo poremetilo, što se najbolje vidi po našim potonjim igrama i rezultatima.

Što može Rijeka ove sezone? Može li se uključiti u borbu za naslov?
- Rano je još za bilo kakve dugoročne prognoze, ali stvarno dobro izgledamo, imamo sjajno ozračje u i oko kluba i siguran sam da se s Dinamom i Hajdukom možemo kvalitetno “potući”! Nadam se da će se i nas nešto pitati u toj borbi za naslov prvaka. Na temelju ovih igara i rezultata na početku sezone imamo se pravo nadati vrlo dobroj sezoni, moramo ovako nastaviti igrati, a onda će sve biti moguće. Baš sve...
Farani su 99,9 posto apsolvirani, a onda će vam suparnik u doigravanju biti favorizirani francuski Lille. Možete li preskočiti Francuze?
- Najprije moramo potvrditi ovu 3:1 pobjedu na Rujevici i onda ćemo se okrenuti prema Francuzima. Nećemo se lagati, Lille će biti veliki favorit, ali u nogometu ne igraju novci, ni imena klubova! Vjerujem da ćemo imati šanse za prolaz, vjerujem u ovu našu odličnu momčad, sa svakim se možemo i želimo “pofajtati”, tražit ćemo svoju priliku. Naša 11-orica protiv njihove 11-orice, pa da na terenu vidimo što će biti - kaže Goda.

Dilaver me ‘snimio‘ i od tada idem na napadački skok

Tri ste pogotka postigli glavom, a i ovaj je u Torshavnu bio nakon udarca glavom, domaći je vratar obranio taj pokušaj, no uspjeli ste "odbijanac" nogom pospremiti u mrežu...

- Da, postao sam vrlo opasan u skoku u suparničkom 16-ercu, ha, ha! Zanimljivo, do ove sezone uopće nisam išao na skok prilikom prekida, obično sam ostajao na centru kao "osigurač". Međutim, na treninzima je naš izvrsni srednji branič Emir Dilaver "snimio" da dobro skačem i igram glavom, pa je sugerirao stručnom stožeru da me pošalju na napadački skok prilikom prekida i zasad to sjajno funkcionira.

Prošao sve omladinske uzraste u Dinamu

Goda je, inače, u Rijeku došao na kraju prošle jeseni, potpisao je ugovor poslije riječke blamaže na Rujevici i 2:7 poraza protiv Dinama. A zanimljivo je da je ovaj lijevi branič zapravo - Dinamovo igračko dijete.

- Iz Županje sam, tamo sam i počeo igrati nogomet, a došao sam u Dinamo s 13 godina i prošao sam sve omladinske uzraste u Maksimiru. No, u zadnjoj sam juniorskoj godini u Dinamu vidio da nisam u prvom planu, pa sam otišao u Hrvatski dragovoljac, u kojem sam odigrao prvu seniorsku sezonu i potom sam otišao u Slaven Belupo, u kojem sam, prije lanjskog dolaska na Rujevicu, proveo pet godina.

Afirmirali ste se u Koprivnici, eksplodirali na Rujevici, a Dinamo već godinama traži lijevoga braniča...

- Ha, ha, ha... Ne bih to komentirao, ha, ha...

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
04. svibanj 2024 09:59