Dinamo, BBB i Jakirović

 CROPIX, SN ILUSTRACIJA
‘Oni su - neprepoznatljivi‘

Slavni Vatreni brutalni iskreni: ‘Betis je puno bolji, Dinamo će jako teško do dobrog rezultata‘

Robert Jarni i Nikola Jerkan za SN najavljuju Dinamov okršaj s Betisom u Konferencijskoj ligi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 13. veljača 2024. 15:12

Dinamo zapinje u HNL-u, već neko vrijeme ne uspijeva se izdignuti iznad trećeg mjesta, a tek mu slijede ključne bitke. No, UEFA-ina natjecanje su mjerilo međunarodnog rejtinga pa nikako ne mogu biti sporedan događaj koliko je god državno prvenstvo prioritetno. Nije čest slučaj da se gostuje u Španjolskoj te bi utakmica s Betisom za Modre morala biti veliki izazov. U četvrtak u 21 sat igraju prvi susret eliminacijske faze Konferencijske lige.

Betis duže vrijeme nema hrvatskih igrača, a na nekad su njegov dres nosili Robert Jarni, Nenad Bjelica i Marko Babić. O današnjoj ekipi Zeleni-bijelih i šansama hrvatskog prvaka razgovarali smo s Jarnijem te Nikolom Jerkanom koji živi u Oviedu te španjolsku ligu prati kao domaću.

- Prvo ću reći da Betis u Španjolskoj ima više navijača nego Sevilla. Betis je uvijek bio radnički klub, suprotnost građanskoj i elitističkoj Sevilli koju je podržavao diktator Francisco Franco. Zato puno više ljudi simpatizira Betis nego Sevillu – kazao nam je Jarni o klubu iz najznačajnijeg grada Andaluzije smještenog na rijeci Guadalquivir koju su Rimljani zvali Betis te je po njoj dobio ime. Ima više od 50 tisuća članova, te pun ili vrlo dobro popunjen stadion na svakoj utakmici, koji prima oko 60 tisuća gledatelja. Neki ga zovu mali Camp Nou.

- Igrao sam za Betis tri sezone, predsjednik je u to doba bio Manuel Ruiz de Lopera, kojeg su dvije godine kasnije smijenili. U klubu trenutačno radi 4-5 mojih suigrača i stalno sam s njima u kontaktu. Zvao me Alexis Trujillo koji je asistent sportskog direktora, pitao hoću li doći na utakmicu da mi sve organiziraju, ali morao sam se zahvaliti zbog drugih obveza. Unutra su i Roberto Rios, Srbin Vlada Stošić... Rekao sam im da ću doći pogledati utakmicu na Maksimiru.

Betis je šesti u La Ligi, u Europskoj ligi je bio treći iza Glasgow Rangersa i praške Sparte. Imao je četiri poraza u relativno kratkom razdoblju, ali u posljednje tri utakmice dvije pobjede i jedan remi. U petak je u gostima svladao Cadiz 2:0. Što je danas njegova najveća snaga?

- Veliko zajedništvo koje imaju na terenu, a imaju i fantastičnog trenera Manuela Pellegrinija kojeg zna cijeli svijet. Došao je kad klub nije dobro stajao, međutim standardizirao ih je. Kupovao je igrače koje je htio, dobro je kad trener može dati zahtjeve tko da mu dođe i to se realizira. Iako bi on volio da odu i stepenicu više, međutim za nju im treba jako puno novca.

S kakvim šansama Dinamo stiže na Benito Villamarin, zdanje koje nosi ime po nekadašnjem predsjedniku kluba?

- Dinamo igra oscilatorno i bit ću iskren – Betis je puno bolji i kvalitetniji.

Kako bi Modri trebali igrati ne bi li izvukli rezultat koji bi davao nade u uzvratu?

- Puno sam puta doživio da u utakmici protiv bolje ekipe pružiš i više nego što si mislio da možeš. Svašta je moguće, ali jako teško Dinamo može izboriti dobar rezultat. Betis igra tehnički, kombinatorno, vidi se ruka trenera. Isco je sad ozlijeđen, ali Fekir je fantastičan koji igra na njegovoj poziciji, brzi su s loptom, jednostavno imaju igru. To je razina više u odnosu na HNL. S druge strane Dinamo ima strašne amplitude. U čemu je problem ne mogu reći, nisam tamo, ne znam što se događa. Ako ih potrefi pravi dan, da odigraju TOP utakmicu, u tom slučaju mogu se nadati...

Prisjetio se svojeg najtežeg trenutka u Betisu.

- To je finale Kupa Kralja 1997. godine na Bernabeu u Madridu kad smo izgubili u produžetku od Barcelone. Luis Figo nam je dao gol. Bili smo blizu, čak smo i vodili... - zaključio je Jarni. Kasnije je Betis osvojio kup 2005. i treći u svojoj povijesti 2022. godine, a jednom je bio prvak još 1935.

Nikola Jerkan nije igrao za Betis nego šest godina za Real Oviedo, te je u tom gradu pronašao dom.

- Betis je bio u krizi, otišli mu je dosta igrača, pritom ima i poprilično ozljeda jer aut su Ayoze Perez, Bartra, Guido Rodriguez, Isco... ali je i doveo nove. Meni je Betis u odnosu na prošlu sezonu neprepoznatljiv, bez obzira što dobro stoji na tablici. Iako, baš pred Dinamo poboljšali su formu... Na njihovom stadionu, kad se uzme u obzir pritisak publike i atmosfera, te da ni Dinamo nije pravi, ipak je Betis favorit. Ima kvalitetu za La Ligu, jasno da je u prednosti. Zagrepčanima će biti vrlo teško - konstatirao je Jerkan.

Trenera Čileanac Pellegrini ima već 70 godina, Betis vodi od 2020., a najznačajnije točke biografije su mu Real Madrid i Manchester City.

- Jedan je od trenera koje svi cijene. Veteran koji je promijenio brojne klubova, napravio je velike rezultate i s Villarrealom, Malagom... Njegova ekipa nastoji voditi igru. Betis voli posjed, siguran sam da će protiv Dinama htjeti dominirati. Ne odustaje od toga, bez obzira na izostanke igrača.

Kaže da nije siguran hoće li stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta, ali Betis uvijek ima izvrsnu podršku.

- Prava je enigma kako će Sergej Jakirović postaviti Dinamo. Ne igraju dobro, nisu u sjajnom trenutku.

Kakvu biste vi taktiku izabrali za susret u četvrtak? U čemu Dinamo treba tražiti šansu? Betis će napadati, vidi se da imaju sheme u igri, igrači znaju gdje trče, to nije stihija. Pokazali su i neke kombinacija kod izvođenja kornera i slobodnih udaraca, ali dvije stvari posebno upadaju u oko - kad ih napadneš, a izgubiš loptu, makar i na dvadeset metara od gola suparnika, izvrsno se otvaraju i igraju kontre, ali s druge strane kad su oni visoko ranjivi su ako ih je suparnik spreman kazniti kroz brzu tranziciju...

- Dinamo mora biti dobro organiziran te u obrani kompaktan. Držati čvrst blok. Prilikom osvojene lopte treba ih okomiti napasti kroz kontre jer stoperi im nisu osobito brzi, znaju im se pokazati rupe u takvim prigodama. Opet, Dinamo treba biti oprezan je brzanci Betisa koriste svaki prostor.

Najgore je kad se braniš, a onda na kraju primiš gol iz kontre. Na to moraju obratiti pozornost.

- Ne smiju Betisu dopustiti kontre. Dinamo mora biti jako koncentriran i nikako ne ići glavom kroz zid.

U ogledu s Cadizom na krilima su im igrali Cardoso, američki Brazilac, desno, koji je tek stigao i lijevo dobro znani Marokanac Abde Ezzalzouli. U špici Willian Jose. Na lijevom beku nisu imali pravo rješenje zbog ozljede Abnera Viniciusa pa je igrao stoper Miranda. Desni je bek Bellerin, ali njegove igre nisu kao nekad. Stoperi su bili Pezzella i Grk Sokratis.

Kakvu ulogu mora odigrati Bruno Petković da bude koristan?

- Prije svega treba biti devetka, a ne desetka. Može zadržati loptu, pa čak ako nije taj koji će ući u prostor, zadnjim pasom može suigrače gurnuti u priliku. Njegov je zadatak navući protivnika, sakriti loptu i podvaliti, a to ne znači da se ne može i sam naći u šansu. U četvrtak to mora biti pravi Bruno koji je vrhunski ako je na svojoj razini. Ima kvalitetu, on to može – konstatirao je Jerkan te za kraju poručio:

- Za Dinamo bi u Sevilli bio povoljan čak i minimalan poraz, recimo 2:1, iako bi puno bolje bilo da završni neodlučeno. O pobjedi ne treba ni govoriti, ona bi bila sjajna. Bitno je da poraz ne bude visok, kako bi se odluka dogodila na Maksimiru.

Bez navijača gostujuće momčadi

Dinamo je na svojim službenim stranicama podsjetio navijače kako je krovna europska nogometna organizacija (UEFA) donijela odluku da gostujućim navijačima neće biti dozvoljen ulazak na stadion.

"Iz tog razloga upućujemo molbu i apel navijačima Dinama da se pridržavaju pravila, poštuju odluku UEFA-e i ne putuju u Španjolsku.

Klub ističe svoju predanost sigurnom i pozitivnom okruženju te se zahvaljuje na razumijevanju i podršci svih svojih navijača.

Ovim putem pozivamo navijače na fer, korektno i sportsko navijanje na utakmici bez rasističkog i diskriminatornog skandiranja te ujedno pozivamo na suzdržavanje od upotrebe pirotehnike", stoji u Dinamovom dopisu. (di)

KAKO SU OTVORILI 2024.

DINAMO

Hrvatska liga 23/01/24.

Dinamo - Lokomotiva 0:3

Hrvatska liga 27/01/24.

Istra 1961 - Dinamo 0:1

Hrvatska liga 04/02/24.

Dinamo - Gorica 2:0

Hrvatska liga 10/02/24.

Lokomotiva - Dinamo 2:2

BETIS

Španjolska liga 03/01/24.

Celta - Betis 2:1

Španjolski kup 06/01/24.

Alaves - Betis 1:0

Španjolska liga 13/01/24.

Betis - Granada 1:0

Španjolska liga 21/01/24.

Betis - Barcelona 2:4

Španjolska liga 27/01/24.

Mallorca - Betis 0:1

Španjolska liga 04/02/24.

Betis - Getafe 1:1

Španjolska liga 09/02/24.

Cadiz - Betis 0:2

Linker
17. travanj 2024 10:18