PIXSELL PHOTO & VIDEO AGENCY/ALAMY/ALAMY/PROFIMEDIA Pixsell Photo & Video Agency/Alamy/Alamy/Profimedia
SJAJAN POTHVAT

Tako se to radi! Dinamovci izbacili krvnika Hajduka, Zrinjski ostvario najveći europski uspjeh u povijesti

Momčad Sergeja Jakirovića prošla je u playoff Konferencijske lige nakon pobjede i remija s Tobolom.
Piše: Igor MarinovićObjavljeno: 11. kolovoz 2022. 18:22

TOBOL - ZRINJSKI 1:1 (Deble 53‘/Ćuže 34‘) - prva utakmica 0:1

KOSTANAJ Centralni stadion. Gledatelja 7.000. Sudac: Nathan Verboomen (Belgija). Pomoćnici: Mathias Hillaert i Ruben Wyns (oba Belgija).

TOBOL: Mokin - Kairov, Malij, Maročkin (od 82. Žakslikov), Amanović - Žarinbetov (od 46. Mužikov), Tagibergen (od 62. Osuchukwu), Jovančić - Tošić, Deble (od 82. Akmurzin), Vukadinović (od 62. Sergeev). Trener: Milan Milanović.

ZRINJSKI: Čondrić - Tičinović (od 90. Sučić), Barišić, Magdić, Savić, Maglica (od 64. Senić) - Ilinković (od 71. Kamenar), Ćuže (od 64. Stranput), Janković, Jukić (od 64. Malekinušić) - Bilbija. Trener: Sergej Jakirović.

Žuti kartoni: Tošić (6), Savić (36), Maročkin (37), Deble (49), Jukić (50), Ćuže (57), Malij (58), Malekinušić (66), Jovančić (90), Žakslikov (90), Čondrić (90+6), Kairov (90+7)

Crveni karton: Mokin (80)

Mostarski Zrinjski je najtrofejniji bosanskohercegovački nogometni klub, i to daleko najtrofejniji, ali nedostajao mu je neki zapaženiji doseg u Europi. Ovog ljeta i to se promijenilo. Zrinjski je protiv Tobola u dalekom Kazahstanu branio 1:0 iz prve utakmice i obranio odigravši 1:1. Mostarci tako prolaze u play-off Konferencijske lige i već u četvrtak ugostit će ili Slovan iz Bratislave ili Olympiakos, ovisno o tome tko kasnije sinoć bude izgubio, i prvi put ikada imat će (barem) četiri europske utakmice u jednom ljetu.

Navijači Zrinjskog slave svoje heroje, slave Sergeja Jakirovića kojeg Zrinjski zimus nije pustio u Dinamo, i to s razlogom, a slave i dvojicu Dinamovaca koji su postigli oba gola Tobolu. Dvojica posuđenih Dinamovih igrača bili su strijelci u prvoj (Janković) i u drugoj utakmici. Mario Ćuže u 34. minuti povukao je više od trideset metara, prošao nekoliko braniča domaćih i provukao loptu pored vratara Mokina, koja se od vratnice odbila u mrežu. No, prednost su gosti ispustili nedugo nakon početka drugog dijela. Najbolji igrač domaćih Zoran Tošić provukao je loptu kroz noge braniču Zrinjskog i uposlio Sergea Deblea, a ovaj postiže svoj prvi gol za Tobol otkako je došao iz Pjunika.

U 65. minuti Zrinjski je opet mogao povesti i opet je Niko Janković mogao postići spektakularan gol, ali njegov udarac iz daljine samo je zatresao vratnicu. Nakon toga trener domaćih Milan Milanović ubacio je u igru još jednog napadača, Igora Sergeeva, i domaći su bili sve opasniji, ali je i najbolji igrač Zrinjskog Nemanja Bilbija mogao riješiti utakmicu. Osam minuta prije kraja regularnog dijela lukavi Bilbija oteo je jednu loptu i sjurio se sam pred vrata Mokina koji je istrčao izvan svog prostora i rukom zaustavio loptu koja je išla ispod njega. Belgijski sudac ga je isključio, tako da su domaći do kraja morali igrati s igračem manje. Belgijanac je naljutio domaće i u 90. minuti kada pad Sergeeva u šesnaestercu Zrinjskog nije okarakterizirao kao jedanaesterac, ali sve što su domaći uspjeli izvući je još dva kartona, od ukupno osam koliko su ih dobili.

Linker
20. travanj 2024 00:40