Stjepan Tomas

 GORAN MEHKEK Cropix
NEĆE BITI LAGANO

Stjepan Tomas uoči uzvrata u Mađarskoj: ‘Nadam se da će ZTE biti ofenzivniji, a mi ćemo ih kazniti‘

Bijelo-plavi već su u utorak otputovali u Mađarsku gdje vjeruju da će potvrditi prolaz
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 02. kolovoz 2023. 17:30

U Osijeku ništa ne prepuštaju slučaju. Na oko četiri i pol sata dug put da Zalaegerszega, gdje ih u četvrtak očekuje uzvrat protiv ZTE u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu, nogometaši Bijelo-plavih otputovali su već u utorak rano poslijepodne.

Odradili su još jedan trening, a onda nakon zajedničkog ručka u klupskom restoranu autobusom se zaputili prema mađarskom gradu u blizini Balatona, gdje će braniti 1:0 prednost iz prve utakmice. Doduše, ne braniti, nego je pokušati i povećati.

- Očekujem tešku utakmicu protiv ozbiljnog protivnika, čvrstog, agresivnog i discipliniranog, za kojeg se nadam kako će u uzvratu ipak igrati nešto ofenzivnije. U prvoj utakmici su ipak stali malo defenzivnije i nadam se da ćemo mi pronaći prostora iza njihove obrambene linije i to znati iskoristiti. Ne očekuje nas lagana utakmica, a mi ćemo morati biti pravi, morat ćemo biti bolji nego što smo bili u prvoj utakmici kako bismo izborili prolaz - rekao je Osijekov trener Stjepan Tomas.

Za očekivati je promjene u sastavu ZTE, ipak su sada oni ti koji imaju zaostatak. U Opus Areni njihov nominalno prvi napadač i prošle sezone najbolji strijelac, robusni Eduvie Ikoba, bio je žrtva taktike u kojoj je mađarskoj momčadi najbitnije bilo sačuvati svoja vrata i odigrao je tek posljednjih dvadesetak minuta.

- Očekujem više-manje njihov isti sastav kao iz Osijeka, osim možda da Ikoba krene od prve minute - dodao je Tomas.

ZTE, za razliku od Osijeka koji je 0:3 protiv Rudeša čudesno preokrenuo na 4:3, uzvrat dočekuje nakon prvenstvenog poraza, i to domaćeg, od Kisivarde (0:2). Zanimljivo, oba gola na toj utakmici zabio je bivši napadač Bijelo-plavih, 31-godišnji Jasmin Mešanović, koji je bio strijelac u 7. i 15. minuti. Trener ZTE-a na otvaranju prvenstva je kombinirao momčad, ali se očito i prekombinirao.

- Čuvali su šest igrača za našu utakmicu, rotirali su i izgubili. Mi se ne smijemo na to obazirati, nego se fokusirati samo na nas. Moramo biti pravi, moramo biti još bolji da bismo izborili prolazak - kazao je Tomas.

Stanje u Osijekovu kadru nepromijenjeno je u odnosu na prošli vikend i utakmicu protiv Rudeša. Bralić bi se trebao vratiti idućeg tjedna, što se još ne može reći za Barišića.

- Imamo nevolja. Barišić još osjeća bol u koljenu.

Obrana je škripala

Napad je u Kranjčevićevoj na kraju odradio veliki posao, međutim, obrana je škripala. U tri utakmice ove sezone Osijek je, što zbog ozljeda što zbog suspenzija,. igrao s tri stoperska para. Protiv Belupa je počeo tandem Barišić - Evangelou, u prvoj utakmici protiv ZTE igrali su Mrktčjan - Brlek, a protiv Rudeša Mrktčjan - Evangelou i Osijek je u samo 15 minuta primio tri pogotka.

Ima li stoga razloga za zabrinutost, pitali smo trenera Bijelo-plavih.

- Naravno kako sam dijelom zabrinut. Iako, ponavljam, nije lako doći s Opus Arene i odličnog travnjaka na loš teren. Ipak je to bio jedan mali šok za igrače, kojeg su protivnici znali iskoristiti i zabili nam tri gola. Ali, igrači su pokazali svoj karakter, vratili smo se u utakmicu i, što je najvažnije, uzeli tri boda. Nadam se kako se ovo više neće ponoviti, moramo biti pažljiviji, protiv svakog protivnika u utakmicu ući 100 posto, biti ti koji će se nametnuti, dominirati i držati ritam. Nažalost, to se nije dogodilo u prvom poluvremenu, ali u nastavku smo se korigirali i vratili - kazao je Tomas.

A jedan od najzaslužnijih za taj povratak bio je Petar Pušić. Caktaš je svoj prvi od tri gola u Kranjčevićevoj zabio na majstorsko dodavanje petom nekadašnjeg U-21 reprezentativca Švicarske, a za drugi pogodak pet minuta kasnije našao se na pravom mjestu kod lopte odbijene nakon Pušićeva šuta.

Dobro se razumiju

Njih su dvojica odlično počela zajedničku suradnju.

- Jako se dobro razumijemo na terenu - uz osmijeh nam je odgovorio novi Osijekov veznjak.

I u ovo malo vremena koliko je proveo među bijelo-plavim nogometašima Pušić je pokazao kako će biti pojačanje, da je riječ o profilu igrača kakav je godinama nedostajao Osijeku. Nije prošao pripreme s momčadi i na novu sredinu prilagođavao se u hodu, ni tjedan dana nakon što je došao već je bio starter, nastupio je u sve tri utakmice Bijelo-plavih ove sezone, od čega u dvije od prve minute.

- Ponekad je i najbolje kada te trener odmah baci u “hladnu vodu”. Bio sam spreman na to, htio sam odmah pomoći momčadi i dajem sve od sebe svaki dan da budem sve bolji i bolji - kazao nam je Pušić.

Bijelo-plavi pred uzvrat znaju što mogu očekivati od ZTE-a, koji je pred gostovanje u Osijeku dijelom bio i enigma s obzirom na to da im je to bio i prva službena utakmica u novoj sezoni.

- Prva utakmica bila dosta intenzivna, a drugačije ne očekujem ni od uzvrata. Treba samo ostati hladne glave i, na kraju krajeva, igrati na rezultat. Ipak, imamo prednost. ZTE je fizički jako spremna momčad, čvrsto ulaze u duele i na nama je da ih izigramo što bolje i kaznimo ih - zaključio je Pušić.

U kolovoz s 7882 članova i 5648 pretplatnika

Osijek je maksimalno usješno krenuo u novu natjecateljsku sezonu, dobio je dvije utakmice u prvenstvu i jednu u Europi, a pritom vodi na tablici HNL-a kao jedini stopostotni klub lige uz Hajduk. No, Osječane vesele još neke stvari, i to s pravom...

"Dva prvenstvena kola i jedna europska utakmica su iza nas, dočekali smo prekrasnu Opus Arenu na kojoj smo odmah uvidjeli da je doživljaj same utakmice potpuno drugačiji nego do sada i na kojoj sjajna energija s tribina uvelike diktira kako će se odvijati stvari na travnjaku. I za to smo zahvalni svima vama, našim vjernim navijačima, koji ste nam na početku sezone vjetar u leđa i velika podrška u lovu na rezultatske ciljeve koje ćemo, čvrsto u to vjerujemo, zajedno ostvariti. Svoju privrženost klubu pokazujete na svakoj utakmici, po suncu i kiši, kod vodstva 6:1, ali i kod zaostatka 0:3. I na tome hvala!

Sve to potkrijepili ste i brojkama koje su najbolji odraz toga koliko ste bliski klubu. Čak 9222 gledatelja na utakmici protiv Slaven Belupa, 12011 na europskoj premijeri protiv ZTE-a, pa impresivnih 7882 člana u NK Osijek (najviše otkako se članstvo naplaćuje) te 5648 vlasnika godišnjih ulaznica za utakmice Bijelo-plavih na Opus Areni čine nas itekako ponosnima. Učlanjivanje u NK Osijek i prodaja godišnjih ulaznica trajat će i dalje, radno vrijeme Ticket pointa (osim nedjelje) bit će od 10 do 18 sati, a sve kao priprema za nove izazove koji nas očekuju. Počevši s gostovanjem u Zalaegeszegu gdje idemo s ciljem da nastavimo svoj europski san", stoji na službenoj stranici osječkog kluba. (gđ)

Zasad tristotinjak navijača Osijeka kreće u Mađarsku

Na put u Zalaegerszeg krenut će i navijači Osijeka. Na gostujućem sektoru ZTE arene predviđeno je 700 mjesta, a kako smo doznali iz kluba zasad je prodano tristotinjak ulaznica. Navijači Osijeka, koji će se uspjeti organizirati za put u Mađarsku, svoje ulaznice će još u srijedu do 18 sati moći kupiti na blagajnama Opus Arene.

”Za kupovinu ulaznice potrebno je predočiti ime i prezime, datum rođenja i OIB. Jedna osoba može kupiti najviše pet ulaznica, a cijena iznosi 6,77 eura. Ulaznice za uzvratnu utakmicu protiv ZTE moguće je platiti isključivo gotovinom”, poručili su iz kluba. (gđ)

Linker
10. svibanj 2024 07:33