Rijeka svoj europski put otvara protiv Djurgardensa

 NIKSA STIPANICEV Cropix
PUCAJU OD SAMOPOUZDANJA

Šveđani jasno pokazali što misle o hrvatskom klubu: ‘Rijeka se trese, a Djurgardens je u strašnoj formi‘

Djurgardens će pokušati vladati posjedom, a najjače oružje su centarfor i desno krilo
Piše: JL.Objavljeno: 21. srpanj 2022. 10:52

Švedski mediji vrlo su štedljivi s prognozama Djurgardensove predstave u ogledu s Rijekom u četvrtak navečer. Iako većina njih smatra da postoje podjednake šanse za prolaz, neki novinari i analitičari, vrlo dobro upućeni u štokholmski sastav, vide mnogo razloga za optimizam.

Ustvari, bacimo li oko na sportske aktualnosti unutar švedskih portala, možemo zaključiti da odvažni prognozeri iz skandinavske zemlje vjeruju da trenutna situacija ide u prilog njihovoj momčadi, puno više nego predstavniku iz Hrvatske.

Jer, “Rijeka je momčad koja se trese”, stoji napisano u jednom od članaka na portalu Fotbollskanalena, “a Djurgardens je ekipa s najboljom formom u državi”, kažu. Navedenu tvrdnju potkrjepljuju činjenicom mnogih promjena unutar sastava Rijeke, dobro primijetivši da su momčad tijekom prijelaznog roka napustili izrazito važni aduti.

Visoki presing

No, kad je u pitanju njihovo ljetno poslovanje, reklo bi se da u Djurgardensu teku med i mlijeko. Novinar Samuel Levander, vrlo dobro upućen u klupska događanja, ističe da je atmosfera u okrugu Tele2 Arene još vatrenija jer se u momčad nedavno vratio Marcus Danielson, iskusni 32-godišnji branič i defenzivni veznjak koji se u krugovima švedske lige smatra legendom. Nastupao je i za švedsku reprezentaciju u 19 navrata i postigao tri pogotka. No, isti autor navodi da nova-stara pridošlica vjerojatno neće biti spremna za utakmicu u četvrtak. Ujedno je to i jedini igrač koji eventualno neće nastupiti, u klubu nema prijavljenih ozljeda ni suspenzija.

Šveđani slijepo vjeruju stručnjaku s kupe Djurgardensa Kimu Bergstrandu, a povjerenje je zasluženo zaradio u svojoj prvoj sezoni angažmana (2019.), kada je predvodio momčad do naslova prvaka države. Levander je otkrio kakvu igru njeguje Bergstrand, pa smo od prilike saznali što očekivati u Rijeci. Ističe da je najjače oružje Djurgardensa vladavina posjedom i visoki presing u trenucima bez nje. Najveća uzdanica švedskoj ekipi je, kaže analitičar, čovjek iz samog vrha napada - Victor Edvardsen. U klub je stigao u siječnju ove godine i direktno sudjelovao u 12 pogodaka, sa šest golova i jednako toliko asistencija. Drugi igrač za kojeg vjeruje da bi mogao predstavljati veliku opasnost za riječku obranu je Joel Asoro, napadač s pozicijom desnog krila. Ističe brzinu i spretnost mladog Šveđanina s loptom, a navodi da je izuzetno opasan u igri jedan na jedan.

Dio švedskih medija prednost današnjih domaćina vidi u iskustvu europskih utakmica, a službena stranica kluba Rijeku opisuje kao “dobro osposobljenu momčad”.

Navikli na umjetnu travu

Navode da posebnu opasnost za gol predstavlja Haris Vučkić, a aludiraju i na činjenicu da je ovaj ogled došao u vrlo nezgodnom trenutku - već u nedjelju na redu je derbi s Hackenom, koji je zauzeo vrh tablice s bodom ispred Djurgardensa. No, utjehu pronalaze u procjeni da rotacijski igrači pokazuju izuzetnu spremu. Zaključuju da “Djurgardens dolazi s visokim samopouzdanjem i mnogo igrača koji pokazuju dobru formu”, ali da bi se bolje mogli snaći u uzvratnom ogledu zbog umjetne travnate podloge, na koju su njihovi igrači puno više navikli.

Djurgardens prošle sezone nije bio u Europi, a u svom posljednjem nastupu 2020. prvo su ispali od Ferencvarosa u Ligi prvaka pa u Europskoj ligi izbacili gibraltarsku Europu te izgubili od CFR Cluja. No sada stižu u sjajnoj formi, imaju pet uzastopnih ligaških pobjeda gol-razlikom 17:2.

Linker
02. svibanj 2024 11:29