Vlatka Peras

 Ronald Goršić/Cropix
TRAŽI SE KLJUČNA OSOBA

Uz pivo u Pragu dogovara se novi sportski direktor Dinama? U igri su dvije klupske legende

Mirko Barišić i Vlatka Peras odlučili su da neće odsjesti u Plzenu, nego u češkoj metropoli
Piše: Davorin Olivari iz PlzenaObjavljeno: 09. studeni 2023. 15:48

Prije četiri godine kad je Dinamo gostovao u Plzenu, već od podneva bilo je veselo u gradu od nešto više od 170 tisuća stanovnika. U centru grada, oko katedrale Svetog Bartolomeja počeli su se okupljati Bad Blue Boysi, pripremati se na odlazak na stadion. Bilo ih je više od 1500, ali otprilike njih 1000 nisu imali ulaznice, jer je tada Dinamo za svoje drukere dobio samo 627 ulaznica.

Naravno da su svi željeli ući na stadion. I naravno da je došlo do okršaja s policijom, bio je to pravi show. Kazivali su nam nakon te utakmice domaćini da takav rat ovaj grad nije doživio u svojoj povijesti...

Ovoga puta BBB ne mogu na gostovanja, to vjerojatno znate, pa je Plzen jučer živio mirno. Na glavnom gradskom trgu je umjesto BBB-a svoj program imao - Sveti Martin. Naime, Česi slave Martinje kao i Hrvati, veseli su to ljudi, koji vole "cugnuti", opustiti se. Samo što "češki Martin" ne blagosljiva mlado vino, barem ne ovdje u Plzenu. A vjerojatno niti u kompletnoj Češkoj. U mnogim blagdanskim prodajnim kućicama kakve se na gradskim trgovima obično instaliraju u vrijeme Adventa, u Plzenu se štandovima moglo kupiti isključivo pivo. Ili na nekima medovina. Iako je cijela veselica u centru Plzena bila posvećena Martinju...

image
Ronald Goršić/Cropix

Ali Češka je zemlja piva, Prag, Plzen i Brno su glavni gradovi pivskog svijeta. Statistika kaže da svaki stanovnik Češke prosječno godišnje popije 145 litara piva. I po tome su Česi svjetski prvaci. Daleko iza njih na drugom mjestu je Njemačka sa 100 litara godišnje. Da ovdje statistika nije kao bikini uvjerili smo se i sami. Novinarska delegacija iz Zagreba koja je stigla na utakmicu Modrih s Viktorijom, jedva je pronašla pivnicu u Plzenu koja je imala slobodan stol za nas petoricu.

A Plzen, hvala Bogu, ima veliki broj pivnica. Međutim, u srijedu navečer bili smo ispraćeni iz svih uz rečenicu "nažalost, niste rezervirali"... Na koncu smo ipak uspjeli sjesti za jedan stol na kojem je bila oznaka "rezervirano". Procijenile su ljupke konobarice da bi naša ekipa mogla obarati neke rekorde u ispijanju Pilsnera, pa su nam prepustile stol namijenjen nekim drugim ljubiteljima piva. I na kraju večeri mogli bismo ustvrditi da su bile blizu istini...

Pivo ovdje piju podjednako muškarci i žene. Vrte se ture, ispijaju ga mlađahne djevojke, ali i starije gospođe koje su već prevalile sedamdesetu. Sad se sigurno možete zapitati da li smo došli u Plzen pisati o nogometu ili pivnicama? Pa prije nego je počela utakmica, šetajući gradom i u okolici hotela, nismo baš primijetili da netko uopće zna da Viktorija igra protiv Dinama.

image

Naš reporter Davorin Olivari u Plzenu

Ronald Goršić/Cropix

- A večeras je utakmica? Aha... Da, da, čuo sam nešto - kazao nam je sredovječni Peter kad smo ga zaustavili na parkiralištu ispred našeg hotela.

Ma, odmah smo shvatili da je Pinokio. Nije on o utakmici čuo ništa.

- Vir je prekrasan...

To nam je pak kazao Karel, kad je čuo da smo iz Hrvatske. Naletjeli smo eto i na "češkog turista". O nogometu baš i nije previše pričao, makar nam je kazao da navija za Viktoriju i da će Dinamo stradati u Doosan Areni. Ali nekako se nije mogao sjetiti rezultata prve utakmice na Maksimiru. Zaključili smo da je on sigurno od onih koji se penju s japankama na Velebit, pa smo odustali od daljnjih pitanja.

Shvatili ste. U Plzenu se uopće nije moglo otkriti da se jučer igrala utakmica Konferencijske lige između Viktorije i Dinama. Zapravo, mi smo otkrili jedan detalj koji je to otkrio. Ispred stadiona, odnosno Doosan Arene, vidjeli smo jedan veliki plakat koji je najavljivao ogled. Plzen zaista ne izgleda kao nogometni grad... Pa smo se morali zapitati "pa kako je ta Viktoria ispred Dinama u skupini?".

image

Detalj iz Plzena

Ronald Goršić/Cropix

Dinamovci su bili smješteni u hotelu koji je praktički tik do Doosan Arene. Pješice bi im trebalo recimo tri-četiri minute, ali oni su morali do stadiona autobusom, a to je onda trajalo nešto duže, oko sedam minuta. Inače, u Dinamov hotel u Plzenu nije stigao predsjednik Mirko Barišić, Uprava na čelu s Vlatkom Peras, a nisu bili niti predstavnici Izvršnog odbora. Oni su odlučili ostati u Pragu, tamo su rezervirali hotel, u Plzen su stigli samo na utakmicu. Možda im je u praškim pivnicama sinula neka ideja kako posložiti novi Statut kluba, a da navijači, "predstavnici Sjevera", ne budu ljuti.

Dok se ovdje u Plzenu uglavnom pije, logično Pilsner, u češkoj prijestolnici je širi izbor, recimo Kozel (jarac) iz Velikih Popovica, Staropramen (stari izvor) iz pivovare nedaleko od Praga i Budvar iz Čeških Budejovica. Miks piva može biti pogonsko gorivo za idealan miks Statuta, tko zna? A možda su u Pragu i razgovarali o tome tko će biti novi sportski direktor, odnosno član Uprave zadužen za struku. Za sada na tu temu još nema "bijelog dima" iz Maksimira.

image

Mihael Mikić

Ronald Goršić/Cropix

Već smo spomenuli da neki informatori kažu da se spominju Goran Boromisa, sportski direktor Olimpije, Mihael Mikić, asistent Damira Krznara u Celju, te klupska legenda Velimir Zajec. Zanimljivo, nitko ne spominje Romea Jozaka, tehničkog direktora za nogometni razvoj u Saudijskoj Arabiji, čovjeka kojeg na društvenim mrežama zazivaju mnogi navijači. Neki izvori kažu da u Maksimiru cijene njegovo nogometno znanje, da znaju da bi dobro odrađivao poslove sportskog direktora, da bi vjerojatno bio najbolji izbor, ali se plaše da bi mogao imati prevelike ambicije, odnosno da bi brzo mogao preuzeti sve najvažnije poslove u klubu. Pa drže da ga je bolje držati podalje od Maksimira, neka Jozaka u Saudijskoj Arabiji...

image

Velimir Zajec

Nenad Opačak/Cropix

I da... Ako ikada navratite u Plzen, uz Pilsner naručite i veprovu stopku. U prijevodu, svinjsku koljenicu. Pečenu u crnoj pivi. Jako dobro. Hrvatski novinari su uživali u toj deliciji, kao i bivši novinar, veliki navijač Dinama, Antonio Bevanda koji je na utakmicu stigao iz Münchena gdje sada živi i svima koje sretne u bavarskoj metropoli drži seminare o Dinamu. Jedino se veprova stopka nije dopala našem fotoreporteru Ronaldu Goršiću. On je vegan....

Linker
03. svibanj 2024 02:23