Luka Bobičanec

 Igor Kupljenik/spp/imago Sportfotodienst/profimedia
ČAKOVČANIN S GOLOM I ASISTOM

Slavlje ‘hrvatske kolonije‘ u Sloveniji: ‘Jedan od najvećih uspjeha karijere! Europa? Ne idemo samo na izlet‘

Ukupno 18 hrvatskih predstavnika diljem Europe imalo je trijumfalan četvrtak
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 15:50

Hrvatski nogomet svjedočio je još jednom "crnom četvrtku" i zbrojimo li sve nastupe naših klubova u Europi (izuzev Dinama), možemo se samo blijedo gledati i zapitati kuda to ide SuperSport HNL, sramotno nemoćan na europskom podiju. Utjehu ne pronalazimo u Rijeci, kao što ranije nismo ni u Splitu ni Osijeku, no blaga satisfakcija mogla bi se ogledati u hrvatskim predstavnicima u klubovima diljem Europe, jer njih 18 u četvrtak je proslavilo plasman u Europsku ili Konferencijsku ligu.

Kad su nam već Slovenci obilježili tjedan, vrijedi krenuti upravo od njih. Osim ljubljanske Olimpije, za koju igra naš Ivan Durdov, slavili su i susjedi iz Celja, gdje se nalazi mala hrvatska kolonija s vratarom Matkom Obradovićem, braničem Slavkom Bralićem, veznjakom Lukom Bobičancem i napadačem Ivanom Brnićem. Slavlje nad armenskim Pjunikom (uk. 4:2) omogućilo im je plasman u KL, premda su u euro-kvalifikacije ušli u vidu borbe za Ligu prvaka pa ispali od Slovan Bratislave, zatim i od Shamrock Roversa za EL nakon produžetaka. U konačnici, prvi put od 2003. i UEFA Kupa, Celje se može pohvaliti europskom sezonom!

- Na ovo gledam kao na najveći uspjeh u povijesti kluba i jedan od najvećih u mojoj karijeri. Aktualni smo prvaci, što je značilo i bolji raspored pa sam baš pričao s dečkima da ovu priliku treba ugrabiti. Celje je posložena sredina, kada se sam klub uporno trudi biti na što višoj razini, onda dolaze i veliki uspjesi - kaže nam Bobičanec, koji je u četvrtak postigao gol s bijele točke i asistirao u 4:1 pobjedi Slovenaca.

‘Specijalist‘ za kaznene udarce

Veznjak iz Čakovca nije imao lagan zadatak, jer s bijele točke trebalo je šutirati za preokret. Doduše, 31-godišnji Bobičanec je "specijalist" za kaznene udarce, upravo je on još prije tri godine šutirao s 11 metara za trofej slovenskog prvaka s Murom, s kojom je potom ušao u KL, ali i upisao tek jedan nastup.

- Bio sam već dosta puta u takvim pozicijama, i prije utakmice znao sam gdje ću pucati i bio sto posto siguran. Rekao sam i dečkima u svlačionici, treba imati jaja za takvo što, no ako svi imaju povjerenja u mene, nije problem preuzeti odgovornost. Ekipa to zaslužuje, svatko treba uzeti svoj dio odgovornosti, pa tako i ja oko tih stvari koje su u mom "fazonu".

image

Luka Bobičanec slavi pogodak

Spp Sport Press Photo./alamy/alamy/profimedia

Kompjuterski ždrijeb donio im je domaće utakmice s Bašakšehirom, New Saintsima i Jagiellonijom, dok će na gostovanja kod portugalske Vitorije SC, Real Betisa i Pafosa, za koji nastupaju naš povremeni reprezentativni vratar Ivica Ivušić, njegov rezervist Antonio Cikač i Ivan Šunjić.

- Očekivanja? To je Europa, nema se što birati osim ići na pobjedu svaku utakmicu. Možda nam je plus što protiv "slabijih" momčadi igramo kod kuće. Imali smo sastanak prije treninga i pričali da nećemo biti samo prolaznici koji idu na izlet. Nikome neće biti lako doći k nama, nit‘ će im biti lako kad mi dođemo.

Kazao nam je i nešto o hrvatskim suigračima...

- Svi su osjetili veliku promjenu jer Damir Krznar s nama je prolazio pripreme, a onda je na klupu zasjeo Španjolac Albert Riera, kojem se prilagođavamo i s kojim svaki dan učimo. Bralić je dosta iskusan tako da mu nije teško priviknuti se, Brnić je bio nešto ozlijeđen, no sada trenira s nama. Mislim da su se svi brzo prilagodili.

Ponosan na slovenski nogomet

Pohvalio je i nastup Olimpije protiv Rijeke (5:0).

- Dosta su izrasli posljednjih godina, i Celje i Olimpija igraju na visokom nivou i ponosni smo što slovenska liga iz godine u godinu raste. Prolaz protiv Rijeke nije neočekivan, ali rezultat jest. Čini mi se da ih je Rijeka podcijenila - zaokružuje Bobičanec, dvostruki slovenski prvak (Celje, Mura) i vlasnik jednog tamošnjeg Kupa s Murom 2020.

image
VALERY HACHE Afp

Četiri Hrvata slave i u kazahstanskoj Astani. Nije to ništa novo jer Astana je unazad 10 godina igrala LP, četiri puta Europsku ligu, a sada je u Konferencijskoj drugi put zaredom. Donedavni igrači Lokomotive Karlo Bartolec i Branimir Kalaica zato mogu biti još sretniji transferom, hrvatski slavljenik je i vratar Josip Čondrić, kao i najiskusniji među njima Marin Tomasov. Plasman su izborili velikim preokretom protiv Branna, poraz od 0:2 iz Bergena u Almatyju se pretovrio u 3:2. Senzaciju može slaviti naš veznjak Jozo Stanić, član švicarskog St. Gallena, koji je izborio treće po jačini europsko natjecanje izbacivši Mislava Oršića i Trabzonspor na penale (1:1 pa 5:4), a ranije se pokazao boljim od Tobola (5:1) i Slaska (4:3). KL neće proći ni bez Tina Jedvaja i njegova Panathinaikosa koji je izveo malo iznenađenje i nadjačao Lens 3:2, a kartu je ovjerila i Fiorentina Marina Pongračića i Josipa Brekala, premda donedavni hajdukovac nije odigrao nijednu utakmicu kvalifikacija.

image

Ajax - Jagiellonia

OLAF KRAAK Afp

Veseli četvrtak doživjela su i dva Hrvata na popisu Zlatka Dalića za Ligu nacija, stoga će imati što za reći u jačoj, Europskoj ligi. Josip Šutalo u dresu Ajaxa (Jakov Medić posuđen je Bochumu) proslavio je ukupnih 7:1 nad poljskom Jagiellonijom, ranije su Nizozemci na svom putu izbacili Vojvodinu (4:1) i Panathinaikos nakon one lude serije raspucavanja (1:1, penali 13:12). Drugi je Dominik Kotarski, vratar PAOK-a koji se nadao Ligi prvaka, no izbacio ih je Malmo (3:4) u trećem pretkolu, da bi Grci suvereno zakoračili u EL s ukupnih 6:0 nad Shamrock Roversom.

Kvalifikacije su vjerojatno najteže pale Deanu Klafuriću, velikogoričkom stručnjaku koji je propustio uvesti Bačku Topolu u EL budući da ih je Maccabi Tel-Aviv demolirao s 8:1 u dvije utakmice, pa je Klafurić dobio otkaz nakon samo sedam odrađenih utakmica, pišu susjedni nam mediji.

Linker
05. rujan 2024 10:45