Adrian Leon Barišić, Fran Brodić
 

 CROPIX
SPREMNI ZA EUROPSKI DVOBOJ

Tomas dočekao velikog povratnika, a dobre vijesti stižu i iz Turske: Osijek će u Adani imati jednu brigu manje

‘Znamo što moramo činiti, a čeka nas paklena atmosfera pred 30 tisuća navijača‘
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 20:34

Četiri utakmice, po dvije prvenstvene i europske, odigrao je Osijek ove sezone i niti jednu trener Stjepan Tomas nije počeo s istih 11. Naravno zbog više sile, odnosno ozljeda i suspenzija.

A vjerojatno ni petu utakmicu trener Osijeka neće ponoviti istu startnu postavu, ali ovaj puta će to učiniti sa zadovoljstvom, jer dobio je veliko pojačanje. Naime, u trenažni proces vratio se standardni stoper Adrian Leon Barišić, što sugerira kako će konkurirati za prvu utakmicu 3. pretkola Konferencijske lige protiv Adana Demirspora, koja je na rasporedu sutra, a izvjesno i zauzeti svoje mjesto u posljednjoj liniji Bijelo-plavih.

Jedan nastup ove sezone

Barišić je ove sezone odigrao tek jednu utakmicu, i to ne cijelu. Teren je, naime, napustio s bolnom grimasom na licu u 70. minuti prvenstvene premijere protiv Slavena Belupa. Zbog problema s koljenom neko vrijeme je bio izvan kadra, prošlog tjedna je počeo s lakšim treninzima i radio odvojeno od momčadi sa skupinom igrača koja se oporavlja nakon ozljeda, a u redovne treninge vratio se po povratku momčadi s gostovanja kod Zalaegerszega.

image

Adrian Leon Barišić, Fran Brodić

CROPIX

Stjepan Tomas došao je tako napokon u situaciju da ove sezone može birati tko će utakmicu početi na stoperskoj poziciji, jer s povratkom Barišića u konkurenciji su još njih dvojica, Grk Stefanos Evanoglu i Armenac Stjopa Mrktčjan, koji je ‘bačen u vatru’ čim je potpisao za Bijelo-plave i u 12 dana vjerojatno odigrao više utakmica (četiri) nego što je stigao odraditi treninga s momčadi.

Ove se sezone Tomas u jednom trenutku našao u situaciji, uoči prve utakmice protiv ZTE, da može računati na samo jednog braniča, pa je na europskoj premijeru svoju premijeru u zadnjoj liniji imao veznjak Petar Brlek. Odigrao je Brlek na toj poziciji i drugo poluvrijeme prvenstvene utakmice protiv Rudeša, u kojem je Osijek čudesno preokrenuo i osvojio tri boda.

Međutim, niti s Barišićevim povratkom obrana Osijeka još uvijek nije kompletna. Iskusni branič Slavko Bralić ozlijedio se na generalki pred početak sezone i još uvijek radi odvojeno od momčadi, kao i Mihael Žaper, koji je još od proljetos na popisu ozlijeđenih.

Konkurenciju na bekovskim pozicijama u međuvremenu je zaoštrio i Renan Guedes, koji je zbog gležnja koji je stradao u prijateljskoj utakmici protiv Petrolula još početkom srpnja posljednjih mjesec dana bio izvan stroja. Njegov debi u dresu Osijeka, a u Zalaegerszegu je odigrao posljednjih desetak minuta, ostao je u sjeni prolaska Osijeka u idući krug europskih kvalifikacija.

Vrući teren

Bijelo-plavi su u utorak odradili posljednji trening u kampu Opus arene i već u srijedu u ranim prijepodnevnim satima kreću put Male Azije. Iste večeri prvi put će osjetiti teren stadiona na kojem nastavljaju svoj europski put na vrućem terenu s kakvim se do sada nisu susretali. Osim, naravno, Stjepana Tomasa, koji je najveći dio svoje karijere - što one igračke, što trenerske - proveo baš u Turskoj.

A to iskustvo bit će od velike pomoći nogometašima Osijeka u pripremi onoga što im slijedi u Adani u četvrtak navečer.

- Čeka nas vruća atmosfera na njihovu stadionu, koji prima više od 30.000 gledatelja - zna Tomas što njegovu momčad očekuje.

image

Nogometaši Osijeka

GORAN MEHKEK Cropix

Međutim, trener Osijeka vjeruje kako će njegovi igrači znati odgovoriti i kako atmosfera neće utjecati na njih.

- Na nama je da se pripremimo na pravi način i ostvarimo rezultat koji će nam u uzvratu na našoj Opus Areni omogućiti da iziđemo kao pobjednici iz ta dva ogleda - poručio je trener Osječana.

Iskustvo turskog nogometa Tomas je doživio i kao igrač - u šest sezona je odigrao u Turskoj u 138 prvenstvenih utakmica za Fenerbahče i Galatasaray (a s oba turska velikana osvojio je naslov prvaka), a onda u kasnijoj fazi karijere poslije nekoliko sezona u ruskom Rubinu iz Kazanja, te za Gaziantepspor i Bucaspor, u čijem se dresu umirovio 2010. godine - a onda i kao trener. Isprva kao pomoćnik Okana Buruka u Gaziantepsporu, Sivassporu, Göztepeu, Akhisar Belediyu i Rizesporu, a onda i kao prvi trener Basaksehira, Antalyaspora, Rizespora i Göztepea.

Pakira kofere

Zanimljivo, niti u jednoj ulozi Stjepan Tomas s druge strane nije imao Adana Demispor. U vrijeme njegove igračke karijere Demirspor je uglavnom bio trećeligaš, a dok je u Turskoj radio kao trener drugoligaš. Adana je, naime, dva i pol desetljeća provela u nižim rangovima turskog nogometa, iz elite su ispali 1995. i vratili se tek 2021. godine.

U pripremi utakmice protiv Adane trener Osijeka Stjepan Tomas će imati barem jednu brigu manje. Turski mediji izvijestili su, naime, kako bi redove idućeg europskog protivnika bijelo-plavih u idućih nekoliko dana trebao napustiti Henry Onyekuru, inače trenutačno najcjenjeniji igrač Adana Demirspora na nogometnom tržištu. Nigerijski krilni napadač prošle je sezone stigao iz Olympiacosa na posudbu, za što je grčkom klubu plaćeno milijun eura, a ovoga ljeta za njegov je transfer isplaćeno 3,5 milijuna eura.

image

Henry Onyekuru

Anadolu Agency via AFP

Međutim, samo dva mjeseca kasnije Onyekuru pakira kofere. Čelnici Adane prihvatili su pet milijuna vrijednu ponudu saudijskog Al-Fayha i transfer bi uskoro trebao biti služben. S druge strane, početkom tjedna potpisan je U-21 reprezentativac Slovenije Amir Feratović, dok je pred realizacijom i potpis napadača iz Konga Britta Assombalonga, koji je nedavno razvrgnuo ugovor s engleskim drugoligašem Watfordom.

Linker
03. svibanj 2024 12:06