Marko Livaja

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
BIJELI NA VELIKOM TESTU

‘Smatrao sam Hajduk favoritom, ali evo zašto sam promijenio mišljenje. No, nemaju oni igrača poput Livaje...‘

Veznjak koji je četiri godine proveo u Portugalu odličan je poznavatelj Vitorije
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 02. kolovoz 2022. 09:59

Nikola Jambor prošlog tjedna vratio se u Koprivnicu, pokušat će u svom nekadašnjem klubu oživjeti karijeru koju su prethodnih sezona često zaustavljale ozljede. Četiri godine proveo je Jambor u Portugalu igrajući za Rio Ave i Moreirense, stoga je odličan sugovornik pred ogled Hajduka s Vitorijom Guimaraes, što nas za dva dana čeka na travnjaku stadiona Poljud.

- Moram u startu reći - pri izlasku ždrijeba smatrao sam Hajduk laganim favoritom. Međutim, kada sam vidio kako se Vitoria lako obračunala s Puskas Akademijom, promijenio sam mišljenje. Šanse su 50-50, bit će to zaista tvrd, nadasve ravnopravan ogled - kazao nam je Jambor bez okolišanja.

Ne znaju se braniti

Četiri igrača iz prošle sezone prodala je Vitoria, ali nije time klub iz Guimaraesa riješio svoje financijske probleme.

- Zbog odlaska glavnih igrača mnogi su smatrali kako će ovo biti teška sezona za Vitoriju, ali iznenadili su me na startu. Bolji su od očekivanog i zato hajdukovci moraju biti svjesni kako će s Portugalcima imati žestoku borbu za prolaz.

image

Nikola Jambor

SLAVEN BELUPO

Velike su europske ambicije Hajduka, ali ništa manje nisu ni težnje Vitorije. Hajduk želi do europske jeseni kako bi napravio rezultatski iskorak, ali Portugalci imaju egzistencijalni imperativ.

- Njihov je dug javno objavljenih 60 milijuna eura, zato je jasno koliko će silno željeti do europske jeseni. Imaju imperativ ulaska u europsku skupinu puno veći nego Hajduk, zato su i sačuvali još nekoliko igrača za prodaju. Almeida, Thiago Silva i Semedo su igrači s ozbiljnim ponudama, koji će se vjerojatno kasnije i transferirati, ali s njima u momčadi Vitoria je bitno jača na europskom putu.

Kakvu Vitoriju možemo očekivati u četvrtak na Poljudu? Opreznu, defenzivnu?

- Ne znaju se braniti i neće se braniti. Njihov je forte kontrola lopte. Pokušat će se posjedom nametnuti od prve minute, zato će ključnu ulogu imati vezni red Hajduka, koji treba uspostaviti kontrolu igre. Ni Splićani nisu momčad koja se brani, i oni žele dominirati posjedom, zato će sredina terena biti najvažnija.

Gdje je veća šansa Hajduka, u Splitu ili u uzvratu?

- Sve što možeš uraditi danas ne ostavlja za sutra! Ta poslovica mogla bi se primijeniti i na Hajduk, tim više što je Vitoria momčad koja se uzda u svoj teren. Dok sam igrao u Portugalu sjećam se da su gostovanja u Guimaraesu uvijek bila jako nezgodna zbog atmosfere koja se tamo stvarala. Ne treba se Hajduk uzdati u revanš, već pokušati u Splitu napraviti prednost. Ali, u svakom slučaju, rješenje dolazi u uzvratu. Zašto? Da Hajduk, na primjer, pobijedi 2:0, ne bih rekao da su Splićani sigurni za prolaz jer u svakom će slučaju gostovanje u Portugalu biti prilično nezgodno.

Pregazili Mađare

Vitoria je u sezonu ušla s eliminacijom Puskas Akademije, a Hajduk sa Superkupom i dvije rutinske pobjede u prvenstvu. Međutim, Jambor drži da su Portugalci pokazali puno više.

- Uspavan je Hajduk bio protiv Varaždina, samo je genijalnost Livaje dovela Bijele do pobjede. Činjenica je, pak, da Portugalci nemaju takav tip igrača jer Livaja sam može u potezu riješiti utakmicu. Međutim, nije isto igrati HNL i utakmice s ovakvim protivnicima kao što je Vitoria. To je sasvim druga razina i Hajduku je šteta da nije igrao i dvoboj s Rijekom. Naše je prvenstvo počelo ranije, međutim, Hajduk je imao tek dvije utakmice, dok se Vitoria uigravala kroz jače europske dvoboje. Pregazili su Mađare u prvoj utakmici, odigrali su na visokoj razini. Moram još jednom naglasiti, iznenađujuće dobro. U uzvratu su samo održavali “nulu” da prođe utakmica, zadržavali su prednost iz prvog susreta. Dominantno su prošli kroz drugi krug, zato držim da je definitivno Vitoria bolje ušla u sezonu, ali šanse su i dalje potpuno ravnopravne.

image

Marko Livaja

ZELJKO HAJDINJAK Cropix

Livaji treba pomoć

Je li Hajduk imao peh u ždrijebu? Ako se pogleda od koga su ispali Rijeka i Osijek, činjenica jest da su Bijeli dobili najtežeg protivnika.

- Nisu ni Anderlecht i Young Boys ništa lakši suparnici. Vitoria je protivnik po mjeri Hajduka, ali već su nam Rijeka i Osijek pokazali kako je teško napraviti rezultat kada se izađe iz HNL okvira.

Prošle sezone Hajduk je s protivnicima iz vrha HNL-a igrao tvrde utakmice s malo prigoda i rijetkim zgodicima. Može li se i na dvoboj s Vitorijom preslikati isti model igre?

- Ne bih uspoređivao Vitoriju s klubovima iz HNL-a. Drukčiji su profili momčadi, različiti način igre.

Gdje bi pozicionirali Vitoriju u HNL-u?

- Svakako ispred Rijeke i Osijeka, ali ne u rangu Dinama. Dakle, s Hajdukom, oko drugog mjesta. Nije Vitoria jaka kao Dinamo, ali je sigurno na razini Hajduka.

Tko bude uspješniji kroz dva ogleda, taj ide u zadnje kolo kvalifikacija.

- Motiv je već golem s obje strane, a Hajduk treba put ka prolazu tražiti na Poljudu. Formula je jasna, vezni red treba pomoći Livaji, neće moći sam kao u Varaždinu. Tko bude uzeo posjed bit će u velikoj prednosti, ali ne vidim da će netko čekati u niskom bloku. Hajduk se mora spremiti na portugalske napade, ali sigurno je da su Vitoriju već jako dobro proučili. Zanimljiv je to protivnik koji jamči interesantnu utakmicu - još jednom ističe Jambor uz zaključak:

- Europsko iskustvo malo ide na stranu Portugalaca s obzirom na to da Hajduk kao klub nije odavno igrao europsku jesen, ali zato su ambicije svake godine sve izraženije.

Linker
01. svibanj 2024 10:03