BOLAN OPROŠTAJ OD EUROPE

Sergej Jakirović i Zrinjski su doživjeli istu sudbinu kao i Hrvatska protiv Turske 2008. godine

‘Željeli smo tu grupnu fazu, jer nitko dosad nije uspio, ali očito ćemo morati još sačekati‘
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 26. kolovoz 2022. 23:30

Okršaj Slovana i Zrinjskog u četvrtak u Bratislavi imao je sve elemente prave drame - junake, tragičare, očaj i euforiju istovremeno. Teško je i sažeti u jedan pisani tekst što se sve događalo u tih pa skoro tri sata u Bratislavi. Bio je to kao boks meč dva teškaša, prvo je jedan bio u nokdaunu, da bi satjerao protivnika na konopce i taman kada se spremao dati mu nokaut, primio je udarac u bradu. Tako nekako je bilo, ali na kraju se radovao domaćin.

Što se Zrinjskog i njihovih navijača tiče, ono što su prošli najbolje se može usporediti s onim što su prošli hrvatski navijači i hrvatski igrači 2008. Budući da su navijači Zrinjskog ujedno i navijači Hrvatske, ponovno im se dogodilo ono što su proživjeli prije 14 godina. Ovaj put njihov Semih Senturk zove se Eric Ramirez. Napadač iz Venezuele, posuđeni igrač kijevskog Dinama, nije postigao nijedan gol za Slovan sve do ovog četvrtka. A Zrinjskom je postigao dva. Prvi je dao samo minutu nakon što je ušao u igru, i odveo utakmicu u produžetke, a onda je postigao i drugi, u sudačkoj nadoknadi drugog produžetka, za 2:1 i to "škaricama"...

"Znali smo da je Ramirez u golgeterskoj krizi, ali kada čovjek zabije takav gol, u zadnjim sekundama utakmice, čovjek mu može samo čestitati i zapljeskati", govorio je trener Zrinjskog Sergej Jakirović koji je na pressu poslije utakmice govorio promuklim glasom, jer ga je izgubio u tri sata drame.

U jedanaestercima koji su uslijedili nakon primljenog gola, nakon što su igrači Zrinjskog bili već "glavama" u skupini Konferencijske lige, jer imali su rezultat koji ih je vodio dalje (1:1), imali su posjed i igrača više, gosti jednostavno nisu imali izgleda. Iako im treba skinuti kapu do poda jer pogoditi pet uzastopnih penala nakon takvog šoka pravi je podvig. Na kraju su tragičarima ispali Hrvoje Barišić i Matija Malekinušić, iako su za Jakirovića, ali i navijače, svi junaci.

"Razočarani smo svi, ne samo oni, ali rekao sam im da su i najbolji igrači na svijetu promašivali jedanaesterce. To se pogotovo događa nakon 120 minuta ovakve utakmice, silnog trošenja. Preponosni smo na ono što smo napravili, ali moramo se okrenuti prvenstvu. Ovo je bilo lijepo, željeli smo tu grupnu fazu, jer nitko dosad nije uspio, ali očito ćemo morati još sačekati", dodao je Jakirović.

Propala je tako "prilika generacije", kako ju je Jakirović nazvao, jer osim što je Zrinjski propustio postati prvi BiH klub u skupini Uefinih natjecanja, momčad koju je Jakirović izgradio jednostavno je "prerasla" domaće okvire i bila je zrela da se predstavi u širim okvirima. To su prepoznali i navijači, jer navijačka euforija kakva je vladala u Mostaru posljednjih dana može se usporediti jedino s onom kada je Hrvatska igrala na Svjetskom prvenstvu u Rusiji. Stotine, tisuće navijača otputovalo je u Bratislavu, a par tisuća njih je na stadionu Zrinjskom pratilo utakmicu putem video zida. Sav spektar emocija koje su prošli, od nervoze nakon silnih promašaja u regularnom dijelu, preko euforije nakon gola Igora Savića, do očaja nakon Ramirezovog gola, možete samo zamisliti.

"Očekivao sam naše navijače u velikom broju. Bilo ih je puno po raznim sektorima koji su došli u svom aranžmanu. Hvala im jer nije lako izdvojiti novac i doći ovako daleko. Mi ćemo se sada truditi da im u prvenstvu pružimo razloga za slavlje", zaključio je Sergej Jakirović.

Linker
20. travanj 2024 11:25