Kristian Fućak

 VLADO KOS/Cropix
ZNAKOVIT POTEZ

Trener Osijeka uoči premijere na Opus Areni otpisao velikog pehista? Nije se našao ni u zapisniku

Slaven Belupo je zainteresiran za posudbu Fućka, a taj interes traje već neko vrijeme
Piše: Gradimir ĐukarićObjavljeno: 25. srpanj 2024. 18:32

Zapisnik prve ovosezonske utakmice Bijelo-plavih ponudio je detalj koji dosta toga sugerira. Kristian Fućak nije se našao među 24 igrača koliko ih je prijavljeno za utakmicu protiv estonske Levadije. U odnosu na prije godinu dana, kad je do teške ozljede odigrao uvodnih pet utakmica, od čega je u njih dvije bio i starter, njegov status trenutno nije ni blizu lanjskog.

Fućak nije ozlijeđen, u redovnom je treningu, ali barem zasad nije u prvom planu trenera Federica Coppitellija. Na sve tri ofenzivne pozicije koje je igrao od dolaska među Bijelo-plave, a sudeći po pripremnim utakmicama, ali i prvoj službenoj utakmici, trenutno prednost imaju drugi - na lijevom krilu su Pušić i Kewal (koji, inače, Levadiju preskače zbog ozljede), desnom Matković i Bukvić, a u napadu Mierez i Ademi, koji je ovog ljeta doveden kao back-up najboljem strijelcu HNL-a ove sezone.

Operacija, rehabilitacija...

Fućak je do sada za Osijek odigrao 27 utakmica uz učinak od po jednog gola i asistencije. Zanimljivo, još uvijek ima više postignutih golova protiv Bijelo-plavih (dva je Osječanima zabio u dresu Gorice, u čijim je redovima jednu polusezonu bio na posudbi). Doduše, te Fućkove ofenzivne brojke u dresu Osijeka sigurno bi bile prilično bolje da nije bilo teške ozljede zbog koje je praktično propustio čitavu prošlu sezonu.

Naime, na utakmici u 3. kolu kvalifikacija za Konferencijsku ligu protiv Adana Demirspora igranoj u Turskoj koncem srpnja 2023. otišli su mu ligamenti koljena. Nakon operacije, potom rehabilitacije, prvi idući nastup imao je tek devet mjeseci kasnije, u svibnju ove godine. U posljednja četiri prvenstvena kola prošle sezone ulazio je s klupe u završnici utakmica, tek toliko da nakon dugog vremena odsutnosti osjeti teren i igru.

Uskoro će mu status biti jasniji

Fućak je bio među 28 igrača koji su prošli “dril” u Austriji, ali utakmicama u finišu ovoljetnih priprema, u kojima se kristalizirala momčad za iduću sezonu, nije dobio niti minute, a što je već samo po sebi dovoljno govorilo. U utakmici protiv ukrajinskog Ruha, kojom je zaključen središnji dio priprema, nije ulazio u igru iako je Coppitelli iskoristio 22 igrača, a na generalku u Slovačku protiv DAC Dunajske Strede nije niti otputovao.

Kako god, sudbinu 25-godišnjeg ofenzivca, koji je u Osijek stigao u siječnju 2022. iz Orijenta, uskoro ćemo doznati. Hoće li veću ulogu imati već u kolovozu kada, a što se nadaju u Opus Areni, bude zgusnuti raspored natjecanja i zbog prvenstva i zbog europskih kvalifikacija s dvije utakmice tjedno, ili mu slijedi nova posudba? Inače, Slaven Belupo je zainteresiran za posudbu Osijekova napadača, a taj interes traje već neko vrijeme.

Što se, pak, posudbi tiče, dolaskom mladog vratara Nikole Čavline, koji je preuzeo “jedinicu” Osječana, te uz iskusnog Marka Malenicu, izvjesno je kako će jedan od mladih vratara - Tin Sajko ili Franko Kolić - privremeno na drugu destinaciju na kojoj će moći računati na konkretne minute.

Linker
25. kolovoz 2024 19:43