Stjepan Tomas

 VLADO KOS Cropix
TRAŽE SE RJEŠENJA

Tomas na mukama uoči novog spektakla, jedan problem pokazao se puno ozbiljniji

Neizvjesna situacija u Osijeku uoči početka europskih okršaja
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 26. srpanj 2023. 07:36

Stjepan Tomas na velikim je mukama. Od četvorice stopera koje ima u kadru, petorice pridodamo li i Žapera koji je na toj poziciji odigrao najveći dio prošle sezone, u pripremi utakmice protiv mađarskog ZTE-a u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu može računati samo na jednoga!? I to onoga koji je u redove bijelo-plavih došao prije pet-šest dana.

Nastup Adriana Leona Barišića na početku europskih kvalifikacija vrlo je neizvjestan. Standardni stoper Osijeka i reprezentacije BiH teren je napustio s bolnom grimasom na licu u 78. minuti dvoboja protiv Slavena Belupa. Šepajući je napustio i krug stadiona nakon utakmice.

- Barišić je još prije par dana osjetio bol u koljenu, ali to je, nadam se, sitan problem i on će biti spreman za utakmicu protiv ZTE - kazao je trener Osijeka odmah nakon utakmice.

Mkrtčjan došao spreman

Međutim, problem se pokazao puno ozbiljnijim. Mladi branič propustio je sva tri treninga održana nakon utakmice protiv Slaven Belupa. Koljeno je još uvijek otečeno, nije trenirao ni u nedjelju, niti ponedjeljak, a u trenažnom procesu nije bio ni u utorak. Prema onim najoptimističnijim prognozama, dakle u najboljem slučaju, šanse da istrči na teren protiv mađarske momčadi dva dana prije utakmice bile su 50:50. A vremena da se Barišić osposobi za utakmicu sve je manje. Kako god, s njegovim zdravljem se sigurno neće riskirati i realno puno su veće šanse da propusti ogled nego da zaigra.

A što onda Tomasu preostaje? Na Stefanosa Evangeloua, koji je bio starter na otvaranju sezone, trener Osijeka ne može računati zbog suspenzije koju je grčki nogometaš donio sa sobom iz moldavskog Šerifa. Isključen je, naime, u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka protiv Viktorije Plzen, a te kartone još nije odradio. Slavko Bralić je, pak, stradao u “generalki” protiv prvaka Ujedinjenih Arapskih Emirata, Shabab Al Ahlija, kada je već nakon dvadesetak minuta napustio teren. U pitanju je bila zadnja loža i strahovalo se od duljeg izostanka, a nakon pregleda potvrđeno je kako srećom u pitanju nije ništa ozbiljnije. Ali svejedno slijedi mu još desetak dana stanke. Drugim riječima, nakon što je propustio prvo prvenstveno kolo protiv Slavena Belupa, neće biti spreman ni za ZTE, ali ni prvenstveni sraz s Rudešom koji slijedi idućeg vikenda, kao ni za uzvrat u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu. Mihael Žaper propustio je, pak, čitave pripreme i tek je nedavno počeo s lakšim treninzima pa je stoga izvan konkurencije i pitanje je kada će uopće biti spreman za nastupe.

Dakle, od petorice stopera ostao je samo jedan - armenski reprezentativac Stjopa Mkrtčjan koji je tek prošlog petka zadužio opremu Bijelo-plavih, a onda već dan kasnije i debitirao te dobio završnih petnaestak minuta protiv Slaven Belupa. A ušao je u igru baš protiv ozlijeđenog Barišića.

Tomas za ZTE nema previše opcija. Mkrtčjan će svakako početi utakmicu i oko njega trener Osijeka nema nikakvih dvojbi.

- Došao je spreman, u dobroj formi i neće biti većih problema da se brzo ukomponira i prilagodi - kazao je.

A ne bude li Barišić spreman u zadnji red će trener Bijelo-plavih morati povući nekoga iz vezne linije. Za vrijeme priprema, a prije nego što su se momčadi priključili Barišić i Mkrtčjan, na mjestu stopera znao je igrati veznjak Marin Prekodravac. Međutim, riječ je o mladom igraču, tek odnedavno 18-godišnjaku, koji još nije odigrao niti jednu službenu minutu u seniorskom nogometu stoga je teško vjerovati kako će debi imati u utakmici koja nosi veliki ulog i to na poziciji koju prinudno “krpa”. Najizvjesnije opcija za drugo stopersko mjesto u scenariju da se Barišić ne stigne oporaviti do utakmice protiv Mađara čini se Darko Nejašmić.

Guedesov gležanj

Problemi sa stoperima nisu i jedini s kojima se u ovom trenutku nosi Tomas u slaganju posljednje linije momčadi. Zapravo i jedini pravi desni bek u momčadi Renan Guedes, koji je ovog ljeta stigao iz Šerifa, također će biti izvan konkurencije. Njemu je stradao gležanj još na prijateljskoj utakmici protiv rumunjskog Petrolula. Na njegovo mjesto na otvaranju sezone uskočio je Šime Gržan i odigrao sjajnu utakmicu i bio jedan od najboljih na terenu stoga je vjerojatno zaslužio mjesto u startnih 11 protiv ZTE.

Sprema se novi spektakl: Već 9000 mjesta je prodano

Sprema se još jedan spektakl na Opus Areni. Na istočnoj tribini Opus Arene više nema slobodne sjedalice. Preostala mjesta na svih pet sektora tog dijela stadiona su rasprodana odmah prvi dan prodaje ulaznica za utakmicu protiv mađarskog ZTE u 2. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu. Na suprotnoj strani, zapadu, u utorak oko podneva preostalo je još svega pedesetak mjesta. Tek se sjever i jug nešto slabije prodaju, ali i ti sektori će se popuniti jer uskoro će jedina preostala mjesta na Opus areni ostati samo na njima. Već u ponedjeljak prodano je 2527 ulaznica, što godišnjih što pojedinačnih, a trend dobre prodaje nastavljen je i u utorak kada je još nešto više od tisuću mjesta prodano do ranih poslijepodnevnih sati. Zaključno s 14 sati otišlo je ukupno 3550 pojedinačnih ulaznica. Drugim riječima, računajući i 5542 onih s godišnjim ulaznicama kojima je utakmica protiv ZTE uključena u pretplatu, dva i pol dana prije utakmice protiv ZTE tri četvrtine stadiona već je bilo rasprodano! I protiv Slavena Belupa bilo je prodano nešto više od 11 tisuća ulaznica međutim jaka kiša i najava mogućeg nevremena mnoge je očito odgovorila od dolaska na otvorenje Opus Arene. U četvrtak vremenskih nepogoda nema ni u najavi pa je realno očekivati još bolji posjet nego u premijeri novog stadiona Osijeka.

Osijeku sudi Nijemac Bastian Dankert

UEFA je izabrala suca za utakmicu Osijeka i ZTE. U četvrtak će na Pampasu pravdu dijeliti iskusni njemački arbitar Bastian Dankert koji od 2014. nosi značku FIFA-e. Radi se o 43-godišnjem sucu iza kojeg je 147 utakmica u njemačkoj Bundesligi te još 13 u kvalifikacijskim utakmicama za europska natjecanja, do sada niti jednom hrvatskom klubu. Doduše, bio je VAR sudac u utakmici Atalante i Dinama (2:0). Dankert je, prema dostupnoj statistici, “lak na obaraču”. U 437 utakmica koliko je sudio u njih četvrtinu, odnosno 117, isključio je igrača. Pokazao je, inače, do sada u karijeri 1632 žuta i 44 izravna crvena kartona.

Linker
13. svibanj 2024 04:23