Federico Coppitelli

 MARIN FRANOV Cropix
TALIJAN OTVORIO DUŠU

Trener Osijeka očajan: ‘Sve smo bacili u vodu. Miérez? Želim biti pošten i reći istinu...‘

Bijelo-plavi nisu osigurali prednost pred uzvrat, prebolno su ispustili pobjedu i bacili u očaj Coppitellija
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 10. kolovoz 2024. 07:51

Bilo je teško Osijekovom treneru Federicu Coppitelliju naći prave riječi za još jednu utakmicu u kojoj je njegova momčad bila bolja, ne toliko dominantna koliko je sve do posljednjih dvadesetak minuta držala konce igre u svojim rukama, a u kojoj opet nije pobijedila. Jedna glupost, kad su posljednje sekunde već odbrojavale, koštala je Bijelo-plave pobjede protiv Zire i prednosti pred uzvrat u Azerbajdžanu.

- Teško je progutati ovakav rezultat. Imali smo kontrolu utakmice, bili bolja momčad, i na kraju smo bacili sav taj dobro odrađen posao u vodu. Skupo plaćamo naše pogreške. Da budem iskren, da me netko za vrijeme utakmice pitao hoće li nam Zira zabiti, rekao bih - ne! Ali, bez obzira na konačan ishod, znali smo i prije kako moramo odigrati dvije dobre utakmice da prođemo dalje - kazao je Coppitelli nakon utakmice.

Zira nije ostavila dojam kvalitetnije ekipe od Bijelo-plavih, naprotiv, možda bi Osijek, da je bilo samo malo više hrabrosti, već imao prolazak u džepu jer protivnik ništa ozbiljno nije uspio napraviti ni u onom dijelu igre kad su naoko imali inicijativu. Čavlina je komotno mogao ostati neocijenjen jer da nije bilo Duartea, ne bi niti imao posla. Portugalac je u pola sata na terenu nakon što je ušao u igru zbog ozljede Mkrtčjana napravio više problema svome vrataru nego što su nogometaši Zire za čitavu utakmicu. Prije nego što je neobjašnjivo kiksao i prodao loptu u opasnoj zoni, a odmah potom skrivio kazneni udarac, "zakuhao" je portugalski branič pred svojim vratima jednom kratkom loptom koju je Čavlina jedva nekako uspio izvući. Upravo je zbog te svoje pretjerane ležernosti na pripremnim utakmicama ovoga ljeta Duarte i izgubio svoje mjesto među starterima, a koje je prošle sezone bilo neupitno.

image

Jose Boto i Federico Coppitelli

MARIN FRANOV Cropix

Također, vrlo upitno je i s koliko motiva Portugalac igra. Duarte navodno na stolu ima ponudu mađarskog Ujpesta koja ga zadovoljava i tu se sada pred uzvrat pojavljuje potencijalno veliki problem. Ako je istina kako je Duarte već jednom nogom otišao, pitanje je onda koliko se momčad može pouzdati u njega za ovo vrijeme dok je još među Bijelo-plavima, a istovremeno pod velikim upitnikom je nastup Mkrtčjana na uzvratu u Bakuu. Naime, zbog ratnog stanja koje već desetljećima vlada između Azerbajdžana i Armenije, pitanje je hoće li Osijekov branič uopće dobiti vizu i dozvolu za ulazak u državu s kojom njegova domovina nema nikakve diplomatske odnose.

- Ne znam hoće li Stjopa ići u Baku. O tome ću razmišljati u ponedjeljak, sad mi je na umu Dinamo - odgovorio je trener Bijelo-plavih azerbajdžanskim novinarima na jedino pitanje koje ih je zanimalo nakon utakmice.

U kritičnom dijelu sezone trener Bijelo-plavih se ne svojom krivnjom našao u teškoj situaciji i prisiljen je improvizirati. Činilo se kako je Osijek sav posao u prijelaznom roku odradio i prije nego što je nogometno tržište otvoreno, a sad ispada kako nije tako. Još do prije samo tjedan dana izgledalo je kako je momčad složena, kako je svaka pozicija duplirana, ali pogled prema klupi otkriva kako Coppitelli trenutno zapravo i nema previše opcija. Među 12 igrača koji su se našli među rezervama protiv Zire njih čak sedmorica u četiri utakmice ove sezone nisu dobila ni minute. Među njima su bila dva vratara, tri juniora koja još nisu imala seniorski debi (a od kojih dvojica nisu niti odradili pripreme s najboljom momčadi), nesretni Duarte...

S obzirom na to da mu je ništa manje važna utakmica protiv Dinama slijedila samo tri dana kasnije, Coppitelli je pokušao što je više moguće rasporediti snage, a nije pritom imao pretjerano puno opcija. Odlazak Prekodravca, a uskoro i Živkovića, koji završava posljednje detalje svoga transfera u Atalantu, danas se čine preuranjenima nakon što se doslovno preko noći dubina kadra bitno smanjila prvo teškom ozljedom Guedesa, koji je izgubljen na nekoliko mjeseci, a onda odlaskom Miereza te izvjesnim transferom Duartea. U ovom trenutku Coppitelli nema alternativnog napadača jer Fućak je očito definitivno otpisan, ni desnog beka, a ispred njega je potencijalno sve do konca kolovoza ritam utakmica četvrtak - nedjelja. U završnim minutama utakmice protiv Zire središnjeg napadača je tako silom prilika morao odigrati ofenzivni veznjak Lima.

Coppitellijeva priprema utakmice protiv Zire pala je u vodu dan ranije kada je Ramon Mierez pokupio svoje stvari iz svlačionice i tako jasno dao do znanja kako je odigrao svoje za Osijek.

- Ramon je bio važan igrač za nas i morali smo se brzo adaptirati... Izgubili smo Renana na dulje vrijeme, ostali smo bez Ramona, morat ćemo se prilagoditi u jako kratkom vremenu.

Osijek sada mora reagirati na tržištu. I to brzo! Sada su sve oči uperene u sportskog direktora Jose Bota.

- Želim biti pošten i reći istinu, stvar s Ramonom se dogodila vrlo brzo. Jasno je da ćemo s Ramonovim odlaskom morati naći zamjenu. U komunikaciji sam sa sportskim direktorom, nogometno tržište je još otvoreno, a o mogućim rješenjima razgovaramo na dnevnoj bazi. Nemam konkretne indikacije tko bi trebao doći, nama je bitno da su igrači koji su tu maksimalno posvećeni klubu - kazao je Coppitelli.

Branič, napadač i desni bek nešto je što se hitno mora potpisati, a sve i da danas stignu u Opus Arenu, svejedno neće moći biti prijavljeni za uzvrat u Azerbajdžanu. Prema pisanju švedskih medija, a neslužbenu potvrdu smo dobili iz kluba, pred potpisom za Bijelo-plave je Emin Hasić, 21-godišnji branič švedskog Varnama, inače U21 reprezentativac Švedske, koji je s Coppitellijem svojedobno surađivao u mladoj momčadi Leccea, čak mu bio i kapetan prije dvije sezone kad su zajedno osvojili Primaveru. Hasić je tek jedan od dvojice stopera, koji bi do kraja prijelaznog roka trebali zadužiti opremu Osijeka.

Linker
10. rujan 2024 08:06