BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
NEREDI U PORTUGALU

‘Svi navijači Hajduka napustili su Portugal osim jednog!‘ Uhićen zbog napada, a sada ga čeka suđenje

‘Izvan Guimaraesa je oštećeno nekoliko parkiranih vozila s hrvatskim tablicama. Nismo otkrili počinitelje‘
Piše: HinaObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 13:22

Nakon utakmice Vitorije i Hajduka, odigrane u srijedu u portugalskom gradu Guimaraesu, uhićen je jedan navijač splitskog kluba koji će tijekom četvrtka biti izveden pred istražnog suca zbog napada na televizijskog snimatelja, a policija nastoji otkriti identitet osoba koje su oštetile vozila hrvatskih registarskih oznaka.

"Hajdukovi navijači napustili su Guimaraes, osim jednog, koji je uhićen zbog napada na televizijskg snimatelja i nanošenja štete njegovoj opremi", rekao je glasnogovornik policije u Guimaraesu u telefonskom razgovoru za Hinu.

Glasnogovornik suda je rekao da će hrvatski navijač poslijepodne biti izveden pred suca.

Incident se dogodio kada su Hajdukovi navijači izlazili sa stadiona, a novinari ih snimali. Isti dan je počinjena šteta na automobilima kojima su vjerojatno doputovali neki navijači Hajduka.

"Izvan Guimaraesa je oštećeno nekoliko parkiranih vozila s hrvatskim tablicama. Nismo otkrili počinitelje, ali ih nastojimo identificirati", rekao je glasnogovornik.

Policija je u međuvremenu putem kamera identificirala navijače Vitorije koji su za vrijeme utakmice bacali predmete na travnjak prema igračima Hajduka.

"Sada je sve mirno u Guimaraesu", izjavio je glasnogovornik policije.

Nije znao reći je li bilo drugih incidenata u Portu, kamo su se Hajdukovi navijači uputili uoči polaska prema Hrvatskoj.

Policija je ondje u noći uoči utakmice bila legitimirala 154 navijača Hajduka, među kojima 122 državljana Hrvatske, 23 državljana Portugala te devetoricu iz drugih zemalja. Policija je zaustavila pet autobusa u kojima su se nalazili, nakon što je stotinjak zamaskiranih osoba bacalo upaljene baklje i stolice na teresama kafića u centru Guimaraesa.

Nitko nije bio ozlijeđen tijekom izgreda niti kazneno prijavljen.

"U izgredima uoči utakmice nisu sudjelovali navijači Vitorije. Prema našim saznanjima oni nisu pripremali nikakav napad na hrvatske navijače", rekao je glasnogovornik policije.

Utakmica nije imala status visokog rizika, a portugalska policija nije očekivala izgrede.

Vitoria je pred 15.214 gledatelja pobijedila sa 1-0, ali se Hajduk plasirao u posljednje kolo kvalifikacija za grupnu fazu Konferencijske lige, jer je prije tjedan dana u Splitu bio bolji sa 3-1.

Linker
02. ožujak 2024 21:18